Lopen MOMS RUN THE CITY

MOMS RUN THE CITY #29 |JEAN COENS

Lopen langs de zee, in mijn vertrouwde omgeving! Jean is een alleenstaande mama uit Oostende. Door het lopen en de blog ontstond een online vriendschap. Na 3 jaar #momSrunthecity werd het dringend tijd om haar te vragen voor de mamareeks.

Moms Run The City, lopen in Oostende met Jean CoensHelemaal onderaan vind je de Runkeeperlink. Scrollen maar!

JEAN COENS (41 j)

Moms Run The City, lopen in Oostende met Jean Coens

  • Geboren in Veurne, opgegroeid in Oostende.
  • Alleenstaande mama in een LAT-relatie.
  • Heeft een dochtertje van 8, Jade.
  • Beroep: Keukenchef in een woonzorgcentrum.
  • Klust af en toe als flexi bij in de horeca waar ze 21 jaar in werkte om bij te blijven met de trends.
  • Weetje: Jean loopt bij zonnig weer altijd met haar zonnebril op.
  • Andere hobby’s: Lezen, koffiekletsen met “the girls”, tijd doorbrengen met mijn fantastische familie zoals een jaarlijkse vakantie naar Mallorca, mama-tijd met  dochter, uitstapjes met mijn vriend.
    Moms Run The City in Oostende met Jean Coens, Kursaal

Vertel eens wat meer over je gekozen route. Ik hou van de zee. Ik loop altijd langs de Zeedijk. Of richting Westende, of richting Mariahendrikapark. Kunst ligt onvermijdelijk op onze route vandaag. Beaufort, het driejaarlijks kunstproject langs de Belgische kust is van start gegaan en we lopen ook langs enkele nieuwe werken van The Crystal Ship.

Moms Run The City in Oostende met Jean Coens, kunstwerk, The Crystal Ship
The Crystal Ship 2018 / Icy & Sot / Installatie op het strand.

Wanneer ben je beginnen lopen?  Ik ben in fases begonnen met lopen. In 2016 durf ik stellen dat ik echt op regelmatige basis ga lopen. Sinds 2017 minimum 2 tot 4 maal per week.

Moms Run The City in Oostende met Jean Coens, kunstwerk Jaune, The Crystal Ship
Langs het Kursaal spot je Jaune.

Wat betekent lopen voor jou? Ik ben altijd al met een gezonde slanke lijn bezig geweest. Eerst deed ik aan fitness, maar hardlopen buiten vind ik veel leuker. Ik heb last van spataders en heb al twee operaties gehad. Lopen is goed voor mijn bloedcirculatie. Het helpt mij ook om de dagelijkse stress te plaatsen en te relativeren.

Moms Run The City, lopen in Oostende met Jean Coens

Ooit al last gehad van een loopdipje of blessure? In juli 2016 had ik last van een lichte spierscheur. Gevolg:  4 weken rust en toen ben ik in een loopdipje beland. Met vallen en opstaan, herbegonnen in een periode waar ik het leven als alleenstaande mama ook op de rails moest krijgen. Vanaf 2017 met mijn nieuwe job ervaar ik geen dipjes meer. Ik moet wel oppassen om de adductoren niet over te belasten. Goed opwarmen en mijn bekken rechthouden om blessures te vermijden.

Moms Run The City, lopen in Oostende met Jean Coens

Deed je aan sport in je kindertijd? Als kind was ik heel veel buiten, ik was wel in beweging maar helemaal niet sportief. We gingen vroeger wel veel zwemmen als gezin. Ik ben jong in de horeca beginnen werken, vanaf mijn 18e werkte ik 6 op 7. Mijn job was mijn sport.

Loop je het liefst in groep of alleen? Ik loop regelmatig met mijn stiefvader. Hij gaf mij de goede raad om te investeren in goede loopschoenen en een deftige loopbroek. Mijn vriend loopt marathons, met hem loop ik ook af en toe.  Of met zijn zus. Alleen vind ik ook prima. Dan kan ik me focussen op mijn eigen tempo en ritme. Alleen of met twee, maakt me eigenlijk niet uit.

Moms Run The City, lopen in Oostende met Jean Coens, kunstwerk Monument for a Wullok, The Crystal Ship
Beaufort 2018, Monument for a Wullok, Stief DeSmet.

Neem je soms deel aan loopwedstrijden? Af en toe neem ik wel eens deel aan een wedstrijd.  In april deed ik mee aan de Ten Miles in Antwerpen. En in september doe ik terug mee aan de Ostend Night Run. Geweldig leuk voor de sfeer, de muziek en het parcours in eigen stad.

Moms Run The City in Oostende met Jean Coens

En bucket list materiaal? Op 20 oktober wil ik deelnemen aan de halve marathon tijdens de  ‘Night Run’ in Bilbao (edpbilbaomarathon). Mijn vriend doet dan mee aan de marathon.

Luister je naar muziek als je gaat lopen? Neen, ik luister het liefst naar de geluiden van de omgeving en de natuur. Zoals de zee, het ritme van de golven, … en zelfs het gekwetter van de meeuwen. (lacht)

Moms Run The City, lopen in Oostende met Jean Coens, Zeeheldenmonument
Zeeheldenmonument.

Let je op je voeding? Ik heb voedingsleer en dieetleer gekregen tijdens mijn opleiding  als kok. Ik weet wat goed en gezond voor me is. Door het lopen let ik nog meer op mijn voeding. Ik vind het heerlijk om na het lopen een glas chocomelk te drinken om het verzuren tegen te gaan.  Voor goede looprecepten haal ik vaak ideeën uit Runner’s World Magazine. Verder hou ik het graag puur natuur. Een stukje vis met pesto en gegrilde zuiderse groenten, vind ik heerlijk.

Moms Run The City, lopen in Oostende met Jean Coens, aardbeien smullen bij Primeurs Achiel.
Jean stopt graag bij haar favoriete kruidenierszaak, Primeurs Achiel. Het streetartwerk in de Nieuwstraat is van Pastel (2017).

Gebruik je bepaalde gadgets of apps? Ik neem mijn Iphone mee om te registreren via Strava maar ben van plan om een uurwerk met ingebouwde hartslagmeter aan te schaffen.

Moms Run The City, lopen in Oostende streetart The Crystal Ship
The Crystal Ship 2018, Ben Slow.

Heb je een voorkeurmerk voor schoenen en kledij? Ik draag loopschoenen van Saucony, model Guide voor lichte pronatie. Kledij heb ik van Saucony, Nike, Asics en H&M. Ik kies meestal voor zwart.

IMG_7906
Achturenplein, Jaune & Pol Cosmo.

Wat is je favoriete afstand en waarom? Als ik tijd heb tussen de 10km en 16km,maar een toertje van 8 vind ik ook leuk.

Moms Run The City, lopen in Oostende streetart The Crystal Ship
Jean met het werk van Elian (2016) op de achtergrond.

Hoe combineer je je werk, je gezinsleven met sporten? Mijn dochter is op maandag niet thuis, dus ga ik na het werk lopen. Op donderdag loop ik ook na mijn werk. Dankzij mijn supermama die Jade dan opvangt, kan ik meestal ergens nog een loopuurtje inplannen.

IMG_8017
The Crystal Ship 2018, OakOak.

Volg jij schema’s? Ik loop niet op vaste dagen maar ik probeer één lange afstand per week te doen, één training met interval en een keertje loslopen.

Moms Run The City, lopen in Oostende met Jean Coens, streetart The crystal Ship
The Crystal Ship 2018, Dourone.

Wat is jouw loopdoel momenteel? 21km kunnen lopen zonder zorgen in een goede tijd. Die afstand liep ik nog nooit in wedstrijdverband.

Moms Run The City, lopen in Oostende met Jean Coens, Leopoldpark

Moms Run The City, lopen in Oostende met Jean Coens, Leopoldpark

IMG_8045
Beaufort 2018, Sorry, Guillaume Bijl: monument voor een gesneuvelde hond.

Welke gouden tip(s) geef je nog mee? Als je zin hebt om te bewegen, heb je enkel een paar goede loopschoenen nodig. Met een beetje karakter heb je de microbe na een tijd te pakken en geniet je van je loopmomentjes. De resultaten zijn een leuke extra.

Moms Run The City, lopen in Oostende met Jean Coens, Leopoldpark, streetart C215, The Crystal Ship
The Crystal Ship (2017): C215

 

HOTSPOT : CULTUURCAFé DE GROTE POST

Hendrik Serruyslaan 18A, Oostende

Terecht een goede keuze van Jean, want ook ik ben een regelmatige bezoeker. Om even te flexwerken met een pittige gemberthee erbij of voor de lunch. Laat je leiden door de dagelijkse suggesties, daar zit altijd een lekker vegetarisch gerecht bij.

Moms Run The City in Oostende met Jean Coens, Cultuurcafé De Grote Post

Jean en ik praten over ditjes en datjes. Het voelt aan alsof we elkaar al heel lang kennen. Ze vertelt me over enkele moeilijke periodes in haar leven (in haar puberteit en onlangs met haar relatiebreuk). Haar moeder stond altijd klaar om haar erdoor te helpen. Daarom, speciaal voor haar, wil Jean haar nog eens vertellen wat voor een fantastische vrouw ze is! Happy Mother’s day!

MEER INFO OVER
BEAUFORT 2018: HIER.
THE CRYSTAL SHIP: HIER.

Voor wie de route in Oostende wil lopen:

Moms Run The City, lopen in Oostende, 5 km
CHECK DE ROUTE VIA: https://runkeeper.com/user/MOMRUNSTHECITY/route/4798900

Oostende
Lopen met start op de Albert 1 promenade aan de ‘horloge’. Kunstige route met streetartwerken  uit  ‘The Crystal Ship’ en kunstwerken van Beaufort 2018: ‘Monument for a Wullok’ op de strekdam en één van de Sorry-werken van Guillaume Bijl in het Leopoldpark.

Moms Run The City, lopen in Oostende met Jean Coens

x FOLLOW ME x

FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMPINTERESTBLOGLOVIN

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: