BELGIË

WEEKENDJE WEG ⎟ 3 X GROEN IN HOUTHALEN-HELCHTEREN

Je hoeft het soms echt niet ver te zoeken als je snakt naar een zalig vakantiegevoel. Na enkele stressvolle weken twijfelde ik geen seconde toen Toerisme Houthalen-Helchteren ons vroeg of we zin hadden in een actief weekendje Limburgse gezelligheid, pal in het rustgevende groen. 100% kidsproof bleek bovendien!

Eerlijk? We kwamen tijd te kort. Er was zo veel te beleven, dat het kiezen werd. Dat komt er van als je overal met open armen en brede glimlach ontvangen wordt. Dan blijf je overal wat langer plakken. Limburgse gastvrijheid  een cliché? Neen, gewoon een feit!
Wij streken op een vrijdagavond neer in park Molenheide en vulden 2 dagen bijna volledig in het groen.

Onze AANRADERS in de natuur van Houthalen-Helchteren:

1. LIMBURG FIETSPARADIJS

Heideroute op de fiets Houthalen-Helchteren

Limburg is het fietsparadijs bij uitstek en biedt 2.000KM hoofdzakelijk autovrije fietspaden. Je vergeet dus beter je fiets niet. Of je huurt ze ter plaatse, zoals wij. (Enfin, juister :wij kregen ze ter onze beschikking.)
Eerst mochten we op zaterdagmiddag een picnick afhalen bij LA REINE SUCRéE. Niet echt op de fietsroute die wij in gedachten hadden, dus reden we er naar toe. Maar de setting was zo relaxed tussen de bomen, dat we besloten te blijven lunchen in Reines gigantische tuin (Reine is de naam van de uitbaatster).

LaReine4

LaReine1

Dat had niet alleen met het feeërieke kader en de voorbereidingen voor een Pinterest-bruiloft te maken (wat zag dat er mooi uit: met lampjes, foodtrucks en een tipidanstent), maar vooral ook voor sympathieke Reine die rustig de tijd nam om ons te bedienen en te verwennen.

LaReine3

Op het fietsterras liep de kip vrij rond met haar kuikens, het onkruid mocht er woekeren en dat ‘laat maar leven’ gevoel sloeg als een bom tranquilizer in. We keken niet naar de klok en mochten voor de eerst keer smullen. Van homemade quiches en wraps, vers gemaakte slow juice en thee met munt uit eigen tuin.

LaReine2

En als aandenken aan dit bijzondere plekje kochten we nog een pot rauwe honing, uiteraard lokaal geslingerd door een imker van de bijtjes uit Reines tuin. Dat er nog een fietstocht te starten was, we zaten waarschijnlijk nog altijd in ‘den hof’.

Heideroute op de fiets Houthalen-Helchteren

Vanuit park Molenheide kan je aansluiten bij de HEIDEROUTE . Een tocht met veel natuur langs uitgestrekte boerenvelden en bossen. Timon zat lekker achterop want 17 km fietsen is natuurlijk wel veel voor een kleuter. Maar vervelen deed hij zich niet. We zongen samen liedjes, namen foto’s van de omgeving en stapten af voor de leukste stops waar we opnieuw mochten smullen.

Ijsje eten Sonnishoeve Helchteren

Eerst van lekker ambachtelijk gedraaid roomijs van verse hoevemelk bij ‘T SONNIS. Timon koos voor de eeuwige chocoladebol en wij kozen om een coupe vanille met verse aardbeien te delen. Wat een winner!

Ijsje eten Sonnishoeve Helchteren

Hoewel je denkt ‘in the middle of nowhere’ op het platteland te zitten, reden fietsers af en aan naar de Sonnishoeve. Een populair plekje dus. Je mag er ook de stallen met koeien en schapen bezoeken wat we natuurlijk deden.

Sonnishoeve Helchteren

Terug wat kilometers op de fiets na deze suikerpauze. We hadden ondertussen al heel wat fietsers gepasseerd en het viel me nog eens op dat iedereen hier gewoon vriendelijk goedendag zegt tegen elkaar bij het kruisen. Dat zijn wij echt niet meer gewoon. Het  werkte zo aanstekelijk, dat we na een tijdje constant zelf van goedendag deden. En weet je, daar word je zo goedgezind van!

Heideroute op de fiets Houthalen-Helchteren
Ook de paardjes kregen een goedendag.

Rond 17H zaten we bijna op het einde van de tocht, maar toch deden we nog een stopje aan het KASTEEL van TER DOLEN waar een brouwerij aan verbonden is met een mooi binnenterras.

Kasteelbrouwerij Ter Dolen Houthalen-Helchteren

Proost op de kilometers en de geslaagde fietstocht met een ambachtelijk donker Abdijbier terwijl zoonlief de kindvriendelijke zone met grote speelzandbak veroverde.

2. LOPEN TUSSEN DE HERTJES

Hoe eenvoudig kan het zijn. Na een overactieve dag liet ik mijn jongens uitslapen en trok op zondag voor dag en dauw mijn loopschoenen aan. Vlak aan onze bungalow lag het omheinde WILD-EN WANDELPARK MOLENHEIDE, een stukje natuurgebied van 100ha waar je allerlei dieren in hun natuurlijke habitat kan terugvinden.

ochtenloopje in het wild-en wandelpark Molenheide, Houthalen-Helchteren

Ik genoot van de geur van dennennaalden, het charmante geflierefluit van vogeltjes en de eerste, lichte zonnestralen die door de bomen priemden op mijn snoet. Ik volgde het pad op gevoel en vergat even welk kleur ik aan het volgen was.

ochtenloopje in het wild-en wandelpark Molenheide, Houthalen-Helchteren

Geen paniek, het langste traject (het Everpad) meet maar 3,7 km. Geen mens gezien op dat vroege uur maar ontzettend veel hertjes kruisten mijn looppad.

Wild -en Wandelpark Molenheide

En ochere het fretje, dat ik met mijn kadans de daver op het lijf joeg. Onder de dennenbomen liggen trouwens eeuwenoude zandbergen verborgen, wat dit park net erg uniek maakt. Die gaan ze binnenkort op bepaalde plekken terug blootleggen.  Door de veelheid aan diertjes, de rust en een boskantine met speelzone echt wel een aanrader om ook met kinderen te doen.

3. STAPPEN IN HET GROEN OP KINDERMAAT …EN VERGEET JE PICNICK NIET

Zondag lieten we de fiets voor wat het was en trokken we na een stevig ontbijt het bos van KELCHTERHOEF in om HET BEESTIGE BOMENPAD volgen.

Norbert De Eik Beestige Bomenpad Houthalen-Helchteren

Tijdens een tocht van 2 km leerden we allerlei weetjes over Norbert de Eik, het domein en zijn geschiedenis. Kelchterhoef maakt deel uit van De Wijers, een natuurgebied bekend als land van 1001 vijvers verspreid over 7 gemeenten. De wandeling was heel aangenaam.  Eerst stapten we door de kastanjedreef met eeuwenoude dikke kastanjes.  Via een boomtrapje konden we in het midden tot in de kruin van één van de bomen klimmen.

Bomenpad7

Beestige Bomenpad Houthalen-Helchteren

Beestige Bomenpad Houthalen-Helchteren

Spelen in het riet Beestige Bomenpad Houthalen-Helchteren

Er was ook een speelbos en het hele traject zaten er leuke speelhaltes tussen van raadsel tot memory. Via een avontuurlijk slingerend houten pad wandelden we tussen het riet over vijvers. Zo’n pad heet blijkbaar een vlonder. Bijgeleerd!

Vlonderpad Beestige Bomenpad Houthalen-Helchteren

ZEKER DOEN! Heerlijk outdoors picnicken! Wij deden dat dus op een vlonder. Normaal was het de bedoeling dat het picnickeiland omringd stond door water en we met de blote voetjes er naar toe moesten.

Picnick2

Geluk of ongeluk, bij ons stond het water te laag, waardoor we onze schoenen lekker aanhielden. We zaten er alleen. Terug die stilte van de natuur en Timon luid kwebbelend over wat hij allemaal van beestjes en plantjes zag.
Nadien reden we naar het BEZOEKERSCENTRUM van natuurvereniging LIMBURGS LANDSCHAP in HENGELHOEF. Aan een gezellig boswachtershuisje kregen we alle documentatie en uitleg over HET REGENBOOGPAD. Timon had genoeg van al dat stappen en verkoos zijn fietsje voor het parcours.

Regenboogpad5

Regenboogpad6

Regenboogpad4

We moesten op aangeduide plekjes per regenboogkleur doe-vragen oplossen en al onze zintuigen werden geprikkeld. Geuren linken met natuurelementen, dierengeluiden detecteren in het bos, op zoek gaan naar verschillende tinten groen, … Heel leuk opgevat en leerzaam voor kinderen. Als je in de buurt bent, pluis ook zeker de activiteitenkalender van vzw Limburgs Landschap uit want maandelijks voorzien ze minstens 3 leuke activiteiten: van honingslingeren, insecten ontdekken tot vlindersafari’s en sprookjeswandelingen.

Terug aan de start dronken we nog iets op het terras van het bezoekerscentrum en waren we in de ban van naarstige vrijwilligers die in de moestuin bezig waren. Die deden direct teken dat we eens mochten piepen waar we prompt een ganse rondleiding kregen van een fiere tuinier. Of we geen courgette naar huis wilden nemen? Neen, dank u vriendelijk meneer… maar jullie Limburgse spontane jovialiteit smaakt wel naar meer! Zeker tot ziens!

 

 Deze blogpost kwam er in samenwerking met Toerisme Houthalen-Helchteren en Sound of C. 
 Regenboogpad7

x FOLLOW ME x

FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMPINTERESTBLOGLOVIN

 

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: