LIFESTYLE

EEN HART VOOR BOVEN DE WOLKEN

2 jaar geleden op 14 april zag Boven De Wolken het licht. Gegroeid uit passie en liefde, door 2 vrouwen die elk op hun manier geconfronteerd werden met het verdriet bij een sterrenkindje. Ik ontmoette oprichtsters, Sharon Geirnaert en Anneleen Fransen (resp. links en rechts op de foto). Na ons gesprek steeg het respect voor deze organisatie met al hun vrijwilligers nog meer.

Boven De Wolken is een vzw die kersverse ouders van sterrenkindjes helpt door hen een kostbare fotografische herinnering te schenken. Waar ouders het vroeger te pijnlijk vonden om er met familie, vrienden en kennissen over te praten, dragen professionele beelden van dit intens droevig moment bij tot de verwerking, het gemakkelijker uiten van emoties en de durf om erover te praten. Want niet de dood wordt gefotografeerd maar de beelden vertegenwoordigen vooral de liefde voor een kindje waar de ouders trots op zijn.

Boven De Wolken, Sharon Geirnaert, Anneleen Fransen, sterrenkindje
Baby Sky met ouders. © Sharon Geirnaert

Anneleen Fransen is vroedvrouw in Oostende. Als amateurfotografe begon zij foto’s te nemen van pasgeboren kindjes. Toen viel het haar op dat de beelden die doorgaans van sterrenkindjes werden gemaakt vaak erg medisch en respectloos waren ten aanzien van de ouders en het kindje. Toen de mama van Marilou ongerust binnenkwam op de materniteit werd haar vrees bevestigd. Marilou was gestorven in de buik. Anneleen stelde toen voor om de bevalling te fotograferen. Ze was er nadien ook bij om foto’s te nemen van het eerste badje, de voetafdrukjes, … Drie dagen werd ze toegelaten in de cocon van de kersverse ouders waar verdriet, geluk en trots elkaar afwisselden. Die beelden van Anneleen blijven tot op vandaag immens belangrijk voor Marilous ouders. Vanaf dat moment wou ze meer sterrenouders helpen bij hun verlies. Collega’s werden ingelicht om haar te contacteren wanneer een sterrenkindje werd geboren. Via Facebook kwam ze in contact met Sharon Geirnaert uit Deinze.

 

Boven De Wolken, Sharon Geirnaert, Anneleen Fransen
Sharon met haar gezin. © Anneleen Fransen

Sharon, mama van vier, kent de onmetelijke waarde van een tastbare herinnering uit eigen ervaring. Zes jaar geleden, een dag na de bevalling van haar dochtertje Nina, moest ze al terug afscheid nemen van haar. Zowel een bevriend fotograaf als zijzelf namen mooie foto’s van haar. Nadien is Sharon dit blijven doen voor sterrenouders over gans Vlaanderen.

Boven De Wolken, Sharon Geirnaert, Anneleen Fransen
Nina met haar papa.

Anneleen en Sharon ontmoetten elkaar en onmiddellijk groeide het concept van wat nu Boven De Wolken is. Het begon met de regio Oostende-Brugge-Gent en evolueerde naar gans Vlaanderen met een pool van 80 bekwame fotografen die zich belangeloos en met een groot hart inzetten. Na twee jaar breiden Anneleen en Sharon uit. Sinds 1 april vervoegt Aurelie het team om ook een netwerk van fotografen uit te bouwen in Wallonië. Zodat ze kunnen ingaan op alle aanvragen uit België.

WERKING

Wanneer sterrenouders wensen gebruik te maken van de diensten van Boven de Wolken, kunnen ze een contactformulier invullen via de website : www.bovendewolken.be.

“Snelheid is cruciaal, bij elke aanvraag. Binnen de 24H zorgt de vzw voor een fotograaf ter plaatse die in overleg beelden neemt volgens de wensen van de ouders. Eenmaal de foto’s zijn bewerkt, krijgen de ouders ze toegestuurd. Volledig kosteloos, de fotograaf doet dit vrijwillig. Wij vergoeden enkel zijn of haar kilometers.” legt Sharon uit. “Wij hebben ook nog nooit een oproep geweigerd. Desnoods springen wij zelf in de auto naar de andere kant van België  om ouders hun wens te vervullen.”

De vzw opereert via giften van derden. Geld en fondsen worden gebruikt voor de dagdagelijkse werking zoals het drukken van promotiemateriaal, onderhoud van de website, hard & software, het backupsysteem voor de opslag van de foto’s, de loonkost van 3 werknemers. Maar waar Sharon en Anneleen het meest op staan is de zorg voor ‘hun’ fotografen. Zo krijgt elke fotograaf op zijn/haar verjaardag een boeketje toegestuurd. Maar het gaat verder.

“Ondertussen zijn wij een beetje familie van elkaar geworden. Wij delen de ervaring om in het diepste van iemands verdriet binnen te dringen. Dat schept een band. Ook wij moeten daarover kunnen praten en dat gaat het best onder elkaar. Daarom organiseren we voor onze fotografen jaarlijks een teambuildingweekend. Er wordt gelachen, gepraat en workshops gevolgd die nuttig en waardevol zijn.  Een ander initiatief is onze Boven De Wolkendag waar we alle vrijwilligers en hun gezin verwennen. Er zitten veel mama’s in het team die soms alles laten vallen thuis om zich voor Boven De Wolken in te zetten. Een feest als bedanking voor het ganse fotografengezin vinden wij meer dan normaal!” aldus Anneleen.

Op Internationale Vrouwendag ontmoette ik  Sharon en Anneleen naar aanleiding van een evenement dat ik samen met Fleur Sabbe, fashion entrepreneur en oprichtster van kledingmerk Topwijf, voor Boven De Wolken ga organiseren. De passie, liefde en oneindige energie  die deze dames uitstralen, motiveren ons nog meer om ons keihard in te zetten voor ons A Sunday Moment project.

A Sunday Moment voor Boven De Wolken, Fleur Sabbe, Sharon Geirnaert Anneleen Fransen, Karin Gesquière

Een eigentijds shopping event met een hart voor Boven De Wolken waarbij alle standhouders hun standgeld 100% doneren aan het goede doel. Fashion, beauty, sportswear en lifestyle gecombineerd met een closet sale.  Dit op zondagmiddag 3 juni, in Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende. Eentje om zeker in de agenda te noteren. Wie hiervan op de hoogte wil blijven, kan ons IG-profiel hier of Facebook-event hier volgen.

Wie op basis van deze blogpost een donatie wil doen voor Boven De Wolken, kan hier terecht. Ook zoeken zij nog vrijwilligers en fotografen om hun team te versterken. Wie zich geroepen voelt, kan contact opnemen hier.

Boven De Wolken, Sharon Geirnaert, Anneleen Fransen

3 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: