NOORD-AMERIKA REIZEN

VERENIGDE STATEN⎟ NEW YORK CITY, BROOKLYN VIBES

NEW YORK. City of dreams. In deze reeks vertel ik je hoe ik mijn tijd in de bruisende stad beleefde. 4 dagen, 4 routes met ideetjes & tips waar jij ook mee verder kan bij jouw bezoek aan 'the Big Apple'.

Mural van de Sun & Air Bike shop in Williamsburg, Brooklyn, New York

DAY 2: BROOKLYN => DUMBO X WILLIAMSBURG

New York, New York! Op mijn tweede dag stak ik het snelle Manhattan over naar Brooklyn waar de sfeer rustiger en relaxter is. Brooklyn is 3 keer groter als Manhattan en is het stadsdeel met de meeste inwoners.

Stadsicoon bij uitstek is de Brooklyn Bridge. Mooi om te fotograferen maar hem afwandelen een nog grotere must! Het brengt je tot in Brooklyn waar je opnieuw een prachtig uitzicht over Manhattan krijgt. En Brooklyn zelf is ook flink de moeite om te blijven hangen. Wij deden het op z’n zondags met een brunch, een bezoekje aan de flea market en een zoektocht naar street art.

#1 BROOKLYN BRIDGE

‘Take in the view’

Brooklyn Bridge, New York

Start Metro: City Hall

De wandelpromenade van de brug start ten oosten van City Hall en is zo’n 2km lang. Wie vroeg komt, krijgt te maken met minder drukte. Want het kan er koppenlopen zijn. Rond halfnegen ’s morgens (op een zondag) maakten wij de overtocht. En ik vond het er toen al gezellig druk met joggende en fietsende New Yorkers, toeristen en wandelaars. Er zijn 2 regels: je volgt de pijlen in de juiste richting en steekt de volle lijn nooit over of je hebt kans dat een fietser je omver vlamt. New Yorkers zijn heel sympathiek maar als je hen de weg belemmert, kunnen ze assertief zoals ze zijn, vrij bot uit de hoek komen.

Brooklyn Bridge, New York

#2 DUMBO

‘Onthaasten in het park & snuisteren tussen de brocante en in hippe winkels’

DUMBO staat voor ‘Down Under the Manhattan Bridge Overpass‘. Dit noordelijk stukje Brooklyn langs het water tussen de Brooklyn en Manhattan Bridge was vroeger een industriële zone met gigantische pakhuizen. Nu vind je er high-end loften, kunstgallerijen en interieur-en vintageshops in straten geplaveid met Belgische kasseien. Net aan de Brooklyn Bridge richting Manhattan Bridge start  het Empire Fulton State Park. Het biedt je een magnifiek postkaart-uitzicht over de Brooklyn Bridge en Manhattan. Er staat ook een gerenoveerde carousel uit de jaren 20 en er is een speelplein in de vorm van een piratenschip. Langs het park liggen de Empire Stores & Tobacco Warehouse, een reeks typische gebouwen daterend uit de tijd van de Amerikaanse burgeroorlog die nu een commerciële invulling (check restaurants en winkels) kregen.

Brooklyn Bridge, Dumbo, New York
Picture Perfect View in het park

Mis Washington Street niet voor DE Instagramfoto! Hier staat iedereen, verkeer of geen verkeer, in het midden van de smalle straat voor een beeld van de Manhattan Bridge op de achtergrond. Waarom? Wie zich goed opstelt ziet in de verte tussen de boog een ander NY-landmark opduiken.

New York, Dumbo, Manhattan Bridge
Zien jullie de Empire State Building in de verte?

Wie tot onder de Manhattan Bridge wandelt, vindt er onder ’the arch’ tussen april en oktober op zondag een charmante vlooienmarkt met brocante, vintage meubels, aparte kledij, food trucks, … Wat een gezellige vibe daar bij BROOKLYN FLEA! Volledig mijn ding. Ik scoorde er een knalrode ‘Made in USA’ cowgirl-jurk bij @_sistersvintage_ en werd verliefd op de zelfgemaakte magneten van pokerchips.

LUNCH STOP: Net aan de vlooienmarkt op het plein stapten we voor de noen binnen bij  ARCHWAY CAFE, bekend voor zijn salades en sandwiches. Ik at er een lekker slaatje quacamole en als dessert een take-away iced Machiato. Zo lekker! Je  mag er tot 4 uur ’s middags trouwens nog kiezen uit het ontbijtaanbod. Een charmant adres in Dumbo vlak naast de Manhattan Bridge.

Brooklyn, Dumbo, Archway, New York

Brooklyn, Dumbo, Archway, New York

SHOPPING: Ook de straatjes rondom de Manhattan Bridge zijn gevuld met winkeltjes. Eén van mijn favorieten is FRONT GENERAL STORE. Ga er naar toe als je van vintage kledij, oude Levi’s jeans en second hand Dior handtassen houdt. Ik kocht er een heerlijk geurende sojakaars handgemaakt door Brooklyn Candle Studio.

Detail bird, mural Craig Anthony Miller, Street Art, Dumbo, New York

STREETART: In Dumbo zijn schitterende murals te zien onder en rondom de Brooklyn Queens Expressway. Het project heet DUMBO WALLS. Spot zeker enkele werken van local talent CAM, Craig Anthony Miller.

Owls, mural Craig Anthony Miller, Street Art, Dumbo, New York

#3 WILLIAMSBURG

‘Hipperdehip’

Vanuit Dumbo namen we de metro richting Williamsburg. Jammer genoeg niet de ideale metrolijn uitgekozen waardoor we toch wat verder uitkwamen dan bedoeld. NYC is echt too much too handle. Waarmee ik bedoel dat het onmogelijk is alles te lezen over de stad en alles tot in de puntjes voor te bereiden. Het doel was om heel wat streetart en leuke winkeltjes te treffen op ons pad. Dat is zeker gelukt maar toch misten we enkele toppers van kunstwerken. Niet getreurd, nog een extra reden om ooit naar NYC terug te keren. Voor echte streetartfanaten blijkt BUSHWICK (naast Williamsburg) trouwens ook een niet te missen buurt.

Street Art Makatron, Williamsburg, Brooklyn, New York
Giga-slak door Mike_Makatron.

Street Art, Williamsburg, Brooklyn, New York

Street Art Roa, Williamsburg, Brooklyn, New York
Ook de Belgische Roa prijkt op straat in Williamsburg.

Maar meer dus over Williamsburg, een coole, artistieke buurt met industriële look.  In de jaren ’80 vooral een toevluchtsoord voor kunstenaars en bohemiens die op hun beurt een nieuwe wind ondernemers aantrokken.  In een mum van tijd popten koffiehuisjes, wijnbars en unieke boetieks op rondom Bedford Avenue. Rijke New Yorkers zagen hier opnieuw vastgoed-investeringspotentieel in. Denk luxeloften, hotels en restaurants met de H van HIP.

SHOPPING: Wij stopten ook voor ARTIST’S & FLEAS, een overdekte markt  waar jonge ontwerpers hun makelij verkopen. Enkel ’s weekends geopend.

Vintage shopping, Williamsburg, Brooklyn, New York
Net op de grens met Greenpoint kregen wij toch honger. Voor je het weet, tikt de avond al aan in New York. Onze eerste keuze viel op FIVE LEAVES. Een restaurant met Australische keuken die de overleden acteur, Heath Ledger van plan was te openen met nog een paar vrienden. Zijn familie verwezenlijkte postuum die droom. Jammer genoeg zat het tsjokvol. Op enkele passen hiervan viel ons oog op het Aziatische AMAMI waar we een ramen-bowl bestelden. Mooi interieur, lekkere Japanse keuken en topcocktails.

Five Leaves, Greenpoint, New York,

Amami, Japanese restaurant Williamsburg, New York
Amami, Japanese restaurant Williamsburg, New York
Adressen & links:
* BROOKLYN FLEA, brocante en vintage markt elke zondag tussen april/oktober.
* DUMBO WALLS: streetart in Dumbo.
* RESTO: ARCHWAY Café, 57 PEARL STREET, BROOKLYN, NY 11201.
* RESTO: AMAMI, 57 NASSAU, BROOKLYN, NY 11222.
* RESTO: FIVE LEAVES, 18 BEDFORD AVENUE, BROOKLYN, NY, 11222.
* Meer over Brooklyn: – Blogartikel over BUSHWICK & STREETART via vetexbart.be.
– To do’s in Brooklyn via expeditieaardbol.nl.

x FOLLOW ME x

FACEBOOK –  INSTAGRAMPINTERESTBLOGLOVIN

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: