NOORD-AMERIKA REIZEN

VERENIGDE STATEN⎟ NEW YORK CITY, BELEEF JE IN HET GROEN

NEW YORK. City of dreams. In deze reeks vertel ik je hoe ik mijn tijd in de bruisende stad beleefde. 4 dagen, 4 routes met ideetjes & tips waar jij ook mee verder kan bij jouw bezoek aan 'the Big Apple'.

New York enkel kennen als een stad vol wolkenkrabbers en statige architecturale buildings, is de stad oneer aandoen. De mooie parken en groene oasen in de stad zijn zo talrijk, dat je ongeacht waar je bent, even de city buzz kan ontlopen. 

DAY 3 in NYC: THE HIGH LINE X SKYSCRAPERS X CENTRAL PARK

#1 THE HIGHLINE PROJECT

‘Unieke groene wandeling tussen wolkenkrabbers en kunst’

The Higline New York 2 MRTC

The Higline New York 1 MRTC

The Higline New York 5 Zaha Hadid MRTC
Architect Zaha Hadid

The Higline New York 9 MRTC

The Higline New York Kobra Streetart 1 MRTC
Ook langs de straten rondom de Highline is het uitkijken naar kunst, straatkunst. Dit werk is van KOBRA.
New York Kobra Streetart 2 MRTC
Boven Empire restaurant kan je nog een schitterend werk van KOBRA bewonderen.

Dit langgerekt stadspark op 10m hoogte  is eigenlijk gebouwd op het traject van de West Side Line, een in de jaren 80 in onbruik geraakte goederenspoorlijn. Privé-personen (‘The Friends of the Highline’ waaronder Diane Von Furstenberg) stimuleerden de groene omvorming en het resultaat mag er absoluut zijn! Je kan er genieten op een bankje, op sommige plaatsen zijn er drank-en eetstalletjes en overal is er kunst! Muurschilderingen op zichtbare muren langs het pad, installaties tussen het groen of zelfs enkele gebouwen mag je beschouwen als architecturaal kunstzinnige constructies. Zoals het appartementsgebouw ontworpen door architecte Zaha Hadid of The Vessel ter hoogte van Hudson Yards, dat doet denken aan een gigantische bijenkorf.
Wij vulden onze voormiddag met deze 2,5 km wandeling tussen de wolkenkrabbers en brunchten  onderweg in ‘Empire Diner‘. We aten er heerlijke waffles & pancakes. Deze typische ‘all American retro diner’ heeft een adembenemende art deco feel.  Zowel de buitenkant als het interieur vind ik fantastisch en alleen hiervoor het bezoekje waard. Dat er een gigantisch fascinerend streetart kunstwerk van Braziliaan Kobra boven de zaak is geschilderd, was voor mij ’the cherry on top’. Wie herken je allemaal? Andy Warhol, Frida Kahlo, Keith Haring en Jean-Michel Basquiat als de nieuwe presidenten in een kleurrijke Mount Rushmore- omgeving.
Nog een foodtip ter combinatie? Chelsea Market! Een oude koekjesfabriek (die van Oreo!) in het midden van het Meatpacking District werd omgetoverd tot een grote overdekte foodhall met verschillende eetstalletjes en kleine winkels. Wij bestelden er onze eerste dag in NY een gezonde avocado-pita bij het mediterraans geïnspireerde Miznon. Opgepast: Chelsea Market kan ONTZETTEND druk zijn! Leuk om gezien te hebben maar relaxed eten deed ik er niet. Bestel liever iets om mee te nemen naar jawel, The Higline en zoek daar een vrij bankje om te genieten tussen de bloemetjes en kunst.

#2 ROCKEFELLER & 6th AVENUE

‘Dé LANDMARKS van MANHATTAN’

Metro:  Vanuit 34th St. Hudson Yards,  paarse lijn 7 naar Times Sq – 42 St + gele lijn R/N/W/Q naar 34th St. Herald Square.

’s Middags wilden we doorheen Central Park fietsen . We beslisten om de metro richting 6th Avenue te nemen en er nog een eindje te wandelen tot aan de rand van het stadspark. Deze avenue in Manhattan heet eigenlijk ook Avenue of the Americas. Je loopt er langs indrukwekkend hoge wolkenkrabbers met een al even indrukwekkende lijst aan gevestigde bedrijven. Hier breidde mediamagnaat Rupert Murdoch zijn News Corporation- imperium uit. Nu vind je er het hoofdkwartier van 21st Century Fox, FOX News, The New York Post & The Wall Street Journal.
Maar met alle eer mag Rockefeller lopen die hier in de jaren 1930 een complex van 19 commerciële gebouwen zette. ‘Een stad in een stad’ in ware art-deco stijl. Wow! Het middelpunt is de Comcast Building (ook bekend als 30 Rockefeller Plaza) waar je het uitkijkpunt Top of The Rock kan bezoeken. Wie hier rond Kerst is, kan schaatsen op Rockefeller Plaza waar dan altijd een gigantisch verlichte kerstboom te bewonderen valt.  NBC heeft ook zijn studio’s in 30 Rock en dagelijks wordt hier The Tonight Show met Jimmy Fallon ingeblikt. Dit Tv-programma is legendarisch want naast geestig is het de langstlopende talkshow ooit (1954).
Ook Radio City Music Hall is fantastisch om te zien en het is hoogstwaarschijnlijk de mooiste theaterzaal van de Verenigde Staten. Enkele dagen na mijn vertrek stond trouwens Lenny Kravitz op de affiche gepland… (Balen!)

Wie dit allemaal maar saai vindt, kan opteren om de bekende 5th Avenue af te lopen. Aka de chicste én duurste winkelstraat van New York met vestigingen van Versace, Fendi, Gucci, Cartier, Apple en Tiffany & Co. Hier vind je ook de statige Empire State Building en het Metropolitan Museum of Art. Uit gebrek aan tijd niet bezocht maar bij een volgend bezoek aan NY staat het op de todo-lijst.

#3 CENTRAL PARK

‘Te voet, verpozend in het gras of op de fiets’

Even doorheen Central Park gaan, beschouwde ik als een must. Ik was er eerlijk gezegd door overweldigd. De oppervlakte is gigantisch (341ha!) en je hebt toch een uurtje nodig om het ganse park per fiets te doorkuisen.
Er staan enkele bekende gebouwen zoals het Belvedere kasteel, er is een zoo, een openlucht zwembad, een draaimolen, speelterreinen, sportvelden en waterpartijen. Wij kozen voor een fietstocht maar misschien wil je er wel paardrijden, bootje varen of hardlopen? Bezoek zeker de website om je bezoek voor te bereiden. Want elk seizoen beleef je anders in deze fantastische groene long.

Adressen & links:
* The Higline Project: thehighline.org. Start: Gansevoort Street, Meatpacking District. End: 34th Street, West Side Manhattan.
* Ontbijten of lunchen in de overdekte food hall van Chelsea Market. 75 9th Avenue (tussen 15th and 16 Street), New York, NY 10011.
* Brunchen of lunchen in Empire Diner. 210 10th Avenue, New York, NY. (ter hoogte van W23rd Street de Highline verlaten en terugwandelen naar W22rd Street).
* Central Park: centralpark.com.

 

x FOLLOW ME x

FACEBOOK –  INSTAGRAMPINTERESTBLOGLOVIN

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: