DE KUST OOSTENDE

DOEN ⎮ OP STAP MET DIRK VAN GIDSENKRING LANGE NELLE

Geboeid luisteren naar een gepassioneerd verteller!

In digitale tijden krijgt de ‘levende gids’ meer en meer concurrentie. Van audiogidsen, GPS-gestuurde smartphones, digitale applicaties en interactieve chatbots. Onder het motto: niks is beter dan het origineel , boekte ik met de Ostend City Queens  een wandeling bij Gidsenkring Lange Nelle. Een vereniging van deskundige Oostende-kenners die al 30 jaar enthousiast koers varen. Wat blijkt, dat we als rasechte ‘Ostendaises’ toch nog veel te leren hebben over onze mooie badstad!

30 JAAR OP DE WANDEL 

Het is Dirk Beirens die ons aan de Sint-Petrus en Pauluskerk staat op te wachten. Dirk is er al van bij de oprichting in 1989 bij. In al die jaren zag hij Oostende veranderen, zowel op stedebouwkundig als op cultureel vlak.

Op stap met Dirk van Gidsenkring Lange Nelle in Oostende

In de afgelopen 30 jaar evolueerde het aanbod van de kring uit naar meer dan 70 themawandelingen: van geleide wandelingen op Oosteroever tot typische wijkwandelingen, van gidsbeurten rond krachtige figuren als Leopold II, Hugo Claus, Ensor en markante vrouwen tot beurten op de fiets. Maar er is meer dan de wandeling die het hart doet bonken van deze kring met ondertussen 45 gediplomeerde gidsen. Zo zijn er onder andere maandelijkse voordrachten, geleide museabezoeken, een driemaandelijks ledenblad en een jaarboek.

POPPO LOU ROCKS & ander lekkers

Voor ons werkte Dirk iets gepersonaliseerd uit. Want dat is ook mogelijk! Met de kennis dat we echte bon vivants zijn, nam hij ons op sleeptouw voor een puderoendetje* waarbij we opgetutematooid* én al zingend met zèèwoater*, kwèèkoanes*  en poezelige snoepjes beloond werden. Het werd een supergezellige tocht langs kleurrijke en geschiedrijke gevels, verborgen schatten in een kelder en grappige Ostensche anekdotes doorspekt met pittig dialect.

Zoals:

“Wieder Ostendenoars zien vesche ploaten, mo ’t mag gezeid zien, w-eten liever de vis dan de groaten”

Tussendoor leren we ook nog deze wijze spreuk:

“Uit verse garnalen schiep God de Oostendenaren, uit het restant, de rest van het land”

Op stap met Dirk van Gidsenkring Lange Nelle in Oostende
Etwien e teusje zèèwoater?

Veelzijdig Oostende verrast, Oostende is prachtig! Wie zich even toerist in eigen stad wil wanen, leert ongetwijfeld bij door een beroep te doen op een gids van Lange Nelle. Een tip voor een volgende teambuilding, familiereünie of vriendenuitstap! Dat de queens het gezegd hebben!

Op stap met Dirk van Gidsenkring Lange Nelle Marionattentheater Kallemoeie
Gids Dirk tussen de Kallemoeies 😉

WA SEG JE?

puderoendetje* overal snel binnen en buiten wandelen op je tocht.

opgetutematooid* opgedirkt, mooigemaakt.

kwèèkoanes* komt van ‘a quick one’, een borrel.

kallemoeie* marionet maar ook moeial.

zèèwoater* unieke alcoholische cocktail gemaakt door stadsicoon Iwein van ’t Kroegske

 

WIST JE DAT? 

  • Onze sneukeltocht is gebaseerd op een bestaande wandeling ‘Petatten in de pele en gerokte sjhèèn’  die Dirk af en toe begeleidt in opdracht van een groep of de Stad.
  • Oostende een prachtig marionettentheater rijk is (officieel kusterfgoed). Spektakel voor jong en oud met poppen van bijna 100 jaar. Alle informatie bij Marionettentheater KALLEMOEIE, Sint-Franciscusstraat 37 en via hun FACEBOOKPAGINA.

Zin gekregen om te wandelen en bij te leren over Oostende door een ervaren gids? Check de website van Gidsenkring LANGE NELLE!

 

Deze tekst verscheen ook op de site van Ostend City Queens.

x FOLLOW ME x

FACEBOOKINSTAGRAMPINTERESTBLOGLOVIN

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: