Lopen MOMS RUN THE CITY

MOMS RUN THE CITY #31 | ELKE HUYGENS

Mom Runs The City met Elke Huygens in Erpe

Van een hartverwarmende ontmoeting gesproken. Onder een stralende zon ging ik op pad met Elke in Erpe. Bij deze mama van 2 en leerkracht Nederlands, chocoholic en honingfan werd ik met open armen ontvangen.  Speciaal voor mij ging Elke voor het eerst lopen in beschermd natuurgebied Honegem. Beiden verrast door de rust en de natuurpracht.

Helemaal onderaan vind je de Runkeeperlink. Scrollen maar!

ELKE HUYGENS (37 j)

Moeder loopt de stad rond met elke Huygens in Erpe

 • Geboren in Leuven, woont in Erpe.
 • samenwonend met Klaas en samen hebben ze 2 kinderen: Linde (9j) en Lander (6j).
 • Beroep: Leerkracht Nederlands 2de – 3de graad ASO.
 • Leuke weetjes:
  Haar boekenkast puilt uit met kinder- en jeugdboeken. Als germaniste, leerkracht en mama heeft ze een excuus om ongelimiteerd kinder- en jeugdboeken te kopen. Ze houdt ook van prentenboeken (zoals Rébecca Dautremer, Benjamin Lacombe, Thé Tjong-Khing, Carll Cneut….) en graphic novels.
  Haar partner is imker, dus alles bij haar thuis staat in het teken van de natuur.
  Ze is afkomstig uit Vlaams-Brabant (Diest) en Klaas komt uit De Panne, dus toen ze een vaste stek zochten, kozen ze 15 jaar geleden voor de gulden middenweg: Oost-Vlaanderen!

Zwerfvuil in Erpe

 • Ze is een verwoed plogster! Op haar vast looptraject is er een stuk waar elke keer weer lege blikjes liggen. Ze neemt ze telkens mee. Ook tijdens wandelingen met hond Otis neemt ze geregeld zwerfvuil mee. Haar kinderen wijzen er haar zelfs al op wanneer ze afval zien, om mee te nemen. 😉
 • Andere hobby’s: lezen dus, kamperen, honing eten, Vlaamse en Scandinavische series bekijken.

Vertel eens wat meer over je gekozen route. Mijn vast traject is langs de Kouter dichtbij mijn thuis: voldoende afwisseling tussen groen en huizen. Vandaag duiken we de natuur van het beschermd gebied Honegem in. Heel mooi, maar lopen doe ik hier eigenlijk nooit. Wandelen daarentegen wel, samen met de kinderen en onze hond trekken we immers graag de natuur in.

Moeder loopt de stad rond met elke Huygens in Erpe

Wanneer ben je beginnen lopen? Ik heb een tijdje gelopen als puber, maar dat stelde niet zo veel voor. Ik ben pas terug serieus beginnen lopen na de geboorte van Lander, die nu 6 jaar is. Toen hij 8 weken oud was, ben ik ‘met Evi’ (Start to Run) terug begonnen aan 5 km, nadien 10 km, en sindsdien niet meer gestopt. In die zes jaren ben ik ook constant blijven lopen. Soms kan het gebeuren dat ik eens een week niet loop (door ziekte of als het werkgewijs gewoon echt niet lukt), maar na een week begint het al te kriebelen en wil ik zo snel mogelijk mijn loopschoenen weer aantrekken.

Wat betekent lopen voor jou? Zoals velen is het een uitlaatklep. Het maakt mijn hoofd leeg. Dat ik er mijn conditie mee onderhoud, is natuurlijk mooi meegenomen. Het houdt ook de weegschaal in balans, want ik zondig nogal graag, vooral met chocolade!

Moeder loopt de stad rond met elke Huygens in Erpe

Ooit al last gehad van een loopdipje of blessure? Vorig jaar had ik na Dwars door Brugge last van een ontsteking aan mijn voetpees. Toen heb ik 3 weken niet kunnen lopen. Het is over maar het blijft een gevoelige plek. Op zwarte teennagels na heb ik verder weinig tot geen last van blessures. Hout vasthouden!

Moeder loopt de stad rond met elke Huygens in Erpe

Heb je sportieve genen? Ik heb altijd geprobeerd sportief te zijn, maar aangelegd ben ik zeker niet. Ik fiets ook vaak, maar functioneel, niet recreatief: ik fiets naar mijn werk (slechts 10 minuutjes van mijn deur), maar doe ook quasi al mijn boodschappen en andere verplaatsingen met de fiets. De auto gebruik ik zelden; ik ben dan ook een erg slechte chauffeur 😉

Mom Runs The City met Elke Huygens in Erpe, tussen de bloemenvelden

Ben je lid van een loopclub? Ik ben sinds 2013 aangesloten bij Vlierzele Sportief, waar ik bij de   VVV-kes loop. Niemand weet eigenlijk precies waarvoor die afkorting staat, ik hou het op de Vlierzeelse Vlugge Vrouwkes 😊 Eens ik de kaap van 10km alleen had bereikt, bleek de loopclub voor mij ideaal voor de loopmotivatie. Elk jaar trekken we er het eerste weekend van oktober op uit voor 2 daagjes, om te gaan wandelen. We doen dan telkens een stevige tocht van zo’n 30km, en een lichtere de dag nadien van een kleine 20km. Ik kijk er telkens weer geweldig naar uit en teer er nadien minstens een week op!

Moeder loopt de stad rond met elke Huygens in Erpe

Loop je het liefst alleen of in een groep? Beide. De afwisseling tussen  loopclub (in groep beetje zeveren en ondertussen lopen, samen afzien tijdens de versnellingen en intervaltrainingen) en alleen is ideaal. Ik geraak niet zo vaak meer in de loopclub de laatste tijd, maar de regelmaat daar zorgt er wel voor dat ik nog steeds probeer om 2 keer per week te lopen.

Moeder loopt de stad rond met elke Huygens in Erpe

Neem je soms deel aan loopwedstrijden? Af en toe, maar niet te vaak, ik heb namelijk telkens enorm veel stress voor een loopwedstrijd. Het is wel ideaal om een doel te hebben en ergens voor te kunnen trainen. Ik heb al een paar keer aan de Midzomernachtrun in Gent deelgenomen. Die zit qua sfeer altijd goed. Ook de Havenloop in Gent is fijn, het parcours wisselt af en toe. Verder deed ik ook al de Abdijentocht in Averbode/ Tongerlo, de Hyacintenjogging in Halle en Dwars Door Brugge mee. Ik heb zelfs  al een Spartacusrun op mijn palmares.

Moeder loopt de stad rond met elke Huygens in Erpe

En bucket list materiaal? Neen, dat heb ik niet. Ik hoop gewoon nog lang te kunnen lopen, zo’n 2 keer per week. Het maximum aantal km na elkaar dat ik ooit deed is 16, en eigenlijk vind ik dat oké zo. Voor 20 km zou ik meer moeten trainen, en dat lukt momenteel niet met mijn hobby’s, kinderen en partner.

Mom Runs The City met Elke Huygens in Erpe en in de natuur van Honegem

Luister je naar muziek als je gaat lopen? Ik luister naar StuBru tijdens het lopen. Ik hoor graag iemand babbelen tussendoor. Ik las hoe Kelly van “Tales from the Crib” heel enthousiast is over podcasts, maar daar ben ik nog niet aan toegekomen. Heel de tijd moeten luisteren naar iemand schrikt me een beetje af: tijdens het lopen denk ik veel na en probeer ik te genieten van de buitenlucht en natuur, maar die podcasts wil ik zeker en vast eens een kans geven.

Moeder loopt de stad rond met elke Huygens in Erpe

Let je op je voeding? Dat zou ik beter wat meer doen (lacht). Ik snoep helaas te veel en ben een echte zoetekauw. Je kan gerust spreken van een suikerverslaving en daar ben ik niet trots op. Mijn guilty pleasure is de Tony Chocoloney chocolade met karamel en zeezout. Daar zou ik een moord voor plegen. En de tiramisu van mijn mama met speculaas en peertjes! Mmm! Ik eet wel weinig vlees, omdat ik het niet graag lust. Ik drink ook niet veel alcohol, zelfde verhaal. ’s Morgens eet ik mijn zelfgemaakte granola met frambozen, zwarte bessen en Griekse yoghurt. En honing van eigen kweek uiteraard 😉 Voor en na het lopen drink ik wel altijd veel water.

Bloesems in Erpe

Gebruik je bepaalde gadgets of apps?  Ik loop met een horloge van de Decathlon, maar weet niet precies welk model, geen duur in ieder geval. Sinds enkele maanden zit ik op Strava. Ik kan er mijn statistieken volgen en het is ook tof dat je kan zien wat andere lopers gedaan hebben.

Moeder loopt de stad rond met elke Huygens in Erpe

Heb je een voorkeurmerk voor schoenen en kledij? Mijn loopschoenen van Nike Lunarglide, werden me aanbevolen door Runners Lab. Kledij koop ik bij Decathlon, en Etam. Ik heb een duurdere broek van Asics gekocht dankzij Josefien De Bock, want zij was er zo lyrisch over op haar blog 😊, maar het moet gezegd: ze zit geweldig!)

Mom Runs The City loop met Elke en haar Nike Lunarglides

Wat is je favoriete afstand en waarom? 10 km, omdat ik er ongeveer een uurtje zoet mee ben. Het geeft je het gevoel dat je toch niet voor niets uit je zetel bent gekomen. Voor minder dan 8 km doe ik mijn loopschoenen niet aan 😉

Moeder loopt de stad rond met elke Huygens in Erpe

Hoe combineer je je werk, je gezinsleven met sporten? Wordt moeilijker en moeilijker, nu Linde ook hobby’s (muziekschool, dansen en Chiro, 4 dagen per week) heeft. En dan doet mijn zoon, die bijna kleuter af is, nog niet veel. Dat wordt nog meer puzzelen vanaf volgend schooljaar…

Mom Runs The City met Elke Huygens in Erpe, paard langs de weg

Hoe deel jij je loopweek in?
Mijn partner werkt 2 avonden, dus op dinsdag en donderdag kan ik ’s avonds niet gaan lopen. Ik probeer nu vaak op zondagnamiddag te lopen wanneer Linde naar de Chiro is  en op woensdagavond in de loopclub.
’s Morgens lopen is echt niet aan mij besteed: ik ben behoorlijk grumpy en onuitstaanbaar dan 😊 Ik ben altijd blij als de lentemaanden er aan komen en de dagen langer worden, want ik loop het liefst ’s avonds na 20.00u, als de kinderen in bed liggen en het, in de zomermaanden vooral dan, niet te warm (meer) is.

Moeder loopt de stad rond met elke Huygens in Erpe

Heb je nog een loopdoel? Ik zou graag nog eens de Midzomernachtrun van Gent op 22 juni (15km) lopen, want dat is de voorbije 2 jaren niet gelukt, en het is zo’n fijne run! Ook de Livinusrun in Sint-Lievens-Houtem zou ik ooit graag nog eens lopen.

Welke gouden tip(s) geef je nog mee? Gaan met die banaan! Begin kalm en forceer jezelf niet. Ga bij een loopclub. Dat zorgt er voor dat je, één keer die magische 5 of 10km bereikt is, niet meteen opgeeft. Geniet van de kracht van je lichaam, want het geeft een fantastisch gevoel, te voelen/weten waartoe je lichaam in staat is!

Moeder loopt de stad rond met elke Huygens in Erpe

 

HOTSPOT: DE KLEINE STEEN

Het was uitzonderlijk warm tijdens ons loopje waardoor we besloten na de opfrissing gewoon bij Elke thuis wat na te praten. In een handomdraai maakte ze een keilekkere lunch klaar, gaf ze me de leukste boekentips en kreeg ik het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes wel heel gedetailleerd uitgelegd.

Home made lunch met Mom Runs The City met Elke Huygens in Erpe

De Kleine Steen imker

Hubby Klaas is namelijk imker en ik mocht de bijenkasten van heel dichtbij bekijken. Die staan in hun tuin. De honingproductie verloopt zo natuurlijk en duurzaam mogelijk. Kleinschalig en ambachtelijk met alle respect voor de hardwerkende bijtjes. Ben je uit de buurt en zin in een potje lente-en zomerhoning, dan moet je bij Elke en Klaas zijn! #honingvaneigenkweek

Voor wie de route in ERPE wil lopen:

Moeder loopt de stad rond met elke Huygens in Erpe
VIA ROAD CHECK: https://runkeeper.com/user/MOMRUNSTHECITY/route/4808836

Erpe
Lopen in de regio van Erpe en het beschermd natuurlandschap van Honegem.

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: