NOORD-AMERIKA REIZEN

VERENIGDE STATEN⎟ NEW YORK CITY, RUSTIG & TURBULENT

NEW YORK. City of dreams. In deze reeks vertel ik je hoe ik mijn tijd in de bruisende stad beleefde. 4 dagen, 4 routes met ideetjes & tips waar jij ook mee verder kan bij jouw bezoek aan 'the Big Apple'.

Downtown New York Financial District Oculus

DAY 1: LOWER MANHATTAN X STATEN ISLAND X MIDTOWN

New York, New York! Een eeuwigheid bleef je in hoofdletters staan bovenaan mijn bucketlist. De zomer van 2019 bracht daar eindelijk verandering in! 4 fantastische dagen zat ik in een rollercoaster van verwondering, vervoering en adrenaline. Dankzij films, series, documentaires en liedjes dacht ik de stad al behoorlijk te kennen, maar wat wist NYC me nog zo te verrassen! En het mag gezegd, ze is nog mooier in het echt!

Eén van de voordelen van de New York jetlag: supervroeg uit de veren (7H) verlaten straten ontdekken en de stad vredig zien ontwaken. Als dat al geen megatip is, om op jouw ’to do-lijst’ te zetten. Doe je dit dan nog eens in het weekend in het anders zo drukke Financial District, dan voelt het aan alsof NYC in slaap valt. Voor heel even dan toch …

#1 ONE WORLD TRADE CENTER

‘Site om stil van te worden’

One World Trade Center, 9/11 Memorial, The Oculus, New York, Lower Manhattan
Start Metro: City Hall

Lower Manhattan is de afgelopen 18 jaar enorm veranderd. Het One World Trade Center domineert nu de skyline en op de plek waar de Twin Towers stonden, is een herdenkingspark geopend. Je vindt er naast het 9/11 Museum een boom die de ravage van 9/11 heeft overleefd, de Survival Tree en als symbool van veerkracht staat. Waar de torens ooit stonden zijn twee verzonken watervallen opgetrokken omwald met muren waar de namen van de slachtoffers in zijn gegraveerd. Ook op de site, het opvallende Oculus, een openbaar station ontworpen door de Spaanse architect Calatrava (dezelfde als van het station in Luik). Het bovengronds gedeelte lijkt op een vogel met vleugels zo gebouwd dat het veel licht doorlaat voor de ondergrondse winkels en spoorlijnen.

Nog voor het museum openging, bij het ochtendgloren, bezocht ik dit domein. Ik herinner me de schokkende beelden van 9/11 alsof het gisteren was. Het contrast tussen de nieuwe imposante gebouwen die de pools omringen is zo extreem en het geluid van het neervallende water oorverdovend. Overweldigend om dit te zien zonder de alledaagse hectiek typerend voor New York. Ik denk dat we er met een vijftal mensen waren.  Een moment van rust vinden op deze historische plek, het kan dus ook.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Vlakbij ligt Brookfield Place, wat vroeger het World Financial Center werd genoemd. Grote bedrijven zoals American Express en Deloitte zijn hier onder andere gevestigd. Het publieke gedeelte is een chique, overdekt commercieel centrum met high-end winkels en dito restaurants. Uiteraard konden we gezien het vroege uur enkel smachtend windowshoppen, maar de Franse coffeebar was gelukkig wel al geopend. Buiten ontbijten op een bankje met een mooie jachthaven en de skyline van New Jersey als view, not bad at all, NYC! In deze wijk, Battery Park City, wonen enkel de meest kapitaalkrachtigen, velen werkzaam in de financiële wereld. Voor hen zijn de publieke ruimtes kunstzinnig en elitair ingevuld, liggen de paden en parken er kraaknet bij en houden privé-firma’s daklozen en criminelen buiten.

Na ons koffie-croissant moment met een gouden randje wandelden we via de promenade langs de Hudson-rivier richting Battery Park. Vanuit deze groene long kan je verschillende betalende ferry’s nemen naar Ellis Island en Liberty Island (via Circle Line Cruises of Statue Cruises onder andere). Erg toeristisch en druk bezocht met ellenlange wachtrijen als gevolg. Maar wij kozen voor een gratis tocht, met een terminal net naast het park.

#2 STATEN ISLAND FERRY

‘LADY LIBERTY van dichtbij’

Deze slideshow vereist JavaScript.

Deze gratis dienst vaart om en bij de 20 minuten. Een heerlijke boottocht die je het Vrijheidsstandbeeld van dichterbij doet ervaren en je een mooi uitzicht geeft over de skyline van Lower Manhattan. De ferry heeft als nut pendelaars op een snelle manier van Staten Island tot in Manhattan te brengen en terug. Voor wie langer wil genieten van de fenomenale uitzichten, zijn er betere doch betalende alternatieven (zoals hierboven vermeld).

IMG_1491

#3 WALL STREET

‘More is never enough’

Metrohalte: Rector Street, Lijn R/W vanuit station South Ferry/ Whitehall Street

Terug aan wal, overtuigde ik mijn zus om nog eens tot aan Wall Street te gaan. Even de metro in aan de ferry terminal om de kilometers te beperken. Op een zaterdag krijg je een ander beeld van deze gehaaide omgeving. Stropdastypes à la Gordon Gekko en Jordan Belfort kom je er niet tegen maar toeristen genoeg. Toch vond ik het bijzonder wandelen tussen de skyscrapers en historische gebouwen. Wall street is nog geen kilometer lang maar genoeg te zien: zoals Trinity Church,de New York Stock Exchange (foto links) en Federal Hall (foto rechts) waar George Washington in 1789 als eerste president de eed aflegde en de eerste 10 artikelen van de Amerikaanse Grondwet werden opgetekend. Probeer ook eens langs Stone Street te gaan.  Dit nauw geplaveide steegje (de eerst gelegde in Manhattan)  fungeert als één groot terras voor de vele restaurants en bars. Wie ondertussen een hongertje heeft, ideaal om te stoppen.  Vergeet nadien de Wall Street Bull niet aan Broadway en Morris Street. Men zegt dat al wie over de stiers horens, neus en testikels wrijft, financieel succes te wachten staat…

We liepen snel weg van de boenende toeristen bij de stier, want we hadden een afspraak op Times Square.  En daar werd wel nog over een strak poepke gewreven (knipoog).

#4 TIMES SQUARE

‘There’s nothing you can’t do
Now you’re in New York
These streets will make you feel brand new
Big lights will inspire you’

Frank Sinatra, Billy Joel, Sting en nog vele anderen bezongen de stad maar geen enkel loflied is zo swingend en empowering als ‘Empire State of Mind’  van Alicia Keys feat. Jay-Z. Of was het Jay-Z feat. Keys? In ieder geval, zowel in de rap- als de soloversie slaat het refrein vooral op het legendarische Times Square waar je haast verblind wordt door de tsunami aan flashy billboards. (Check the You-tube live performance vanuit Times Square)

Metro: Times Sq – 42 St, Rode lijn 1/2/3 vanuit Rector Street.

Zowel ’s avonds als overdag, het is er altijd druk. Alle grote merken (Disney, Sephora, Levi’s, Macdonalds, M&M’s…) willen er hun keet en zijn bereid daar astronomisch hoge bedragen voor te betalen. Dat vertelt Brent Evans ons. Hij werkt als gids voor BENY, een organisatie die wandelingen aanbiedt gegeven door Nederlandstalige NY-residents.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dit plein in de buurt van 42nd en Broadway dankt zijn naam aan de New York Times dat er vroeger zijn hoofdkantoor had. Dit en nog veel meer ditjes en datjes komen we van Brent te weten.
Ook dat hij het goed kan vinden met straatartiest The Naked Cowboy. Op Times Square kan je als ‘attractie’ op de foto met allerlei bizarre, grappige of heroïsche figuren. Die staan er natuurlijk niet voor de lol, maar verdienen daar goed de kost mee. Onze cowboy is de ancien onder hen en waakt als een sheriff over ‘zijn’ plein. En is gewoon zijn supersympathieke zelve als hij zich omdraait om zijn schone witte slip te tonen.  (knipoog) Best NY Souvenir, dat ik het je zeg!

Times Square The Naked Cowboy

Ben je toe aan een adempauze, dan kan je in het mooie Bryant Park even tot rust komen op een bankje. Zie mensen pingpongen, Belgian waffles eten, picknicken, petanque spelen of … hun mobiel opladen. In New York denkt men praktisch en op vele plekken worden gratis oplaadpalen en internet voorzien. Hier dus ook.
De New York Public Library flankeert het park in al zijn marmeren glorie. Een iconisch gebouw waar je geen enkel boek mag uitlenen maar wel kan lezen in de hoofdleeszaal. Zowel de buitenkant als de binnenkant werden in verschillende films op het grote doek vereeuwigd. Herinneren jullie waar Carrie bijna ging trouwen met haar Mr. Big tot ze zijn telefoontje kreeg? Toeval of niet, toen wij de voorkant passeerden stond er net een bridal party aan de trappen voor een groepsfoto. Als dat maar goed komt…

#5 GRAND CENTRAL STATION

‘Meet me at Grand Central’

Deze slideshow vereist JavaScript.

Normaal zou ik dit prachtig gebouw voorbij gewandeld zijn, maar Brent nam ons mee binnen ’s werelds grootste station. Het is Jackie Kennedy die het destijds tegenhield van de sloop en aanspoorde om het in al zijn glorie te herstellen en te behouden. Meer dan 750 000 mensen passeren dagelijks langs de majestueuze centrale hal en gebruiken het als meeting point. Brent vertelt ons waar je in het station kan tennissen en cocktails drinken, laat ons de Whispering Corner testen en loodst ons binnen in de Grand Central Market. Wie opnieuw zijn maag voelt knorren kan terecht in The Oyster Bar of de Great Northern Food Hall. New Yorkers hebben blijkbaar altijd en overal honger. Dus voorzien ze hun pendelaars van een waanzinnig mooie overdekte restauranthal. Ook voor niet-treinreizigers een bezoek waard.

Metro: Canal Street, Groene lijn 4/5/6 vanuit Grand Central/ 42 St.

Na de gidsbeurt besloten we vanuit Grand Central de metro terug naar ons hotel (50 Bowery) te nemen, gelegen op wandelafstand van Little Italy. Check Mulberry Street voor Italiaanse restaurants, gelato, giftshops en streetart van Tristan Eaton. Als je onze stappen hieronder bekijkt, zal het je niet verwonderen dat we nood hadden aan een flinke dosis koolhydraten. Meatball Spaghettio!

Afgelegd aantal stappen: 28.543.
Afgelegd aantal kilometers: 20.
Traplopen: 20 verdiepingen.
Nuttige links & adressen:

* Metro: wij kochten onmiddellijk een Unlimited Metro-card voor 7 dagen ,onbeperkt geldig voor metro en lokale bussen tot middernacht. Kost 33 dollar en 1 dollar voor de aankoop van de kaart. Ideaal om afstanden snel te overbruggen.
* Overzicht metrolijnen in pdf-formaat.
* Begeleide wandeling met Nederlandstalige gids via BENY.
* Circle Line Cruises: toeristische boottochten met gids volgens verschillende formules.
* Statue Cruises: boottrip voor een bezoek aan Ellis Island of Liberty Island.

x FOLLOW ME x

FACEBOOK –  INSTAGRAMPINTERESTBLOGLOVIN

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: