PERSONAL TRIPS

OVER HOE IK SOMS EEN SPIEKPIETJE ZOU WILLEN ZIJN

Een heel jaar spiekpietjes Fort Napoleon
© pic by Arne Deboosere for Visit Oostende

Wij bezochten de Expo ‘Een heel jaar Spiekpietjes’ in het Fort Napoleon vandaag. Waarom ik het zo heb voor die kleine rakkertjes, vertel ik je hier.

Vorig jaar bezochten Timon en ik ook al de expo. Het was onze eerste kennismaking met de Sints kleinste helpertjes. Deze minipietjes verstoppen zich overal ter wereld in huizen en klaslokalen om te zien of de kindjes wel echt braaf zijn. Na ons bezoek waren we zo ingepalmd door hun avonturen dat ik het boek ‘Spiekpietje in Nood’ kocht. En dat heb ik toch tot aan de goed heilig man zijn verjaardag elke avond voor het slapengaan mogen vertellen.

Het werkt ook! Van zodra het blad valt en er kattenkwaad uitgehaald wordt, komen de Spiekpietjes (moederlief) goed van pas. Dan zoekt mijn zoon zelf naar plekjes waar ze mogelijk zouden kunnen loeren. En kan ik hem toch enige braafheid afdwingen. Geweldig!

Eerlijk? Als ouder willen we toch zelf allemaal een Spiekpietje zijn.

Van op afstand altijd en overal de fratsen van je offspring kunnen volgen, de kinderpraat die ze afsteken tegen elkaar, wat ze nog allemaal doen na dat verhaaltje voor het slapengaan als de lichtjes uit zijn. De ene keer hoor ik Timon nog wat brabbelen tegen zijn knuffels, de andere keer hoor ik hem vaagjes zingen. Nooit lang want hij valt snel in slaap, maar die enkele minuutjes ervoor die zou ik toch zo graag onopgemerkt willen beleven.

De boekjes van de Sint en zijn omvangrijk speelgoedassortiment zijn intussen geleverd en gescreend. Geen schaar en lijm om de verlanglijst op te stellen. Op een avond hadden we de boekjes overlopen en had hij alles getoond. De volgende morgen wilde hij absoluut tekenen bij het ontbijt.

IMG_1402

In no time had hij 4 verschillende tekeningen bijeen. Ik vroeg me af wat het voorstelde en kreeg volgende uiteenzetting :

– ‘Dit is een hond. ‘
– Ah, oké! En waarom teken je vandaag een hond? (Doet hij anders nooit)
-‘Dat is een cadeau voor Sinterklaas, mama. Dat is de hond die kaka doet.’ (Er bestaat dus echt een gezelschapsspel waar de hond zijn behoefte doet en dat vindt hij hilarisch!)
-‘Oh, je tekent welke cadeaus je aan Sinterklaas wil vragen. Maar dan moet je er een drolletje bij tekenen, ‘ vond ik. Zo geschiedde.
– ‘Dit is het rupsspel en hier tekende ik de politie-auto.’
– ‘Maar vind je dan niet dat je al zoveel politie-auto’s hebt?’ vroeg ik hem.
– ‘Het is wel één met afstandsbediening, mama!’ toen hij met zijn vinger op het bakje wees. ‘En als laatste een grote kraan met stootkogel. Ik ga dat allemaal bij mijn schoen leggen en de Spiekpietjes kunnen het dan ook al lezen. Maar wil jij het nog eens ernaast schrijven zodat de Sint het zeker juist leest, mama?’

6 december blijft DE hoogdag voor kids maar  als ouder zijn de weken vooraf toch zo bijzonder.

Die kinderlijke onschuld, dat enthousiasme, die glinstering in de ogen, die paniek als ze iets mispeuteren en je over de Sint begint.

Ik geef toe je moet ze weten intomen want met al die Sintboeken vol speelgoed en lange reclameblokken weten ze de kids wel volledig koekoe te maken.

Net daarom omarm ik de verhalen van Thaïs Vanderheyden. Want haar tekeningen en schrijfsels leiden de kindjes af van het commerciële circus. Ze begeestert met haar wereld vol deugnietachtige Spiekpietjes en brengt haar doelpubliek volledig in vervoering.

Omdat de Expo vorig jaar zo goed beviel, brachten wij de nieuwe als één van de eersten ook al een bezoekje.

Een heel jaar spiekpietjes Fort Napoleon

Er is terug een luisterverhaal met levensgrote kleurplaten en een knutselhoek. De stem van Warre Borgmans begeleid je door ‘Een heel jaar Spiekpietjes’. Heb je je ooit al afgevraagd wat die helpertjes na die drukke november-en decembermaand de rest van het jaar doen? Het antwoord kom je in het Fort Napoleon te weten.
Maar er is meer.

Een heel jaar spiekpietjes Fort Napoleon © pic by Arne Deboosere for Visit Oostende
© pic by Arne Deboosere for Visit Oostende

In de catacomben van het fort kon Timon zijn inner Spiekpietje testen. Klauteren over daken, schoorsteentjes vullen, schoenen poetsen en zoveel meer. Apetrots is hij met zijn pietendiploma. En ja, hij kreeg me zo ver om een echt Spiekpietje mee naar huis te nemen. Want die mini’s vind ook ik onwijs leuk! Maar dat had je al door, denk ik!

Een heel jaar spiekpietjes Fort Napoleon

PRAKTISCH

 • SPIEKPIETJES EXPO in het FORT NAPOLEON OOSTENDE:
  28 oktober > 6 december:
  Elke dag tijdens de herfstvakantie en feestdagen: 10.00 > 17.00 uur
  Andere weken: woensdagnamiddag: 13.00 > 17.00 uur / zaterdag & zondag: 10.00 > 17.00 uur
  Volw.: 8 euro (Heritaleden 6 euro), 3-12j: 4 euro (Herita: 2 euro), -3j: gratis.
 • EXTRA: Enkele Spiekpietjes verstoppen zich in de winkelstraten in Oostende. Vanaf 28 oktober kan je deze  zoektocht ophalen bij Toerisme Oostende.
  Gratis.
 • Combineer je bezoek tijdens de herfstvakantie met  ER WAS EENS in het sprookjesachtige LEOPOLDPARK vol elfen, trollen, ridders en  prinsessen.
  Elke dag van 14-18H, op 31/10 tot 20H.
  Gratis.
Een heel jaar spiekpietjes Fort Napoleon
© pic by Arne Deboosere for Visit Oostende

x FOLLOW ME x

FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMPINTERESTBLOGLOVIN

 

 

4 reacties

 1. Lijkt me erg leuk te zijn om te doen als Tuur nog een beetje ouder is. Ik vrees dat hij met zijn 2 jaar er misschien nog net iets te klein voor gaat zijn.

  1. Evi, ik ben vorig jaar of het jaar ervoor (weet niet meer) geweest en inderdaad, misschien is 2 jaar net iets te klein, ik ging Linus dit jaar (2,5 jaar) wel al meenemen maar enkel om met de grote broer te kunnen gaan. Er is wel veel ruimte om rond te crossen in Fort Napoleon.

   1. Oh goed om weten! Als het lukt qua planning brengen we dan wel al eens een bezoekje aan Fort Napoleon

  2. Elk kindje is natuurlijk anders. Timon ging voor de eerste keer aan 3,5 jaar. Door zijn leeftijd hoef je nog niet te betalen voor Tuur. Tijdens de herfstvakantie kan je ook nog naar de oktoberfoor en Er was eens in Oostende. Keuze genoeg voor een daguitstap dus.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: