Lopen MOMS RUN THE CITY RUN

MOMS RUN THE CITY #24 |TINA SEGEBARTH

MRTC 24 Mom runs The city loopt met Tina in Vilvoorde

Zonnig loopweer met een prachtig herfstdecor in Vilvoorde. De ideale setting om enthousiaste loopmama Tina te ontmoeten. In haar laatste werkweken – waar ze afscheid neemt van een fijne marketingjob – vertelt ze me over nieuwe plannen. Eén daarvan is een eerste marathon lopen. Van niet-sportief tot kilometervreter in enkele jaren tijd. Dit is het loopverhaal van Tina.

Helemaal onderaan vind je de Runkeeperlink. Scrollen maar!

TINA SEGEBARTH (37 j)

 • Geboren in Brussel, woont in Vilvoorde.
 • 8 jaar getrouwd met Jean-Denis, ze hebben een zoontje van 6, Leo.
 • Beroep: Laatste weken werkzaam als Direct Marketeer bij ING. In 2018 gaat ze op zoek naar een nieuwe uitdaging.

MRTC 24 Mom runs The city loopt met Tina in Vilvoorde

 • Hobby’s: Haken en lezen. Plezier maken.
 • Leuke weetjes:
  Woonde als kind lang in het buitenland. 4 jaar in Parijs en 3 jaar in Hong Kong. Spreekt geen woord Chinees maar is perfect tweetalig dankzij schoollopen in de Lycée International, een franstalige man en wonen en werken in de hoofdstad.

MRTC 24 Mom runs The city loopt met Tina in Vilvoorde

Vertel eens wat meer over je gekozen route. Dit is mijn gewoonteloopje. Eerst 2 km door het park van de Drie Fonteinen. Bij gebrek aan een echte tuin noem ik dit wel eens mijn achtertuin. Om dan door te lopen naar het Tangebeekbos. Een 6,5 km, maar makkelijk te verlengen door meer rondjes in het bos te doen of door verder te gaan naar het Prinsenbos in Grimbergen. Als ik tussen een half uur en een uur wil lopen, kies ik meestal dit traject. Als ik langer kan en wil, loop ik langs het kanaal naar Humbeek of langs de Zenne naar Eppegem.

MRTC 24 Mom runs The city loopt met Tina in Vilvoorde

Wanneer ben je beginnen lopen? Anderhalf jaar geleden. Ik heb vroeger nooit veel gesport. Een paar jaar geleden was mijn nieuwjaarsvoornemen zelfs ‘me niet schuldig meer voelen dat ik niet sport’. Maar als erg slechte slaper zat ik een jaar of 2 geleden serieus in de put.  Ik ging altijd vroeg slapen zonder probleem maar werd altijd klaar wakker in het holst van de nacht. Om dan uren te piekeren. Een vriendin raadde toen aan dat bewegen misschien de oplossing kon zijn. Ik ben toen beginnen zwemmen. Dat baantjes trekken deed misschien niet veel aan mijn conditie, het was meer luiewijvenschoolslag dan echt sporten. Wat het wél deed,  was mijn hoofd leegmaken. Iets van baantjes tellen en verder niet moeten nadenken. Dat ontspannen gevoel gaf mij ook mijn nachtrust terug. Met dat beter slapen in gedachten, startte ik in de eerstvolgende lente voor de 8ste keer terug met Start to Run. Deze keer niet omdat iemand me wilde pushen, wel omdat ik er zélf klaar voor was. De eerste lessenreeks hield ik voor vrienden verborgen, omdat ik geen zin had in de commentaren. Tina? Sporten? Ben je ziek? En kijk, na een paar weken liep ik 5 km en ik ben blijven lopen.

MRTC 24 Mom runs The city loopt met Tina in Vilvoorde

Wat betekent lopen voor jou? Tijd voor mezelf. Vooral dus om het hoofdje leeg te maken, op de tweede plaats om aan mijn conditie en lichaam te werken.

Ooit al last gehad van een loopdipje of blessure? Tot nu toe nog geen dip of blessure gehad, maar ik loop dan ook nog niet zo lang. Eigenlijk is het net omgekeerd.  Ik ben 25 jaar geleden aan mijn meniscus geopereerd, die is aan de linkerkant verwijderd. Ik heb dus altijd last gehad van een zwakke knie. Te lang neerzitten in een bioscoop kon bv. bijzonder pijlijk zijn. Sinds ik loop, heb ik daar minder last van. Iets van de spieren die mijn knie juist sterker hebben gemaakt, denk ik dan.

MRTC 24 Mom runs The city loopt met Tina in Vilvoorde

Neem je soms deel aan loopwedstrijden? Eind 2016 heb ik een paar korte afstanden gedaan, om dan in 2017 aan het echte werk te beginnen. Ik heb de halve marathon van Parijs gelopen, de Antwerp 10 Miles en de 20 km van Brussel. Verder nog een paar Urban Trails en meer lokale wedstrijden zoals de 15 van Woluwe.

Kan je er je favoriet uitpikken? Ik vond de 10 miles geweldig. Tof parcours, super ambiance. Die Waaslandtunnel vond ik de max. Zo naar het licht en de lucht lopen om dan een laatste sprintje naar de finish te trekken. Geweldig! Ik had heel erg uitgekeken naar de 20 van Brussel. Ik woonde lang in de hoofdstad, net naast de fameuze ‘Berg van de Tervurenlaan’ maar ik vond dat heel fel tegenvallen. Te veel volk op de eerste 5 km. De Louisalaan en het bos waren leuk, maar daarna was het een km of 8 lang pokkesaai. En dan die Tervurenlaan. Ik ben niet zeker of ik die wedstrijd nog eens meeloop. Ik ben sowieso iemand die niet graag twee keer aan iets deelneemt, dus voor volgend jaar moet ik nog keuzes maken.

MRTC 24 Mom runs The city loopt met Tina in Vilvoorde

En bucket list materiaal? Een marathon heel graag. En een betere tijd neerzetten op de halve. In Parijs deed ik er 2:22 over. Dat was  in de gietende regen, onder de 5° en inclusief man met de hamer op km 16. Ik had te weinig gegeten op voorhand. Maar het was mijn eerste halve, heb veel bijgeleerd en heb dus goede hoop om beter te doen. Onder de 2 uur lijkt me te ver gegrepen, maar 10 km/uur, dus 2:06 zou moeten lukken. Die snelheid haal ik op een 5 of een 10km, dus met wat training zou dat voor een halve ook moeten lukken.

MRTC 24 Mom runs The city loopt met Tina in Vilvoorde

Luister je naar muziek als je gaat lopen? Als ik alleen ben, heb ik altijd wat te luisteren. Een podcast (nu bezig aan The Inquiry van BBC) of een gesproken boek (een verhaal van Stephen King voorgelezen door himself, zalig). Als ik naar muziek luister zijn dat niet de typische upbeat loopnummers. Ik heb sowieso een vrij aparte muzieksmaak. Ik luister ook nooit per song, altijd een volledige plaat: Nick Cave, Leonard Cohen, Teddy Thompson, Ahnoni. En als ik sneller wil lopen Hawksley Workman. Country loopt ook lekker.

Mijn favorieten om op te lopen:

 • Henrietta, Indiana – Josh Ritter.
 • Fifteen feet of pure white snow – Nick Cave.
 • Dirty and true – Hawksley Workman.
 • Bitter tears – Rufus Wainwright.

MRTC 24 Holle wegen

Let je op je voeding? Te weinig. Bij ING was ik in 2017 “WellBe-ambassadeur”, wat betekent dat ik intekende voor een sportieve uitdaging gecoached door Energy Lab. Dat was de Triathlon Sud-vendée op 1 oktober. In ruil verstrekte ik als ambassadrice aan mijn collega’s informatie over het sportprogramma van ING (de firma investeert in een heel uitgebreide fitnessruimte met groepslessen en personal coaching). Een onderdeel van het Energy Lab programma was een voedingscoach (de geweldige Jolien Lewylle die soms ook raad geeft in Running magazine). Ik heb de theorie dus wel meegekregen, maar ik pas het zelf eigenlijk te weinig toe. Voor afstanden onder de 15km is dat ook niet echt nodig. Voor een wedstrijd zoals een halve marathon zal ik wel op mijn voeding letten de dagen voordien. Niet te zwaar eten. Geen alcohol. Voldoende drinken. En de ochtend voor een loop een goed portie havermout met banaan. Ik zal de halve van Parijs en de hongerklop na 16 kilometer niet snel vergeten – ik had die ochtend alleen een suikerwafel gegeten om 7u ’s morgens. Dat was dodelijk.

** Triathlon Sud Vendée: Tina nam deel met heel wat collega’s en zwom 1,2 km, fietste 30 km en liep 7,5 km.

MRTC 24 Mom runs The city loopt met Tina in Vilvoorde

Gebruik je bepaalde gadgets of apps? Ik heb mezelf een jaar geleden een Garmin Forerunner 235 cadeau gedaan. Via het werk heb ik ook een Garmin Forerunner 920xt gekregen. Ik twijfel nu welke ik moet houden. De eerste is discreter en heeft een ingebouwde hartslagmeter. De tweede is een triatlonhorloge, is uitgebreider en accurater ook voor fietsen en zwemmen.  Maar ze is ook veel omslachtiger, erg groot aan de pols en je hebt er een hartslagband voor nodig. Voordeel is wel dat de batterij een week of 3 goed blijft, tegen 5 tot 6 dagen voor de 235. Ik ben er dus nog niet uit 😉

Heb je een voorkeurmerk voor schoenen en kledij? Adidas. Gekocht na een test bij Runners Lab. Ik heb een neutrale voet, maar wel een stevige schoen nodig. Nike en Asics liggen me absoluut niet. Jammer, want ik vind Nikes meestal wel mooi. Wat kleding betreft draag ik een beetje vanalles. Veel Asics en Adidas, maar ook Decathlon of H&M Sports. Meestal koop ik via Vente Exclusive of in Maasmechelen Village.

MRTC 24 Mom runs The city loopt met Tina in Vilvoorde

Wat is je favoriete afstand en waarom? Als ik gewoon ga lopen, vertrek ik meestal voor een uurtje.  Voor een wedstrijd vind ik 15 of ten miles ideaal. Lang genoeg om uitdagend te zijn, maar ook niet té lang.

Hoe combineer je je werk, je gezinsleven met sporten? Ik werkte gelukkig 4/5de. Ik was thuis op vrijdag en dan deed ik mijn lange duurlopen. Op zondag nog een uurtje en dan in de week 1 of 2 keer over de middag een km of 6 in het Jubelpark. In die 5 maanden dat ik voor de triatlon moest trainen was het iets meer jongleren. Lange fietstrainingen (3h en meer) op vrijdag, 2x per week zwemmen (‘s avonds) en dan over de middag 2x lopen en 1 x spinning. En hopen dat ik nog een loopsessie kon doen op zondag. Ik probeer ook altijd te combineren met de hobby’s van mijn zoon. Op donderdag heeft hij zwemles en dan zwem ik ook. En op zaterdag volgt hij dansles, vorig jaar was dat om 10 uur (aka alle winkels open), dit jaar om 9 uur. Veel is er dan niet te doen, dus dat uurtje trek ik nu uit om te gaan lopen.

MRTC 24 Mom runs The city loopt met Tina in Vilvoorde

Volg jij schema’s? Normaal improviseer ik gewoon. Voor de halve van Parijs heb ik voor het eerst met een loopschema gewerkt (van op de website van de Semi de Paris), maar gezien ik geen tijdsobjectief had, trainde ik gewoon op afstand en niet op snelheid. Met de triatlon had ik wel een rigoureus schema maar dat was niet altijd makkelijk te volgen. Vooral in juli en augustus door vakanties, buitenland, dat soort zaken. Met mijn loopdoel voor 2018 in het achterhoofd, wetend dat ik een paar maanden niet ga werken, heb ik een nieuw trainingsschema opgevraagd bij Energy Lab en dat ben ik wél van plan zeer secuur te volgen.

Welke gouden tip(s) geef je nog mee? Doe het omdat je het graag doet. Als het van moeten is, hou je het niet vol. Vind je eigen reden waarom je het doet (in mijn geval: gemoedsrust. hoofd leegmaken) en hou je daaraan vast. En ken je eigen lichaam. Als jij denkt dat je een halve of hele marathon aankan, of een triatlon, ga ervoor. Met de juiste training kan iedereen dat aan!

MRTC 24 Mom runs The city loopt met Tina in Vilvoorde

 

HOTSPOT : THE GIRL IN MY SOUP

Toekomsstraat 51, 1800 Vilvoorde

Nadien nam Tina me mee centrum stad waar we nog even napraatten bij een kom heerlijke soep. Lunchbar ‘The Girl in my Soup’ is gevestigd in een groot pand waar je achteraan ook een hippe stoffenwinkel en een gevarieerd aanbod aan toffe spulletjes vindt. Van babygerief en streekproducten tot design kattenmanden en kaartjes. Webshophouders en creatieve starters krijgen bij Bazaar Trendlab een mooi platform in pop-up vorm!

The girl in my soup Vilvoorde lunchbar

2018 wordt voor Tina een apart jaar waar ze tijd neemt. Tijd om veel te lopen, tijd om te verhuizen en een nieuwe woning in te richten, tijd voor haar gezin en tijd om te herbronnen. Hopend op haar eerste marathon in Antwerpen wens ik Tina alvast veel succes met al haar nieuwe plannen. Hou dat hoofd leeg en de rest komt vanzelf! (knipoog)

Voor wie de route in VILVOORDE wil lopen:

MRTC 24 Mom runs The city loopt met Tina in Vilvoorde
CHECK DE ROUTE VIA: https://runkeeper.com/user/MOMRUNSTHECITY/route/4729091

Vilvoorde
Wij beleefden de herfst in al zijn pracht via een stuk in het park de Drie Fonteinen en het Tangebeekbos.

MRTC 24 Mom runs The city loopt met Tina in Vilvoorde

7 reacties

 1. Mooi verhaal!
  Leuk om te lezen dat zij de sportlessen van haar zoon gebruikt om zelf ook te sporten. Als Emil groter is, is dat ook mijn plan 🙂
  En inderdaad een gouden raad dat je enkel maar moet lopen om de reden die jij zelf de moeite waard vindt. Lopen doe je voor jezelf, niét voor een ander. Ik moet mezelf daar soms ook eens aan herinneren… Dus merci Tina! 🙂

 2. Mooi & fijn verhaal om te lezen! En dat parcours in Vilvoorde ga ik onthouden, voor tijdens de middag of na het werk want is niet zo heel ver van mijn werkplek 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: