BELGIË DE PANNE TRIPS

WEEKENDJE WEG⎟ DE PANNE

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust

Toen Westtoer me vroeg of ik zin had om een weekendje in De Panne door te brengen met mijn gezin, was ik verrast omdat er mij totaal geen beelden te binnen schoten van Belgiës meest westelijke stad aan zee. Behalve een lief bijtje, de bekende potten Meli-honing en een kabouter dan, viel er geen enkele andere associatie binnen. En dat voor een kustgemeente op nog geen 40 km van mijn deur! Ik ging de uitdaging met hubby en zoon aan om te ontdekken wat De Panne nu zo uniek maakt.

De weergoden waren ons minder goed gezind. Temperatuur op nul en een ijzige noordoostenwind zou ons gans het weekend begeleiden. Compleet ingeduffeld en vol goede moed trotseerden we koning Winter.

Als dappere stappers naar De Panne.

 

#1 LUNCHEN BIJ HUYZE ARMALOT by Julia

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust Huyze Armalot

Een geluk dat we bij ons eerste adresje gezellig bij de open haard mochten gaan zitten. Wie zich afvraagt wie de familie Armalot is, hoeft niet ver te zoeken. De naam van dit huiselijk lunchadresje is een samentrekking van de namen van de kinderen van de gastvrije uitbaters: Arthur, Marie en Charlotte. Julia is hun vierde kind. Sandrine Auvray staat achter het fornuis. Als Northseachef brengt ze bijvoorbeeld enkel gerechten met vis uit de Noordzee. De keuze om op elk vlak te werken met lokale producten en leveranciers siert dit horecakoppel. Als aperitief bracht Franky een glaasje cava met infusie van gember en voor onze zoon een vers geperst appelsapje afkomstig van een fruithoeve uit de regio. Dat hij uit een hippe mason jar met deksel en herbruikbaar rietje mocht meeklinken vond hij zo cool!  Ook onmiddellijk een blaadje en potloodjes op tafel, kinderen zijn hier echt welkom.

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust Huyze Armalot

Als starter kreeg ik een amuse van carpaccio van Sint-Jakobsmossel, mijn zoon een tomaten-basilicumsoepje terwijl mijn man genoot van een gebakken stukje eend met foie gras, mango en gekarameliseerde appel. Vervolgens koos ik voor een super gerechtje met primeurgroentjes en rode poon die in een Big Green Egg was gegaard. Voor hubby een viscurry en Timon gebakken kip met wortels en aardappeltjes. Alles vers en volgens het seizoen. Met liefde en passie gebracht.

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische KustWeekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust

Bij de koffie kreeg ik te horen dat Franky en Sandrine binnenkort uitbreiden naar een B&B met enkele kamers en aparte ontbijtruimte. Om te onthouden voor een volgende keer!

 

#2 KINDEREN KONING

Wie De Panne zegt, denkt automatisch aan Plopsaland. En met een kleuter van bijna vijf kan je hier moeilijk om heen. Wij zijn trouwe bezoekers van het park, maar het subtropisch zwembad van de Plopsatak bezochten we nog nooit. Grote euforie dus toen we hem na de lunch vertelden dat Plopsaqua op de planning stond. Het bad loste mijn zoons verwachtingen volledig in.

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust Plopsaqua

Hij kreeg maar niet genoeg van de Glijdende Banden en de Wilde Rivier kent voor ons nu geen geheimen meer. Na enkele uren en plus dertig glijbaanmomenten probeerden we onze waterviking te overtuigen dat het echt wel genoeg was geweest. Moeilijk maar het lukte. (knipoog) Op dezelfde weg vind je trouwens nog een indoor kinderparadijs, de Bowl Inn. Wij overbrugden een uurtje met een partijtje bowlen om dan als één van de eersten iets verderop bij Moeder Lambik aan tafel te gaan.

 

#3 MOEDER LAMBIK

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust Moeder Lambik

Waar de patron nog zelf de vis –en vleesgrillades op houtskool verzorgt en waar  de Pannepot, het lekkerste donkere artisanale bier van de Struise Brouwers, rijkelijk vloeit. Kwaliteit zonder franjes, al 35 jaar. De nieuwe generatie onder Klaas en Liesbeth zet nog meer in op parentfriendly tafelen. Met een gloednieuw speelplein vanaf Pasen 2018 en een zonneterras is dit een gouden adresje met kinderen.

 

#4 OVERNACHTEN IN HET PARK HOTEL

Na al dat geploeter in het zwembad en een vroeg diner, wilden we niets anders dan ons onder de warme dekens van het Parkhotel flokken. We kregen een ruim appartement ter beschikking met 2 badkamers en 3 slaapkamers! Je kon er dus met gemak met 7 overnachten. Onze curieuzeneus moest en zou eerst op onderzoek gaan in alle kastjes en wou uiteraard ‘in de lucht’ slapen in het stapelbed.

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust Parkhotel

Na een deugddoende nachtrust ontwaakten we met een stralend zonnetje. Niets leuker om op zondagmorgen te genieten van een ontbijtbuffet met homemade granola en regionaal lekkers. Er was ook een kinderhoekje om te spelen, waardoor we net iets langer in alle rust van het ontbijt konden genieten. Omwille van zijn milieuvriendelijke inspanningen behaalde het Parkhotel trouwens het internationale label ‘De Groene Sleutel’ waardoor je een verblijf ook mag betalen met ecocheques. Goed om weten.

 

#5 DE DUMONT-WIJK EN HET BREEDSTE STRAND

Voor ons vertrek moest en zou Timon de gigantische tuin van het hotel nog eens onveilig maken. Het Parkhotel ligt pal in de verkeersarme Dumontwijk, sinds 1995 beschermd stadsgezicht.

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust Dumontwijk

Wie graag huizen kijkt, moet hier absoluut doorheen slenteren. Deze pittoreske buurt behoort tot het mooiste architecturale kusterfgoed van Vlaanderen. Op de weg naar het strand kwamen we vissershuisjes en vakantiecottages tegen uit de 19e eeuw, maar ook prachtige modernistische en art nouveau villa’s. De clash tussen de verschillende bouwstijlen met respect voor het bestaande duinreliëf maakt dit historisch deeltje van De Panne absoluut een wandeling waard.

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust Dumontwijk

En toen zagen we het strand. De wind sneed meedogenloos om ons heen en toch kreeg hij ons en de andere wandelaars niet klein. Het zonnetje vocht bij elke stap met ons mee.

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust

Je zou denken dat wij als kustbewoners niet meer verrast kunnen worden door een strook zand. Maar overal waar wij heen gaan, trekt de zee ons aan. En staan we telkens stil bij zoveel natuurpracht.

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust

Het strand van De Panne is uniek: het kent geen golfbrekers, waardoor je een ongelooflijk wijd zicht krijgt tot over de landsgrens heen. Wandelen op het breedste strand van België geeft je echt wel een instant vakantiegevoel, ook bij 0 graden!

#6 KOFFIE , TAART & BAGELS BIJ ALFONS

Na de strandwandeling gluurden we iets voor openingstijd hoopvol bij Alfons binnen. Onze blik moet boekdelen gesproken hebben, want de deur werd eerder geopend. We mochten ons nestelen waar we wilden. Terwijl manlief de kaart rustig bekeek, trok mijn zoon naar het aquarium en liep ik nieuwsgierig rond. Jonge Claire baat dit eigentijds koffie -en lunchhuisje sinds 8 maanden uit. Haar mama had hier vroeger een schoenenzaak en helpt dochterlief nu met haar startup. Dit pand van Claires grootouders werd volledig gestript en het duo deed ontzettend veel zelf. Zoals afbraakwerken en het reinigen van de originele bakstenen muur.

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust Alfons koffie

Het resultaat oogt fris, open en modern. Subtiele accenten zorgen voor sfeer en de verborgen tuin achteraan trekt een aangenaam winterzonnetje binnen. Terwijl de geuren van Claires zelfgebakken taarten zich overal verspreidden, verwarmde ik mijn kille handen aan mijn Mocha Brownie. Zoonlief slurpte gretig van zijn Callebaut chocolademelk en de papa van zijn gewokte groene thee.  Onder het adagium ‘we hebben tijd, de rest een klok’ speelden we een partijtje UNO en schudde mijn zoon nog wat tekeningen uit de pols voor lieve Claire en haar mama.

 

#7 100% NATUUR

Na ons verwen-en verwarmmoment waren we benieuwd naar de natuurreservaten in de regio. Onmogelijk om ze allemaal te doen. Wij pikten er 2 uit.

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust Oosthoekduinen

Van ridder spelen tot klimmen en klauteren over, op en onder afgebroken takken in het bos van de Oosthoekduinen tot de fascinerende fauna en flora van de Westhoek.

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust Oosthoekduinen

De domeinen in De Panne zijn zo uitgestrekt en overweldigend mooi. Om oprecht stil van te worden en alles te vergeten. Het zou zonde zijn om dit aan je voorbij te laten gaan.

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust Oosthoekduinen

Ons absolute hoogtepunt beleefden we met een gids in De Westhoek, bekend als het grootste duinencomplex van ons land. Het domein tussen De Panne en de Franse grens is 250 ha groot en is sinds 1935 als landschap beschermd. De gids nam ons tot diep in het reservaat mee waar we een Schots hooglandrund dichtbij een moeras zagen grazen.

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust De Westhoek

We leerden dat er verschillende soorten duinen bestaan zoals loop-, stuif- , voor- en binnenduinen. Op het domein vind je ook wilde Poolse konikpaarden die de vegetatie kort houden. Toen we hun sporen en poep spotten, wisten we dat een groepje niet ver van ons kon zijn. En ja, opeens kwamen ze door prikkelende duindoornstruiken nieuwsgierig op ons af.

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust De Westhoek

Prachtige grijsbruine beesten die qua grootte eerder aan een pony doen denken. Ze laten het toe dat je ze aait maar ze zijn niet tam. Je blijft dus best voorzichtig voor hen staan. Wring je vooral niet tussen de groep. Het blijven onvoorspelbare dieren maar wat een beauties!

De Panne Strand 3

Na deze beestige ontmoeting kronkelden we ons een weg door het duindoorn richting Sahara, een reusachtige zandmassa ten zuidoosten van het reservaat. Pret gegarandeerd!

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust De Westhoek

Op het einde van de dag stonden er 16000 stappen op de teller. Meer dan voldoende om met onze pagadder huiswaarts te keren. We waren nog geen paar minuten aan het rijden of meneertje lag al in dromenland. Wanneer je zoon ’s avonds voor bedtijd ook nog eens fluistert dat hij wel in De Panne zou willen wonen, weet je dat het een meer dan geslaagd weekendje weg was.

De Panne, zo fascinerend en zo dichtbij! #outsideisfree

Weekendje Weg De Panne Westtoer Belgische Kust

NUTTIGE LINKS
* Toerisme De Panne -> website hier.
* Toerisme De Kust -> website hier.
* Parkhotel  -> klik hier.
* Huyze Armalot by Julia -> klik hier.
* Moeder Lambik -> klik hier.
* Alfons koffie & lunch -> klik hier.

DE GRATIS BEGELEIDE WANDELING ‘OP ZOEK NAAR KONIKPAARDEN’ WORDT SLECHTS ENKELE KEREN PER JAAR GEORGANISEERD. Hou de agenda van website DE KUST in de gaten voor nieuwe data.

ANDERE WANDELINGEN DOWNLOADBAAR VIA
https://www.natuurenbos.be/westhoek
https://www.natuurenbos.be/oosthoekduinen

Deze blogpost kwam er in samenwerking met Westtoer en Sound of C. 

x FOLLOW ME x

FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMPINTERESTBLOGLOVIN

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: