BLOG PERSONAL

EN DAN BEN JE PLOTS #ZOETZWANGER!

Zwangerschapsdiabetes, dat kreeg ik op 25 weken te horen na de resultaten van mijn suikertest. Paniek en ongerustheid overheersten eerst, maar na een maand opvolging en meer knowhow over deze zwangerschapskwaal, voelt het al helemaal anders aan. Daarom leek het me tijd om er via de blog toch iets meer over te schrijven.

WAT IS ZWANGERSCHAPSDIABETES PRECIES?

Het is een stijging van het suikergehalte in het bloed tijdens de zwangerschap. De suikerconcentratie (glycemie) wordt normaal geregeld door insuline, een hormoon dat geproduceerd wordt door de alvleesklier. Insuline doet de glycemie dalen. Door mijn zwangerschap wordt mijn alvleesklier teveel op de proef gesteld. Hormonale factoren, afkomstig van de placenta, zorgen ervoor dat mijn lichaam relatief ongevoelig wordt voor insuline, waardoor het glucosegehalte stijgt.  Dit gebeurt bij mij vooral ’s nachts waardoor ik naast een suikerarm dieet ’s avonds insuline moet bijspuiten.

Zwangerschapsdiabetes ontstaat vanaf het 2e trimester. Daarom wordt er in de 24e tot 28e week ‘de suikertest’ screening gedaan. Normaal nemen ze een drietal keer een bloedafname af. Eerst nuchter, dan een uur na het drinken van een suikerdrankje en dan nog eens een uur later. Dit gebeurt allemaal in het ziekenhuis. Bij mij stopten ze al na de eerste bloedafname. De afwijkende nuchtere glycemiewaarde was voldoende om aan de alarmbel te trekken.

Er zijn verschillende factoren die dit in de hand kunnen werken bv.  overgewicht (BMI: 25+), erfelijkheid, ouderdom (30+), bepaalde etnische groepen, een grote gewichtstoename tijdens de zwangerschap en zwangerschapsdiabetes tijdens een vorige zwangerschap.

Zwanger
Pic by Anneleen Fransen Fotografie

 

WAT DAN? 

Er is geen reden tot paniek. Mits aangepaste voeding, eten op regelmatige tijdstippen en veel beweging houden de meeste zwangere vrouwen hun suikergehalte terug zo normaal mogelijk tot aan de bevalling. Zonder gevolgen voor zichzelf en de baby. Je wordt vanaf de diagnose wel wekelijks opgevolgd door een diabetesverpleegkundige en je moet dagelijks zelf meermaals je bloed controleren aan de hand van een prikkit dat je meekrijgt. Dat is even aanpassen maar dat went wel.

En toch had ik het er héél moeilijk mee! Toen ik na een suikerarme week te horen kreeg dat mijn glycemie bij het opstaan nog steeds te hoog stond en ik vanaf nu insuline zou moeten bijspuiten, zonk de moed echt in mijn schoenen. Hoe hard ik mijn best ook deed, dit kon ik niet controleren. Ik voelde onmacht en terug frustratie. De schrik om een tweede zwangerschapsvergiftiging was sowieso al aanwezig. Dit nieuws betekende dat ik vanaf nu elke dag van het laatste trimester bij elke meting en elke injectie een nieuwe ongerustheid zou moeten omarmen. Dat gevoel loslaten of het een plaats geven, blijft moeilijk en lastig. Het verloopt met ups en downs. Maar ik kan enkel vooruitkijken en hopen dat alles goed verloopt. Zelfzorg blijkt nu echt key te zijn.

Wil je weten hoe mijn eerste zwangerschap en bevalling verliep? Dat kan je hier lezen.

WAAROM ZWANGERSCHAPSDIABETES BEHANDELEN?

Er zijn toch wel risico’s aan verbonden mocht deze vorm van diabetes niet behandeld worden.

Risico’s voor de moeder

 • Keizersnede en problemen bij de bevalling.
 • Te veel vruchtwater. Hierdoor kan de baby te vroeg worden geboren.
 • Problemen met hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.
 • Urineweginfecties.
 • Grote kans om opnieuw diabetes te ontwikkelen bij een volgende zwangerschap.
 • 50% meer kans om later diabetes type 2 te ontwikkelen.

Risico’s voor baby

Meestal zijn er geen ernstige verwikkelingen omdat de bloedglucosewaarden meestal pas te hoog zijn na de 20e week van de zwangerschap en dan zijn de organen van de baby al gevormd.

Toch zijn er een aantal risico’s voor de baby:

 • Te sterke groei van de vrucht (macrosomie) met een grotere vetopstapeling, een grotere moederkoek en meer vruchtwater.
 • Grotere kans op complicaties rond de geboorte, zoals vroeggeboorte, traumata bij de bevalling (zoals bijvoorbeeld een schouderontwrichting), hypoglycemie.
 • Zwaardere baby voor zijn zwangerschapsleeftijd, die er ogenschijnlijk gezonder uitziet dan in werkelijkheid.
 • Verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes en overgewicht bij het kind op latere leeftijd.

Onbehandeld kan zwangerschapsdiabetes wel aanleiding geven tot:

 • Een te zware baby. Dit vergroot de kans op problemen bij de bevalling (zoals keizersnede, schouderontwrichting).
 • Hypoglycemie bij de baby kort na de bevalling.
 • Onrijpheid van de lever van de baby kan leiden tot geelzucht.

HET BELANG VAN #ZOETZWANGER! 

En toch is er geen reden tot paniek! De kans is ook groot dat alles vlot verloopt zowel voor mij als voor de baby! In de meeste gevallen verdwijnt de insulineresistentie enkele dagen na de bevalling en herstelt het bloedsuikergehalte zich. Dat valt samen met het verwijderen van de placenta en dan verdwijnt ook de diabetes. En voor alle duidelijkheid, de baby zal ook geen diabetes hebben.

Ik zit wel in een risicogroep dat op termijn van 5 à 10 jaar blijvende diabetes kan ontwikkelen.  Een goede opvolging én gezonde levensstijl aanhouden na de zwangerschap blijft dus wel heel belangrijk. Door meer te bewegen (run, baby, run), te zorgen voor een gezond gewicht en een gezonde levensstijl aan te houden.

Die opvolging krijg ik dankzij het project Zoet Zwanger , een initiatief van de Diabetes Liga vzw dat wordt gesteund door de Vlaamse Overheid. Het project richt zich tot vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben (gehad) en hun zorgverleners.

HOE GAAT HET NU MET MIJ?

Ik moet toegeven: ik mis de boules de berlins. (just kidding)
Dat suikerarm leven terwijl ik net in een conditie vertoef waar ik echt véél zin heb in zoet, is niet goed voor het humeur. Zeker niet in het begin van de diagnose. Maar na enkele weken went het skippen van snelle snuikers wel. En het is nu ook niet dat ik totaal niks meer lekkers mag eten. Verstandiger en met mate. Zo ontdekte ik de wereld van de zoetstoffen. Ik bak nu zelf mijn voorraad wafeltjes met stevia en heel af en toe gun ik me zo’n zoet momentje. Ook mijn lokale bakker Devooght – De Witte heeft suikerarme wafeltjes in aanbod en de lekkerste NO SUGAR zwarte chocolade vind ik bij Chocolaterie Willems. (#nonspon) In tijden van Sinterklaas, kan dat tellen!

Chocolade zonder suiker

Ook bij de keuze van pasta en rijst blijkt de volkoren variant de beste optie. Alles wat te lang gegaard of gefrituurd is, is niet goed. En toch mag ik na navraag, me heel af en toe bezondigen aan een klein portie frietjes.  Voor de rest veel groenten en fruit. Dat laatste volgens afgemeten porties, dat wel. En vooral niet overeten ook. Dat eten voor 2 is oké, maar ik mag me niet laten gaan.

Ik voel de baby dagelijks goed bewegen en elk bezoekje bij de gynaecoloog doet deugd. Ook vandaag! Alles verloopt prima daaronder. Mijn bloeddruk is goed en de gynaecoloog schat zijn geboortegewicht rond de 3,2 kg. Op mijn vraag of een natuurlijke bevalling mogelijk zal zijn, kon hij niet met zekerheid antwoorden. Maar alles ziet er gunstig uit. De laatste maand (januari) zal het allemaal uitwijzen. Fingers crossed!

 

Belangrijke bronnen en leesmateriaal voor wie meer wil weten over zwangerschapsdiabetes:

 

 

Pics / Text © Mom Runs the City

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: