Lopen MOMS RUN THE CITY

MOMS RUN THE CITY #27 | EVA GHESELLE

Brugge is geen onbekend loopterrein voor me. Met Mama Josefien liep ik 2 jaar geleden haar favoriet Brugs parcours en aan Dwars Door Brugge nam ik al 3 keer mee. Maar de Vesten, een must onder loopvolk, liep ik nog nooit. Sympathieke Eva uit Brugge, mama van twee met grote sportieve ambities, bracht hier eindelijk verandering in!

Mom Runs The City in Brugge met Eva

Helemaal onderaan vind je de Runkeeperlink. Scrollen maar!

EVA GHESELLE (32 j)

  • Geboren in Knokke, woont in Assebroek.
  • 10 jaar samen en verloofd met 2 kindjes: zoontje Finn van 6 jaar en dochter Mona van 4,5 jaar

Mom Runs The City in Brugge met Eva

  • Beroep: Onderzoeksmedewerker bij Vives Hogeschool voor een Europees project mbt. waterbeheer.
  • Leuke weetjes: Eva heeft eigenlijk meer uren op een dag nodig, zegt ze.  Ze probeert zoveel mogelijk van haar werk en hobby’s te combineren in 1 dag. Iets met veel hooi en een vork dus. Maar voor een loopje maakt ze altijd tijd.
  • Andere hobby’s: Fietsen en zwemmen want 1 keer per jaar neemt ze deel aan een kwarttriatlon. Verbouwen was tot anderhalf jaar geleden ook een drukke hobby. Tuinieren. Naaien. Koken & bakken.

Mom Runs The City in Brugge met Eva

Vertel eens wat meer over je gekozen route.  De looproute is de toer van de Vesten. Een klassieker die ik meestal 1 keer per week loop. Ik vertrek dan al lopend thuis en zo heb ik toch een 15-tal kilometertjes in de benen.
Deze route kan je overal beginnen. Meestal begin ik aan de Gentpoort, dan lopen we via de Katelijnepoort, Minnewaterpark, het station, de Smedenpoort, het Visart park richting het water aan de Houtkaai. Zo gaan we verder richting Dampoort om terug op de Vesten langs de Molens uit te komen. Deze route is altijd fijn om te doen! Je komt altijd lopers tegen, ook in de winter of ’s avonds laat.  En dat is natuurlijk altijd fijn!

Mom Runs The City in Brugge met Eva
Startpunt: de Smedenpoort.

Wanneer ben je beginnen lopen? Tijdens mijn examens aan het unief ging ik af en toe lopen, maar niet zoveel. Ik ben pas intensiever beginnen lopen sinds mijn kindjes geboren zijn. Ik had daar gewoon zin in en het viel ook gemakkelijk te organiseren. Hup, allebei de fietskar in met loperswiel en gaan. Vooral na de geboorte van mijn dochtertje (in 2013) wou ik mijn fysiek terug op peil krijgen en schreef ik me in een zotte bui in voor de kwarttriatlon van Brugge. Sinds die triatlon in 2014 ben ik frequenter beginnen lopen en stelde ik meer doelen. Te beginnen met 80 km/ maand, dan 100km/maand, 1000 km/ jaar, …

Wat betekent lopen voor jou? Uitwaaien, even weg van alles. Gedachten op 0 en volle bak vooruit. Heerlijk om het gevoel te hebben dat je benen je ver kunnen brengen. En dat je steeds fitter bent. Als ik 3 dagen niet gelopen heb, dan is het nodig dat ik “mezelf” uitlaat. “Running is my therapy” hoort dus wel bij mij.

Mom Runs The City in Brugge met Eva

Ooit al last gehad van een loopdipje? Loopdipjes heb ik soms wat in de winter, maar dit jaar ben ik er tot nu toe van gespaard gebleven. Met vriendinnen afspreken om te lopen is dan wel een goede stimulans.

En hoe zit het met blessures?
Vorig jaar in april had ik een blessure aan de bilspier door overbelasting. Gelukkig is dit vrij vlot genezen en moest ik mijn doelen niet opbergen. Ik ben nu wel alerter voor signalen en voeg af en toe stretching en core stability oefeningen toe aan mijn workout. Maar eerlijk, ik zou het veel meer moeten doen!

Mom Runs The City in Brugge met Eva

Heb je sportieve genen? Mijn ouders zijn beiden sportief. Dwars door Brugge stond jaarlijks op het programma. Mijn mama liep geregeld en mijn papa deed af en toe wel een kwarttriatlon en een marathon. Als klein meisje zat ik in de zwem -en turnclub, beiden op zeer amateuristisch niveau. Elke zomer deden we met vriendinnen wel mee aan de strandloop in Heist, 5 kilometer ploeteren in ’t zand.

Mom Runs The City in Brugge met Eva

Alleen of in groep lopen? Ik loop graag met gezelschap, maar meestal loop ik alleen. Omdat ik dan gewoon kan vertrekken wanneer en waar ik wil. Vroeger zat mijn loopgerief altijd in mijn koffer zodat ik kon lopen na het werk of tijdens de middagpauze.

Mom Runs The City in Brugge met Eva

Neem je soms deel aan loopwedstrijden? Ja, om doelen te stellen. Ik heb het geluk dat ik het dicht bij huis kan houden. Ik spring dan op de fiets richting wedstrijd en ben ook nooit een volledige dag weg van mijn gezin. Dwars door Brugge, een fantastische wedstrijd in de stad is een thuismatch EN de ideale voorbereiding op de Brugse kwarttriatlon in juni.
In het najaar neem ik deel aan de Great Bruges Marathon maar ik twijfel nog of het de halve of mijn eerste marathon wordt.
En met wat chance heb ik een gans supportersteam staan langs de zijlijn. Goed voor de moraal! (lacht)

Mom Runs The City in Brugge met Eva

En bucket list materiaal? Een marathon staat bovenaan mijn lijstje. Liefst in Valencia of een andere stad in een zuiders land. Of in Brugge natuurlijk.

Luister je naar muziek als je gaat lopen? Nee, ik vind dat nogal gepruts met oortjes die uitvallen en zo.

Mom Runs The City in Brugge met Eva

Let je op je voeding? Ja, eigenlijk wel. Voor het lopen kan ik niet zoveel eten verdragen, meestal steek ik snel een beetje dadels of rozijnen in mijn mond voor ik vertrek. Vlak voor een wedstrijd eet ik wel een kom havermout met nootjes en zaden, maar voor gewone doordeweekse trainingen train ik dikwijls “nuchter”, na een gewone werkdag.

Mom Runs The City in Brugge met Eva

Wat is jouw guilty pleasure? Een goed glas wijn na het lopen.

Waar haal jij jouw kookinspiratie van? Op zondag worden hier vaak HONGER! van MmeZsaZsa, One Healthy Family van Elle Charlotte Marie, Plenty en Plenty More van Ottolenghi en wat Pascale Naessentjes  bovengehaald voor het opmaken van het weekmenu. Zo probeer ik gezonde, vegetarische en lekkere gerechtjes op tafel te toveren gedurende de week.

Mom Runs The City in Brugge met Eva

Gebruik je bepaalde gadgets of apps? Niet zoveel gadgets, enkel met mijn smartphone en Strava, om dan de gegevens in mijn “old school excelleke” in te vullen.

Heb je een voorkeurmerk voor schoenen en kledij? Brooks, mijn 3de paar ondertussen al en nog steeds zeer tevreden mee. Een favo merk van kledij heb ik niet echt, ik loop met Kalenji net als de helft van Vlaanderen.

Mom Runs The City in Brugge met Eva

Wat is je favoriete afstand en waarom? Tijdens gewone trainingen in de week is dit meestal 8km, dan ben ik maar 1u “kwijt” met douchen en al. In het weekend loop ik graag minimum 12km.

Hoe combineer je je werk, je gezinsleven met sporten? Ik probeer 3 keer in de week te gaan lopen. Dit probeer ik over de middag te doen tijdens mijn pauze, 1 keer ’s avonds met mijn loopvriendinnen als de kindjes al in bed zitten en dan in het weekend ook nog een keertje. ’s Zomers lukt het goed om te lopen als de kindjes in bed zitten, in de winter is dat moeilijker. Nu mijn zoontje groter wordt neem ik hem soms mee, dan fietst hij en loop ik. Voor korte loopjes is dat heerlijk om samen te doen.

Mom Runs The City in Brugge met Eva

Volg jij schema’s? Eigenlijk niet. Meestal doe ik het op gevoel en afhankelijk van hoeveel tijd ik heb. Ik tracht wel 1 lange looptraining te doen per week en een korte snelle loop. Verder ben ik van het principe, elke kilometer is een kilometer, zolang ik maar geniet. Vanaf het voorjaar heb ik wel een vaste fietsavond (Eva zit in een vrijblijvend vrouwenfietsclubje, Boobs & Wheels). En daarnaast zou ik graag nog een vaste loopavond inlassen, maar dat zal puzzelen worden.

Mom Runs The City in Brugge met Eva

Welke gouden tip(s) geef je nog mee? Het moet vooral leuk blijven. Je moet kunnen genieten van je loopje zonder dat het een opgave is. Hoewel het soms in het begin wel even doorbijten is, eens je vertrokken bent is het des te heerlijker.
Een goede planning is belangrijk en regelmaat, zeker in het begin. Sporten als kindjes in bed zitten vind ik zelf ideaal, net als over de middag gaan lopen.

Mom Runs The City in Brugge met Eva

En het is meer dan ok om eens een babysit te nemen als het niet anders kan.
Combineren is ook een winner: loopkleren aan, toertje lopen richting school van de kindjes en ze dan zo ophalen. Of loopkleren aandoen van ’s ochtends als dat kan. Dan moet je wel buiten, anders is het ook maar raar. Maar vooral genieten!

HOTSPOT : De Republiek

Sint-Jakobsstraat 36, 8000 Brugge

Na ons loopje neemt Eva me mee naar cultuurcafé De Republiek aan cinema Lumière. Sinds oktober 2017 terug geopend na een intensieve verbouwing. Ook de rest van het gebouw krijgt een vernieuwingskuur.  Het pand fungeert als broeihaard voor lokaal talent en innovatieve stadscultuur. Work in progress maar het horecagedeelte is af! Letterlijk en figuurlijk.

Mom Runs The City in Brugge met Eva

“Dit is een plek waar ‘we’ veel komen, om bij mooi weer iets te drinken op het zomerterras, om bij te kletsen met vriendinnen op een doordeweekse avond of om op te warmen in de winter. Ik ben ontzettend fan van hun nieuwe interieur. En de lekkere koffietjes, zoals de dirty chai latte!”

Ruwe muren met gedichten van stadsdichteres Tania Verhelst, een grote houten tafel, schoolstoeltjes, veel kamerplanten en een retro salonnetje geven dit stadscafé extra cachet. Grote ambities hier op deze vernieuwde locatie. Een aanrader bij een bezoek aan Brugge! Check hun website voor het ganse verhaal!

Voor wie de route in BRUGGE wil lopen:

Mom Runs The City in Brugge met Eva
CHECK DE ROUTE VIA: https://runkeeper.com/user/MOMRUNSTHECITY/route/4761967

BRUGGE
Loopje langs de Brugse Vesten met start en einde aan de Smedenpoort.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: