BLOG Lopen MOMS RUN THE CITY

MOMS RUN THE CITY #23 | GREET TANGHE

Mom Runs The City in Laarne met Fleur Fatale Greet

Lopen hielp deze mama van vier initieel om een heleboel zaken te verwerken. Vandaag doet ze het vooral voor de fysieke en mentale boost EN de tonnen inspiratie die het haar als juweelontwerpster en creativo oplevert. Welkom in Laarne bij Greet!

Helemaal onderaan vind je de Runkeeperlink. Scrollen maar!

GREET TANGHE (49j)

 • West-Vlaamse die door haar studies bleef plakken in Gent.
 • Woont nu in Laarne.
 • 25 jaar gelukkig getrouwd met Geert. Samen hebben ze 4 kinderen tussen 13 en 20 jaar: Maia (19), Meron (18), Mies (15) en Briek (13).
 • Juweelontwerpster. Ze runt haar eigen label en webshop, Fleur Fatale. Haar atelier is thuis maar ze trekt nog één dag per week richting Gent waar ze haar administratieve en conceptuele taken afwerkt bij LikeBirds, een coworking spot voor zelfstandigen en freelancers.

Moms run The City lopen in Laarne met Greet Tanghe.

 • Leuke weetjes:
  Als creatieve ziel maakt ze tijd voor andere projecten. Zoals Wolkenjagers, een klank-en beeldinstallatie. De basis zijn zelfgemaakte foto’s van wolkenformaties. Filip Dewaele musiceert terwijl zij live tekent. Haar creaties worden onmiddellijk op die foto’s met wolken geprojecteerd. Een kunstperformance initieel gemaakt voor Muzeum L in Roeselare.  Maar eind januari komt deze voorstelling nog in een cultureel centrum.
Mom Runs The City in Laarne met Fleur Fatale Greet
Pics ©Wolkenjagers

Greet heeft wel meer creatieve projecten, zoals bijvoorbeeld Drawingthedayaway, waarbij ze deze zomer elke dag een tekening maakte en postte op haar instagram. Of een fotografisch project waarbij ze foto’ s maakt van haar voeten op leuke ondergronden die ze op haar weg tegenkomt, ze durft al eens stoppen tijdens het lopen, voor zo’n foto 😉

Moms run The City in Laarne met Greet Tanghe.

Waarom deze looproute? Het is een landelijke route vlakbij mijn huis, direct langs maïsvelden, langs de slotgracht van het Kasteel van Laarne en in het bos langs de Prullenbosvijver.

Moms run The City in Laarne met Greet Tanghe.Tanghe.
Laarne heeft 3 mooie landelijke looproutes, van 5, 7 en 10 kilometer, deze werden deze zomer officieel ingehuldigd.

Wanneer ben je beginnen lopen? Ik startte met lopen, kort nadat mijn vader de diagnose longkanker kreeg, nu 15 jaar geleden. Ik rookte toen nog  en dat was de trigger om er eindelijk mee te stoppen. Ik sloot me aan bij een ‘start to run’ clubje in Laarne – lang voor Evi (van Start 2 Run) ermee begon.

Moms run The City in Laarne met Greet Tanghe.
Lopen was voor mij een manier om mijn verdriet te verwerken, merkte ik. Hoe lastiger het voor mijn vader werd, hoe meer kilometers ik liep. De endorfines in mijn hersenen hielpen tegen de boosheid, het verdriet, het rouwproces… Net voor mijn vader stierf, werd ik zwanger van Mies. Ik had dat gemerkt omdat ik precies minder uithouding had, mijn ademhaling was in de war. Uiteindelijk bleef ik lopen tijdens mijn zwangerschap, maar op een lager pitje. Toen bij de geboorte van Mies bleek dat ze Downsyndroom had, was dat terug een zware klap voor mij!  Maar opnieuw hielp het lopen mij om mijn verdriet te verwerken.

Moms run The City in Laarne met Greet Tanghe.

Wat betekent lopen voor jou? Ik noem mezelf een lonely runner. Ik hou ervan om in mijn eentje kilometers te vreten. Voor mij is lopen meditatief, ik vind er mijn balans tussen lichaam en geest. Af en toe loop ik wel eens met een vriendin en hebben we een fijne babbel, maar de echte runners high krijg ik als ik alleen loop 😉. Ik las het boek Running Buddha en kan me daar helemaal in vinden: lopen levert mij naast een goede conditie en een strak lichaam ook innerlijke stilte en intens geluk op, het draagt bij tot de kwaliteit van mijn leven.

MRTC Greet 13

Bij lopen train je niet alleen je fysieke, maar ook je mentale spieren. Het vergroot je wilskracht en doorzettingsvermogen scherpt ook je creativiteit aan. Lopen geeft mij een mentale boost. Heb ik een mindere dag, dan trek ik mijn loopkleren aan. Een uurtje een blokje om en ik voel me als herboren. Ik ben ervan overtuigd dat de endorfines in je hoofd heel wat teweeg brengen.

Moms run The City in het Prullenbos in Laarne met Greet Tanghe.

Tijdens het lopen heb ik soms heel toffe ideeën . Erna ga ik met een frisse geest terug aan het werk. Wat een probleem leek vooraf, lijkt nadien precies geen echt obstakel meer. Echt fijn! Er is wetenschappelijk vastgesteld dat tijdens lopen of wandelen iets in  je brein gebeurt, waardoor je creatiever kan denken. Dat vind ik echt het fijnste aan lopen  Ik ben als creatieveling altijd op zoek naar inspiratie. Lopen is voor mij een godsgeschenk! En het maakt echt gelukkiger, daar geloof ik rotsvast in!

Moms run The City in het Prullenbos in Laarne met Greet Tanghe.
Beoefen je nog andere sporten?
Ik combineer lopen met yoga. Yoga gaat over de balans tussen lichaam en geest, je innerlijke kracht vinden, focus op je ademhaling en meditatieve momenten. Bij yoga leer je je lichaam en ademhaling kennen en beheersen, bij lopen is dat net zo.  Door te lopen worden je benen en heupen heel stijf en kort en yoga maakt ze weer los en lang.  Ik gebruik tijdens het lopen soms een techniek uit de mindfullness, om mijn hoofd leeg te maken. Ik focus mij bijvoorbeeld een tijd op de manier waarop ik mijn voeten neerzet en afrol. Het brengt je in het nu en er ontstaat een gevoel van evenwicht en harmonie.

Moms run The City in Laarne met Greet Tanghe.
Don’t try this at home. 😉

Ooit al last gehad van een loopdipje of blessure? Ik denk door de combinatie van yoga en lopen dat ik nog nooit blessures heb gehad. Ik luister ook erg goed naar mijn lichaam. Als ik bijvoorbeeld iets voel in mijn knie, dan sla ik eens een dag over. Ik ga nooit in overdrive. Zo’n 3 jaar geleden had ik veel last van lage rugpijn. Via Via hoorde ik dat yoga zou helpen. Ik kreeg mijn eerste initiatie op weekend met Amba-Amba. Dat beviel me zo erg dat ik dichter bij huis op zoek ging naar een plekje waar ik yoga kon volgen. Bij Yoganicmoves doe ik sessies speciaal voor sporters. Best pittig maar ik hou er van EN ik heb haast nooit meer last van lage rugpijn. Behalve als ik in mijn bed blijf liggen. 😉

Moms run The City in Laarne met Greet Tanghe.

Heb je vroeger veel gesport? Ik ben eigenlijk helemaal geen sportief type.

Ik was het soort kind dat liever onder de boom in zijn eentje zat te tekenen, terwijl broer en zus in de hoogste takken klommen.

LO was een haatvak voor mij. Sport stond met mij gelijk met tranen, me slecht voelen en altijd buiten adem zijn.  Geen enkele turnleraar kon me toen motiveren om te lopen. Start to run bestond toen nog niet, je moest van de één op de andere dag 5 km lopen in de turnles. Wat een waanzin! Ik was bovendien een heel stijve hark, totaal niet lenig.

Moms run The City in Laarne met Greet Tanghe.Tanghe.

Hoe zit het met loopwedstrijden? Veel te massaal voor mij. Ik deed 2 x de 10 km van Gent, maar vond dat niet echt fijn.

Luister je naar muziek als je gaat lopen? Absoluut. Muziek brengt me heel makkelijk in een flow. Mijn playlist varieert nogal. Ik loop op alle genres, als ik het maar graag hoor. Ik hou er ook van om af en toe naar podcast te luisteren als ik loop. Wanderland (van Radio 1) is zo eentje. Waarbij Gert Jan Van Hellemont muzikanten al wandelend interviewt. Een grappige is die met Ruben Block van Triggerfinger waar hij uitlegt waarom en hoe hij het liefste loopt en wat het met hem doet.

Moms run The City in het Prullenbos in Laarne met Greet Tanghe.

Een paar favoriete loopnummers:

 • Friend van Daan
 • Ik wil alleen maar zwemmen van Spinvis
 • I need love van Luka Bloom
 • Trophy Wall van School is Cool
 • I promise van Radiohead
 • Gie den auto en ik van Zesde metaal
 • Familiar van Agnes Obel
 • Jesus Alone van Nick Cave

Moms run The City in Laarne met Greet Tanghe.

Heb je een voorkeurmerk voor schoenen en kledij? Vandaag loop ik met New Balance maar mijn voorkeur gaat uit naar Saucony omwille van mijn brede voet. Loopkledij heb ik vooral van Esprit en Nike.

Gebruik je bepaalde gadgets of apps? Alleen mijn Iphone, en oortjes voor mijn muziek, ik track mijn afstand met Runtastic.

Moms run The City in Laarne met Greet Tanghe.

Let je op je voeding? Ik let er wel op, ja. Mijn ontbijt bestaat bijna elke dag uit een banaan, kiwi, aarbeien, blauwe bessen of ander fruit met yoghurt en een beetje zelfgemaakte granola. Als ik op een ander moment ga lopen, dan eet ik een kwartier ervoor een banaan.

Moms run The City in Laarne met Greet Tanghe.

Wat is je favoriete afstand en waarom? Meestal loop ik 10 km,   ik kom nogal snel in een flow en dus ga ik direct voor wat meer kilometers. Ik loop wel af en toe eens 15, maar dan heb ik sneller last van pijn in mijn knieën. Is er weinig tijd, dan doe ik een toertje van 5  of 7 km.

Moms run The City in Laarne met Greet Tanghe.

Hoe combineer je je werk, je gezinsleven en het lopen? Ik ben zelfstandig en dus mijn eigen baas. Ik kan lopen wanneer ik wil. Meestal loop ik rond 10 uur ’s morgens. Vroeger lukt niet voor mij, ik kom traag op gang ’s morgens 😉. Ik heb een routine van 3 keer per week – soms 4 – om de andere dag. Ik probeer wel altijd na het lopen een rustdag in te lassen. Een schema of vaste dagen heb ik niet.

Heb je een loopdoel voor 2018 waar je naartoe wil werken? Neen, mijn objectief is gewoon voortdoen 😉!

Moms run The City in Laarne met Greet Tanghe.

Staat er nog iets op de ‘loopbucketlist’? Goh, eigenlijk niet. Ik wil gewoon nog zo lang mogelijk kunnen blijven lopen en hoop simpelweg blessurevrij te blijven.

Welke gouden tip(s) geef je nog mee? Lopen combineren met yoga is een aanrader en heeft enkel voordelen. En bekijk lopen of wandelen niet alleen vanuit de sportieve hoek, je wordt er ook mentaal gezond van! Klinkt beetje melig, maar het brengt je fysiek en geestelijk geluk.

Moms run The City in Laarne met Greet Tanghe.

HOTSPOT : ATELIER FLEUR FATALE

Na ons loopje (dat eindigde in een fikse regenbui ter hoogte van het Kasteel van Laarne) mocht ik na een lekkere douche mee aan tafel schuiven bij Greet. Op het menu een overheerlijke quiche met zalm en gekarameliseerde tomatentaart met feta.

Moms run The City in Laarne met Greet Tanghe.

Greet praat honderduit over haar niet-alledaagse regenbooggezin: ze adopteerde Mara en Meron met haar man en nadien kwamen Mies en Briek, hun biologische kinderen. Ze nam professioneel ook enkele bochten voor ze haar definitieve weg vond als juweelontwerpster met Fleur Fatale. Daarover vertelt ze meer op de blog Carriereswitchers. Haar atelier leunt aan bij haar woning en ik mocht even binnenkijken in haar wereld vol esthetisch edelmetaal.

Greet Tanghe in haar werkhabitat, work in progress Fleur Fatale
TIP: Op 5 november staat Greet met haar juwelen op het makers event STERK WERK in Gent.  Belgisch design op gebied van Keramiek, Textiel, Smaak, Leder, … gemaakt met passie en met een verhaal. Klik hier voor meer info!.

Greet Tanghe in haar werkhabitat, work in progress Fleur FataleGreet Tanghe in haar werkhabitat, work in progress Fleur Fatale

Greet, een creatieve duizendpoot die haar dagelijkse portie zuurstof en kracht haalt uit lopen en yoga. Haar moeilijkste periodes kwam ze door dankzij het sporten. Maar ook nu haar leven in balans is, koestert ze haar loopmomenten. Mooi zo, Greet!

Voor wie de route in LAARNE wil lopen:

Mom Runs The City in Laarne met Fleur Fatale Greet
CHECK DE ROUTE VIA: https://runkeeper.com/user/MOMRUNSTHECITY/route/4710391

LAARNE
Langs de velden, door het Prullenbos tot langs het Kasteel van Laarne. Plattenland en bos om tot rust te komen.

Moms run The City in Laarne met Greet Tanghe.

 

x FOLLOW ME x

FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMPINTERESTBLOGLOVIN

 

4 reacties

 1. Mooi verhaal! Greet is een echte topmadam 👌Intussen echt bijna goesting gekregen om te lopen, misschien haal ik die loopschoenen wel eens van onder het stof dit weekend 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: