LIFESTYLE

GETEST | DE OPRUIMCOACH!

Onlangs ging ik met een professionele opruimcoach aan de slag. Ze gaf me heel wat bruikbare tips en vooral een goede schop onder mijn luie kont. (knipoog) Lees en leer mee!

Rond het jaareinde rommelde het in mijn hoofd. Ik had even genoeg van social media, ergerde me aan alle to do’s die ik mezelf aan het opleggen was en zag geen einde meer aan de chaos in mijn huishouden. Ik besloot mijn GSM-gebruik te minimaliseren en enkele weken quasi niks meer te posten op de blog, IG of Facebook. Ik had het even gehad. Ook binnen de muren van ons huis wou ik van alle ballast af. Ook al lijkt het alsof we ‘pretty organized’ leven, dat is schone schijn. Alles verdwijnt achter kastdeuren en in lades waar ik -door gebrek aan tijd EN ook vooral goesting-  vaak een rommeltje van maak. Ik weet alles wel liggen maar diep in mijn binnenste hou ik van structuur en maakt die weggestopte chaos aan dingen me ‘lastig’ en ambetant. Herkenbaar?

Dat denk ik ook. Als Tv-zender Eén er al een programma over wil maken en kandidaten zoekt, is onrust in je hoofd en je huis de trendkwaal van deze tijd!

Opruimcoach Nele Colle ontspullen en opruimen

Gelukkig kon ik in die periode terugvallen op Nele Colle. Zij is professional organizer, kan ieders huishouden minimaliseren in een handomdraai en schrijft de rommel van zich af op de blog Mama Ruimt Op. En dat ze vaak de loopschoenen aantrekt, kon je hier al lezen. Dankzij de Mom Blog Award kreeg ik een coaching met haar cadeau en dat kwam meer als geroepen. Ze maakte nog de lachende opmerking dat ik eigenlijk niets had gewonnen, toch niet materieel. Maar dat ik er wel zoveel rijker ging van worden … Ze had meer dan gelijk!

Opruimcoach Nele Colle ontspullen en opruimen
Nele neust rond.

Tijdens een eerste intakegesprek doken we letterlijk en figuurlijk in mijn kasten en vroeg Nele me honderduit waarom bepaalde spullen net daar een plaats kregen. Ze wou achterhalen hoe ik mijn huishouden organiseer en structureer. Ik moest ook meteen mijn grootste frustraties op dat gebied blootgeven. Dat ik een verwoede verzamelaar ben en op sommige vlakken een uitsteller van formaat. Allemaal vrij confronterend. Maar zonder oordeel te vellen kwam Nele op de tweede afspraak terug boordevol tips met een ‘hands on’ mentaliteit.

Ik mocht kiezen welk onderdeeltje in huis ik wou aanpakken. Hoewel ik onmiddellijk ettelijke zaken kon opsommen zoals mijn bureau/ blog –en werkadministratie/ mijn uitpuilende garderobe/ de speelgoedberg/ de verzameling kindertekeningen/ mijn stapel ‘nog te lezen’… kreeg ik het advies van Nele om

Klein en haalbaar te beginnen!

Het werd het KEUKENGEDEELTE. Vooral dan de kasten onder het kookeiland en de spullen die we er uit gemak veel te vaak op laten liggen. Onze hoopjes zoals de belangrijke ‘to do’s’ van de week. (Dat blijken er altijd zoveel te zijn, aan de hoogtes van de stapels te zien) Iets van ‘als het er ligt, zie ik het en vergeet ik het niet’ toestand. Maar zowel mijn partner als ik worden gewoon mottig van dat overvolle kookeiland. Het is gewoon slordig en een constante reminder aan ‘werk, werk, werk’. En zo denkt Lilith van ‘Tales from the Crib’ er ook ongeveer over.

Opruimcoach Nele Colle ontspullen en opruimen

Verder heb ik ook nog de gewoonte om alles wat ik interessant vind in een magazine of krant uit te scheuren en op een stapel te leggen voor later, wanneer het van pas komt. Ook mijn magazines die ik nog moet lezen, stapel ik op. Dit alles dus in hoopjes op het kookeiland. Stapel hier, bundel daar. En ik lastig omdat ik er de tijd niet voor maak er komaf mee te maken of het een plaats te geven.

Ook hoe we de ruimte in onze kasten benutten, moest dringend eens gescreend worden. Wat bewaren we nu zoal achter die nette kastdeuren?

– Langs de kookzijde: potten en pannen, bestek, servies en bakattributen, kookboeken, shoppingtassen, droogvoeding, specerijen, … duh!

– Langs de zit –en tafelzijde:

 • keukentoestellen die we niet dagelijks gebruiken: wafelmachine, broodrooster, tajine, …
 • ‘his & her administratie’: betalingen, to do’s, …
 • de bak met kabels, opladers, powerbanks, …
 • kaartjes voor leuke gebeurtenissen/ envelopes/ postzegels.
 • foto-albums die nog niet af zijn van onze zoon.
 • zonnebrillen
 • bureaumateriaal: hoewel we die dingen dus ook in de werkkamer hebben liggen, hebben we die graag ook in onze leefruimte bij de hand.
 • knutselmateriaal voor onze zoon: stiften/ kleurpotloden/ kleurboeken/ stempelmateriaal/ …

Opruimcoach Nele Colle ontspullen en opruimen

Een allegaartje van van alles en nog wat dus! Stap voor stap trok ze me door het proces van ontspullen en reorganiseren om komaf te maken met die rommelzone onder en op het kookeiland.

STAP 1: OVERZICHT
Alle inhoud belandde op de eettafel. Confronterend om te zien wat er allemaal in een kast kan belanden.

Opruimcoach Nele Colle ontspullen en opruimen
A beautiful mess?

STAP 2: SORTEREN: WAT MAG ER WEG?
Elk item werd beoordeeld: in de kast houden/ ligt niet op de juiste plaats/ te recycleren (vb. Kringloop)/ in de vuilnismand. Voor de laatste drie opties werd telkens een aparte zak voorzien om het overzicht te bewaren. Dit onderdeel vond ik het moeilijkst. Ik ben geen wegsmijter. Ik hou alles liefst dicht bij mij. Een zware oefening waar ik mijn knop dus moest voor omdraaien. Maar eens de eerste spullen voor mij de deur uit mochten, voelde ik al een positieve verandering. Blijkbaar was die eerste aanzet en por van Nele, net dat wat ik nodig had. Ontspullen kan je dus echt leren!

Opruimcoach Nele Colle ontspullen en opruimen
Twee gevulde zakken. Houden links maar op de juiste plaats leggen en rechts wat weg.

STAP 3: REORGANISATIE VAN WAT ER TERUG IN MAG.

En dan start je met een blanco canvas. Een lege kast! Waar je zo weinig mogelijk ruimte zal van innemen dankzij een opbergsysteem dat voor jou werkt.

Opruimcoach Nele Colle ontspullen en opruimen

Nele had me aangeraden postvakjes en transparante dozen in verschillende formaten te voorzien. Ik ging alles vooraf halen bij de Action en ze trok hiermee van leer. In no-time had ze een ‘his & hers’ hoekje gemaakt waar we onze paperassen in kwijt konden: Te lezen/ To Do/ Blog/ Archiveren/ … Dozen werden gevuld voor bureaumateriaal, postgerief, de balpennenverzameling, de notitieboekjes, etc… en voorzien met een mooi labeltje. Wat een overzicht in zo’n korte tijd. Telkens werd er overlegd hoe ik het zelf wilde of dacht te zien. En wat vooral zou kunnen marcheren op lange termijn.

Wil je zelf aan de slag, bedenk dan best vooraf jouw opbergsysteem en hoe je bepaalde zaken wil klasseren. Schaf daarna pas postvakjes, mappen en de nodige dozen in verschillende formaten aan. Dan kan je echt precies in huis halen wat je nodig hebt.

Opruimcoach Nele Colle ontspullen en opruimen
Mijn opbergsysteem

STAP 4: HOU HET ZO OP LANGE TERMIJN.
En dan vertrok Nele en stonden ik en de hubby er alleen voor. Maar niet zonder ons te voorzien van haar ‘ wijze Tante Kaat-raad’. Inplaats van uitstellen, beslis je onmiddellijk wat je met inkomende post doet en leg het op de juiste plaats in de postvakjes. Plan to do’s en events onmiddellijk in in plaats van reminders op te hangen aan de verwarming. Uitgaande post en zaken die je moet teruggeven, bewaar je best ook op één en dezelfde plaats dichtbij de voordeur zodat je ze niet vergeet wanneer je vertrekt. Vooral volgende tip blijft een werkpunt (maar ik doe mijn best, Nele): zet een deadline om artikels die je ‘nog wilt lezen’ effectief te lezen. Wil je het nadien alsnog bewaren (zoals een recept of vakantietip), geef het dan zijn juiste plaats. En wat vooral bij mij belangrijk is: stel grenzen aan die bewaarzucht. Want een hoopje wordt een berg, ook al zit die in een mooie map of postvak. 🙂 Na 2 maanden durf ik stellen dat we mee zijn met de manier van werken. We hebben onze momenten van terugval maar we trekken sneller in actie als we zien dat het de verkeerde kant terug uitgaat.

Opruimcoach Nele Colle ontspullen en opruimen
Hoe het er altijd zou moeten uitzien.

Je kan nu zeggen, heb je daar nu iemand anders voor nodig. Ewel ja! Door haar tips & tricks en ‘schop onder de kont’ ben ik nu zelf ook van start gegaan in mijn bureaukamer. Mijn splinternieuwe Label Writer is mijn beste vriend. Ik werk veel van thuis uit, dus een grondige reorganisatie van de ruimte waar ik dagelijks zoveel vertoef was grondig nodig. Ook het kritisch evalueren wat weg kan en mag, lukt beter en beter. Ik doe het wel volgens mijn eigen tempo. Doe alles niet meteen maar zone per zone, wanneer me dat uitkomt. Mijn volgend ‘ontspulproject’: mijn garderobe. Verwacht hierover ook zeker maar een blogpost! Ontspullen en opruimen, is knopen doorhakken en keuzes maken. Niet uitstellen maar meteen beslissen. Ik merk dat hoe meer ik het toepas, hoe minder ik ook echt nodig heb. Het blijft een oefening, maar je krijgt er wel veel voor terug. Een helder hoofd, rust, extra vrije ruimte, duidelijkheid wat belangrijk is en een georganiseerd huis.

Ben jezelf benieuwd of er een Marie Kondo in je schuilt?

Opruimcoach Nele Colle ontspullen en opruimen

Nele geeft een reeks workshops in maart om je op het juiste ontspulpad te brengen. Voor meer info kan je op https://www.ontspulcoach.be terecht of op haar facebookpagina.

Hoe ga jij om met huishoudelijke chaos of ben jij al aan het ontspullen gegaan? Ik ben wel benieuwd naar jouw ervaring hiermee!

Opruimcoach Nele Colle ontspullen en opruimen

x FOLLOW ME x

FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMPINTERESTBLOGLOVIN

 

 

 

 

 

 

11 reacties

 1. Wij zijn aan het verhuizen en ik probeer ook veel te “ontspullen”. Ik hoop in onze nieuwe woning minder hoopjes te creëren. (Klinkt een beetje vies als ik die zin zo herlees. ;))

 2. Ik ben heel kritisch over mijn materiaal en gooi vlug weg. Onze garage viel daar echter niet onder. Vorige week gingen we eens aan de slag en voerden we een volledige remorque naar het containerpark. En nu kunnen we dansen in de garage. Zalig.

  1. Had je ook zo’n euforisch gevoel dat je zoveel ‘lichter’ was? Achteraf denk ik, waarom heb ik dat zo lang uitgesteld. Ik heb nu ook sneller de neiging te evalueren wat weg mag.

   1. ik word nog elke dag euforisch als ik zonder ergens over te moeten klimmen een fles water kan gaan halen, dus: JA!!!

 3. Verhuizen is daar echt ideaal voor. Wij hebben mooie dossiermapdozen gekocht in een bureaumateriaalshop en hebben zo al het papierwerk georganiseerd. Ook voor de to do’s en to reads zijn er van die documentdozen voor iedere persoon in het gezin 🙂 De post durf ik ook wel eens verzamelen op een stapeltje, maar dan neem ik eens per week de tijd om dat op te rommelen en een plaatsje te geven!
  Wat hier een ‘dingetje’ is, is de medicatie… Ik nam een grote doorschijnende Ikea-opbergdoos, maar keer op keer blijkt alles daar niet in te passen en loopt het fout. Ik smijt het doosje gewoon terug op de doos 😉 Toch nog wat opruimwerk dus, haha!

 4. Wij verhuizen deze zomer en dan hoop ik daar echt wel eens werk van te kunnen maken. En in ons nieuwe huis minder rommel te verzamelen en net als jullie alles wat netter bij te houden en in te grijpen als het de verkeerde kant dreigt op te gaan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: