BLOG

Het is gebeurd! Ik heb een bullet journal.

Bullet Journal Carrefour Drive Weekmenu

Vorige week kreeg ik van Carrefour een Bullet Journal om uit te testen. Voor wie over dit razend populair organisatiesysteem nog nooit gehoord heeft, het is een manier om flitsende gedachten gestructureerd bij te houden in één en hetzelfde schriftje.

Om alles wat je niet mag vergeten te visualiseren en te bundelen. Afspraken, to do’s, wishlists, … Jij bent baas over je ‘BUJO’ en je kan er in kwijt wat je wil. Deze Bujo- analfabeet ging dus van start.

HYPE vs. ZINVOL

Ik moet toegeven dat ik altijd redelijk sceptisch ben gebleven tegenover de hype. Ik begrijp maar niet dat mensen zich kunnen bezig houden met lijntjes trekken en getalletjes invullen in een leeg schrift. Volgens mij heb je daar voorgedrukte agenda’s voor en naar tijdsmanagement toe lijkt het me ook a waste of time. Als ik nog eens andere mensen tekeningetjes en kalligrafische krullewietjes zie maken bij hun perfect raster, bewegen mijn wenkbrauwen ostentatief naar omhoog. Om maar te zeggen, een bullet journal voor mij? I don’t think so.

Maar ik leef ook al een tijdje in chaos.

Hé, ik ben mama. Logisch denk je dan. Overal slingeren lijstjes met to do’s, dingetjes voor mijn zoon, voor mij en zelfs manlief, ideeën voor uitstapjes hier en daar, blogplanning, de boodschappenlijst, leuke restaurantjes en andere adresjes waar ik ooit naar toe wil, los van mijn professionele agenda. En het houdt niet op! Ik blijf ze maar aanmaken. Is het niet op papier, dan maak ik lijstjes in mijn hoofd en vergeet ik ze weer. Soit, dat koppeke van mij zit veel te vol en bepaalde zaken vliegen in de vergeetput. In plaats van dat er dingen gebeuren, stapel ik het op en lijkt het op den duur een Mount Everest-beklimming om die dingen effectief te doen.

Die verrassing van Carrefour kwam dus als geroepen. Vooroordelen van de baan. Die blijken onterecht namelijk na wat research. Heel wat bujo-adepten toveren hun journal tot kleurrijke (arbeidsintensieve) kunstwerkjes om, maar het is dus absoluut oké om gewoon in puntjes, enkele lijntjes en zwart-wit te werken. Ik behoor voor alle duidelijkheid tot die laatste categorie. 😉

START TO BUJO

Ik kreeg een mooi roze exemplaar met suggesties hoe ik mijn BUJO zou kunnen hanteren en genoeg blanco om zelf aan de slag te gaan. Er stak ook een fiche met advies bij van Kelly Deriemaeker. Je kent haar misschien van de heerlijke blog Tales from the Crib maar ze is Vlaanderens bekendste bujo-preacher. Het maakt deel uit van haar dagelijkse routine, schept orde in haar brein en het helpt haar met ‘getting stuff done’.  En elke predikant heeft natuurlijk zijn bijbel, dus ze schreef er ook een boek over: ‘Bullet Journal – De handleiding’.

Bullet Journal Carrefour Drive

Speciaal voor Carrefour bundelde ze heel wat tips om de bujo nog beter te gebruiken en dit in functie van het voornaamste doel: het leven gemakkelijker te maken. Van 23 oktober tot 16 december krijgt elke Carrefour Drive klant zo’n schriftje en elke online bestelling levert je wekelijks een nieuwe fiche met extra tips van Kelly op: van hoe je jouw boodschappen nog beter kan structureren tot hoe je de kerstmenustress beter de baas kan.

Bullet Journal Carrefour Drive Weekmenu
De eerste pagina’s bevatten suggesties om van start te gaan.

Ik geef het alvast een kans en gebruik het schriftje om mijn huishoudelijke rommelboel te organiseren. Bovenstaand voorbeeld helpt me dus flink op weg. Want ik ervaar dat daar de grootste oorzaak zit waardoor ik vaak voel dat ik de kluts kwijt ben. En met die drukke decembermaand (Help! Sinterklaas! Kerstmis!) voor de boeg, zal dat zeker en vast niet verbeteren.

Mening

Ik hoop dit vol te houden. De start is het moeilijkst en neemt even tijd in. Schrijf misschien eerst op een kladje wat je er precies allemaal in kwijt wil en beslis dan. In functie daarvan deel je je schriftje in. Eens ik dat voor mezelf had uitgemaakt, ging het invullen als vanzelf. Gaandeweg ontdek je dan wat wel en niet werkt voor jou.

Wat komt er bij mij in?

  • Maandoverzicht + to do’s per maand op huishoudelijk gebied.
  • Weekoverzicht: wanneer doe ik welke huishoudelijke taak + weekmenu + boodschappen. En ik zwier het dus toch in een raster. Gelukkig is het een geruit schriftje, dus volg ik gewoon de lijntjes met een lat. Niks meetwerk ofzo. Oef!
  • Recepten die ik nog eens wil uitproberen.
  • To do’s, opstelling menu en boodschappenlijst voor Kerstdiner met familie thuis.
  • To do’s, welke hapjes en drankjes, kerstspelletjes en boodschappenlijst voor de Kerst-en Nieuwjaarsdrink met vrienden thuis.
  • Zoete invallen voor de blog.
  • Onze reisplannen voor 2018.
  • Loopwedstrijden voor 2018 en sportieve doelen.

Wie weet schaf ik me over enkele weken wel een grotere Bujo aan om al die andere hersenkronkels van mij in neer te schrijven.
Op naar het perfect georganiseerde leven? 🙏🏻

BUJO, let’s do this!

 

** Deze blogpost kwam er in samenwerking met Carrefour en Walkie Talkie.

Bullet Journal Carrefour Drive

 

x FOLLOW ME x

FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMPINTERESTBLOGLOVIN

 

 

 

 

 

 

2 reacties

  1. Ik ben grote fan van lijstjes maken en dingen bijhouden maar net als jij gaan mijn wenkbrauwen fronsen als ik al die tekeningen en creatieve BuJo’s zie. Lijkt me wel een leuke actie te zijn van Carrefour 🙂

  2. Ik ben sinds kort een enorme fan van de “bujo” Heerlijk om te kunnen ontspannen, lekker tekenen en vooral de lijstjes. Binnenkort blog ik ook over mijn bujo en de spullen die ik er voor gebruik. Ben je nog blij met je bujo? en doe je er veel in? Ik ben erg benieuwd

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: