EUROPA REIZEN

FUERTEVENTURA | HET NOORDEN 6 X ANDERS BELEVEN

Fuerteventura biedt alles wat wij zoeken in een vakantie. Relatief korte afstanden, goede surfcondities, ongerepte natuur en – voorlopig – nog net niet te toeristisch.

En nu 6 argumenten om ook jou en jouw gezin naar de oudste van de Canarische eilanden te katapulteren.

img_9358

Panorama vulkanisch heuvellandschap van Fuerteventura
Panorama van op de Mirador de Morro Velosa, nabij Betancuria.

#1 ONGEREPTE NATUUR

Fuerteventura is het droogste van de Canarische eilanden; dat weerspiegelt zich in uitgestrekte droge woenstijngebieden met vulkanische bergen.
Dit dorre en grillige landschap wordt afgewisseld met gitzwarte lavatapijten die meestal uitmonden in zee. De baaitjes die hierdoor ontstaan, noemt men Caleta’s.
Nabij El Cotillo ligt de vuurtoren, de Faro de Toston waar je het museum voor traditionele, ambachtelijke visserij kan vinden. Het natuurleerpad rondom geeft je in een wandeling langs enkele panelen meer informatie over de fauna en flora, het verzamelen van zeevruchten, etc… Het brengt je langs 2 mooie caleta’s en bijhorende strandjes.

Panorama met lavastenen, zeewater en vuurtoren op de achtergrond
Faro de Toston en de Caleta del Marrajo

Torentje van lavastenen met de zee en het vulkanisch gebergte op de achtergrond

Je kan verschillende beklimmingen ondernemen zoals die naar de Montana Tindaya (404m). Er zijn meer dan 200 rotstekeningen in ontdekt en voor de oerbewoners was dit een heilige berg. Wij beklommen de Caldéron Hondo (278m) met een bevriend koppel.  In drie kwartier sta je boven en kan je de 70m diepe vulkaankrater inkijken. Je krijgt een prachtig zicht over de omliggende heuvels en in de verte kan je Corralejo zien. En wanneer je timing goed zit, geniet je bij de afdaling van een mooie ondergaande zon. Wie niet zo hikerachtig aangelegd is of de kindjes net iets te jong, is er gelukkig puntje twee hieronder.
PS: Voor Montana Tindaya heb je wel een officiële toelating nodig.

Ondergaande zon gezien van op de Calderon Hondo vulkaan

Stukje stenen van een weg naar een vulkaan met een paar witte schoenen en benen.

Vulkaanlandschap
Op terugweg van de Calderon Hondo (ligt tussen Lajares en Majanicho)

#2 PRACHTIGE STRANDEN & SURFERS PARADISE

Het Noorden van Fuerteventura is bekend voor zijn glinsterende zandstranden, wind en goede golven. Het eldorado voor allerlei surfers. Wat golfsurfers betreft is het stuk tussen Corralejo en Cotillo het best. Kite -en windsurfers zie je dan meer opduiken langs de Grandes Playas voorbij Corralejo.

Zeewater en rotsen, met een swell (golven) op de achtergrond
Playa de la Mujer

Naast al die surfbaaien zijn er ook strandjes te vinden met prachtig, wit zand en vlak, helder water. Ideaal om even rustig pootje te baden.

Voetstappen in het zand lopen richting appelblauwzeegroen zeewater
Playa de la Concha

We beschikten over een wagen waardoor we langs de kustlijn konden rijden en stoppen waar het ons beviel.
Strandjes die we bezochten: Playa de la Mujer, Playa de Tebeto, Playa de la Concha, Caleta del Hierro, Grandes Playas.

Rotsen ter hoogte van Playa de Tebeto.
Rotsen ter hoogte van Playa de Tebeto

Verlaten strand en rotsen

Panorama strand en zee in Fuerteventura
Playa de la Mujer

Zeewater spat tegen de rotsen, Fuerteventura

#3 ROAD TRIPPEN NAAR PITTORESKE DORPJES

Het Noorden van Fuerteventura is robuust. Trek er op uit met een wagen en je krijgt een vulkanisch landschap te zien met prachtige vergezichten en slaperige dorpjes. Ook het binnenland is bijzonder mooi en hoe westelijker je rijdt, hoe groener de omgeving wordt.

Jogetje tegen een muur van roze bloemetjes
Betancuria

LA OLIVA is bijzonder rustig maar heeft een aantal troeven. Er is de parochiekerk en het grootste landhuis van de Canarische Eilanden, Casa de los Coronoles. Even uitblazen met de kids kan want er is een grote square met een skatebowl, speelplein en binnenzwembad. Vooral het Canarisch centrum voor Kunst, de Casa Mané vond ik de trip waard. Via een botanische tuin met geitensculpturen kan je het ondergrondse gedeelte van het complex bezoeken waar je het werk vindt van verschillende Canarische artiesten.

Parochiekerk van La Oliva
Iglesia Nuestra Senora de Candelarie, parochiekerk La Oliva
Ingang van het kunstencentrum via botanische tuin met cacti in La Oliva.
Casa Mané, La Oliva

Het schilderachtige BETANCURIA ligt in een vruchtbaar dal met palmbomen en vetplanten. Je kan er verdwalen in de witte steegjes, rusten aan het pleintje en het Santa Maria kerkje bezoeken. Hier was vroeger de hoofdstad. Wij ontdekten een gezellig restaurantje aan een speelpleintje, Don Carmelo. Erg handig tussen het roadtrippen door.

Oude, bruine poort met houtgravering langs de kanten en een staafslot
Betancuria
Grote, roze vruchten aan een cactus
Tuni Indio cactus, van deze vruchten maakt men confituur, likeur en sap.
Oud, wit kerkje met torentje
Iglesia Santa Maria

#4 EILANDHOPPEN: ISLA DE LOBOS 

Wie zin heeft in een boottocht kan vanuit de haven van Corralejo naar dit rotseilandje per ferry varen. In een twintigtal minuten sta je aan de overkant. Het eiland is niet groot, maar je kan er rust vinden in kleine, romantische lagunes, het eiland rond wandelen of vogels spotten.  Fervente golfsurfers laten zich per watertaxi droppen om de bekende point break van Lobos te surfen. Zoals ook onze daddy cool vaak doet. Ik ging met de kids richting El Puertito waar het water zo helder azuurblauw is dat snorkels haast overbodig zijn om vissen -groot en klein- rond je te zien zwemmen. Pontonspringen of supje huren is ook een optie.
Tip: er is maar 1 klein restaurantje op het eiland dat rond het middaguur echt overstelpt wordt. Vroeg reserveren dus of neem je eigen picknick mee.

Windsurfer aan de haven van Corralejo met het kleine eiland Los Lobos op de achtergrond.
Het kleine eiland Los Lobos
El Puertito Isla de Lobos
El Puertito

#5 TOP MET KINDEREN

Reddingsboei aan een paal in het zand in Parque Natural de Corralejo.
Parque Natural de Corralejo

Doen, doen, doen! Het Parque Natural de Corralejo ofte natuurlijke duinen zo ver je kan zien.  Goed ingesmeerd en de pret kan beginnen. Lopen over duinruggen, naar beneden rollen, al liggend een zandengel maken. De omgeving is adembenemend. Hier kan je prachtige foto’s maken van je spelende kinderen.

Mama en kind lopen op een duindrug
Spelen in Parque Natural de Corralejo

Duinrug in het Parque Natural de Corralejo, Fuerteventura.

Vrouw in een zandlanschap

De zeestraat tussen Isla de Lobos en Corralejo is ondiep. Ideaal om eens met de glasbodemboot mee te varen en de onderwaterwereld te verkennen. Of zijn jouw kinderen al wat groter? Neem ze mee voor een tocht met een heuse catamaran.

#6 GO LOCAL

Het Noorden trekt een OPENMINDED, milieubewust surfpubliek aan. Dit uit zich ook in de creativiteit van jonge, lokale ondernemers. Het resultaat is een ECOFRIENDLY aanbod aan souvenirs, de hippere versie van het traditionele aarde -en kantwerk, zeg maar. Van felgekleurde rugzakken van gerecycleerde kites tot grappige, handgemaakte kidsdeco. Handgemaakt en lief voor het milieu. Benieuwd naar mijn leukste shopspots? Je kan ze HIER lezen.

Where to shop & eat near Corralejo
Ook foodies moeten beslist kennismaken met de lokale kost. Wie rond het eiland trekt, ziet nergens koeien, maar geiten. In het wild, maar ook in captivatie. Van de geitenmelk wordt de lekkere QUESO MAJORERO (kaas) gemaakt. Het vlees kan je op verschillende manieren proeven: gebakken in de pan, gebraden in de steenoven, in een stoofpotje, … Ook vis komt op vele manieren terug op het menu. Mijn favorieten zijn de ZARZUELA (Canarische visbouillabaisse) en zowat alles met inktvis. Ik ontdekte er ook GOFIO, geroosterd tarwe -of maïsmeel, waar ik erg enthousiast over ben. Het is een soort krachtvoedsel dat al bekend was bij de oerbewoners. Rijk aan vitaminen en mineralen, past het met zijn volle moka-achtige smaak perfect om gezonde pannenkoeken of bananenbrood van te maken. Nog meer culitips en inspiratie voor leuke eetadresjes vind je HIER.

Pics/ Text © Mom Runs The City

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: