EUROPA REIZEN

LANZAROTE⎟ 6 X DOEN

 

WE LOVE de Canarische eilanden. Wie me al lang volgt, weet waarom. Omwille van de mooie maar vaak grillige natuur, het aangename klimaat, de dichtheid van alles en de goede swell. Als gezin van de zee zijn we nogal surfminded. Wij trekken naar waar de golven ons brengen. Dat in combinatie met fijne mustsees, maakt van Lanzarote voor ons een droombestemming!

 

Lanzarote is het meest noordelijke eiland van de Canarische. Het meest bekend om zijn waanzinning vulkanisch maanlandschap. Maar denk ook aan koloniale architectuur, zotte Manrique-woningen in lavagrotten, dorre grond met geweldig mooie cacti en prachtige stranden. Maar je moet er dan wel je hotel in de toeristenhaven voor verlaten. Lees mee ‘on the road’ waar je absoluut moet geweest zijn.

#1 TIMANFAYA

‘OUT OF SPACE ‘

Dit is hét nationaal park van Lanzarote. Ook wel ‘Montanas del Fuego‘ (Vuurbergen) genoemd. Uit de auto stappen en gewoon rondhossen is jammer genoeg niet toegestaan om de kwetsbare natuur te beschermen. Je waant je in een soort spectaculair niemandsland, dor en buitenaards, maar tegelijk fascinerend! Ook voor kinderen spreekt het tot de verbeelding. Je kan opteren voor een begeleide rondwandeling met gids of een busrit  van een dik halfuur die je langs de verschillende vergezichten brengt. Die laatste is trouwens inbegrepen in de toegangsprijs. Uitstappen kan enkel aan het dromedarissenpark en het restaurant. Wij deden beiden. Een ritje op een dromedaris is een optie, maar wij beperkten ons tot het nemen van enkele foto’s met de dieren. Aan het restaurant demonstreren parkwachters hoe takken in een put spontaan vuur vatten of hoe emmers water als een geiser door de ondergrondse hitte bijna direct terug omhoog gestuwd worden. De wonderen der natuur van dichtbij beleven, altijd top met kids.

Deze slideshow vereist JavaScript.

#2 LA GERIA

‘Proeven van vulkanische wijn ‘

Onvoorstelbaar maar vlak naast Timanfaya kan je in het zuiden door dit vulkanisch wijngebied rijden. Vanuit de wagen geniet je van een uniek gifzwart landschap van hoefijzervormige lavasteenmuurtjes die elk apart een groene wijnstok ingenieus tegen de wind beschermen. Proeven kan in één van de bodega’s langs de weg. Ideale pauze voor of na een bezoek aan Timanfaya met enkele tapa’s dabei.

Deze slideshow vereist JavaScript.

#3 VOLG CéSAR MANRIQUE

‘Lavagrotten als woonentiteit’

Als er één iemand zijn stempel drukte op het eiland, dan is het deze architect. Van het typische Timanfaya duiveltje tot de sculpturen aan de ingang van bijna elke toeristische bezienswaardigheid, van het surreële Jameos del Agua tot de dwingende richtlijn dat alle nieuwbouw moet horen bij de traditionele eilandarchitectuur van witte huizen met bruine, groene of blauwe ramen. Allemaal van Manrique. Bezoek zeker de FONDACION MANRIQUE, zijn eigen huis dat hij ontwierp in het midden van een lavaveld. Je ziet er zijn typische windspelen, een fenomenaal panoramaraam dat de ruimte als canvas siert en verschillende lavagrotten in sixties stijl.
Minder bekend maar ook de moeite is LAGOMAR, de woning die hij voor acteur Omar Sharif ontwierp. Manrique bouwde tegen een steile, lavawand met natuurlijke grotten en nissen een prachtig verblijf in 1001 Arabische nachten-stijl.

Deze slideshow vereist JavaScript.

#4 TEGUISE

‘Van (super)mercado doen’

 In deze voormalige hoofdstad van de conquistadores flaneer je op zondag tussen de kraampjes langs smalle kasseisteegjes en witgeschilderde koloniale huisjes. Hier vind je een fijne mix van lokale kunstenaars, origineel handwerk en typisch marktaanbod.  Als er één authentieke markt is die je moet gedaan hebben op het eiland, is het deze wel. En daar denkt iedereen zo over. In hoogseizoen dus lekker druk, trek er dus zo vroeg mogelijk heen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

#5 WOW zowel BOVEN-als ONDERGRONDS

Eén van de mooiste uitkijkpunten is de MIRADOR DEL RIO. Bij het binnenkomen heb je geen vermoeden wat je te wachten staat op dit uiterst noordelijke punt. Vanuit het café heb je een prachtig zicht over het eilandje La Graciosa. En buiten besef je pas hoe spectaculair deze oude militaire observatiepost wel is wanneer je 480m steile bergwand onder je ziet.

Op 10km rijden liggen de lavagrotten JAMEOS DEL AGUA en Cueva de los Verdes. De eerste plek lijkt op een fantasiegrot. Je daalt af naar een terrascafé vol tropische planten met zicht op een meer in de volgende tunnel. Daar krioelt het van de witte, kleine spinachtige, blinde kreeftjes. Vroeger leefden ze op 2km oceaandiepte, nu in de Jameo met uitsterven bedreigd. Vanuit deze grot kom je in een hallucinant wit, idyllisch vakantiedecor terecht met lichtblauw water, groene palmbomen en gitzwarte vulkaansteenblokken. Zotjes, alweer van de hand van Manrique!

De Jameos behoren samen met de CUEVA DE LOS VERDES tot een 7km ondergronds gangenstelsel die zo’n 5000 jaar geleden onstonden bij de uitbarsting van de Corona vulkaan. Wij bezochten een stuk van dit labyrint met gids. Indrukwekkend als je weet dat de eilandbewoners hier in 16e en 17e eeuw kwamen vluchten voor piraten en slavenhandelaren.

Deze slideshow vereist JavaScript.

#6 BOOTJE VAREN

‘Eilandhoppen naar Fuerteventura’

Fuerteventura is voor ons al lang geen onbekende meer. We hebben er vrienden wonen in Corralejo. Vanuit Playa Blanca zit je zo’n 40 minuutjes op de ferry tot de haven van deze badstad. Hier kan je de oneindige duinen van het PARQUE NATURAL DE CORRALEJO bezoeken, wandelen in het oude gedeelte, shoppen in de grote boetieks (Zara/ Mango/ Bershka/ Stradivarius/ …), ravotten (of zonnebaden) op het strand of zoals wij gezellig tafelen bij hét beste visrestaurant: El Gregorio!
Ideaal dagje uit!

Voor meer uniek shoppingplezier in Fuerteventura lijstte ik deze adresjes al als favoriet.
Voor nog meer eetplezier in Corralejo lees ook zeker dit.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

x FOLLOW ME x

FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMPINTERESTBLOGLOVIN

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: