Lopen TIPS & REVIEWS

VEILIG LOPEN IN HET DONKER DOE JE ZO!

Veilig lopen in het donker doe je zo

BE SAFE BE SEEN! In deze post zet ik mijn tips om gezien te worden als loper op een rij. Maar ook een boodschap van algemeen nut als het ware voor iedereen die zich te voet in het donker verplaatst.

Het winteruur komt er aan. Ik denk dan aan lange avonden gevuld met gezelligheid, open haard, foute wollen sokken, warme chocomelk, plaidje in de zetel en marathon Netflix. Maar die associaties gaan niet altijd op. Ook tijdens de killere maanden blijf ik twee keer per week ’s avonds trainen met mijn club. We maken ons in groep op voor de donkerste periode van het jaar. Maar dat hoeft zeker niet de somberste te zijn.

Meer nog, naast de lichtjes voor de Kerstboom is het terug ‘that time of the year’ om jezelf in het donker te versieren met al wat schittert.

Voor je eigen veiligheid.
Gezien worden en opvallen is key, of je nu met je kroost naar school wandelt, de hond uitlaat of net zoals ik je looprondje afwerkt!

BE SAFE BE SEEN. MIJN TIPS.*

(* vanuit lopersperspectief maar eigenlijk tips voor iedereen die zich te voet verplaatst.)

1.DE ROUTE

– Weet voordien goed waar je gaat lopen, waar de ‘gevaarlijke’ stukken zijn en kies voor de weg met de beste verlichting en het minste auto-en fietsverkeer.
– Vermijd stukken waar je niet anders kan dan op het fietspad of de weg te moeten lopen.
– Is er toch geen voetpad, loop dan tegen het verkeer in. Dan zie je tenminste wat op je af komt.

alexander-popov-341192

2.DE BASICS

– Laat je muziek of podcast voor wat het is. In de duisternis zijn al je zintuigen van belang om gefocust te blijven en mogelijk gevaar te detecteren.
– Neem wel je telefoon mee. Het voelt veiliger aan en als er iets gebeurt, kan je onmiddellijk de nodige instanties of het thuisfront verwittigen.
– In het donker lopen als vrouw alleen, dat doe ik zelf zelden. In de koude maanden blijf ik trouwer de trainingen met mijn loopclub volgen. Als groep zijn we meer zichtbaar, gebeurt er iets dan ben ik niet alleen en we trekken ons er samen door als het weer tegenzit. Is er geen loopclub in jouw buurt, probeer toch een loopbuddy te vinden voor die vroege of late trainingen.

3.DE OUTFIT

– Het is zot hoe slecht automobilisten voetgangers en fietsers opmerken bij slecht weer of in het pikdonker. Wees je daarvan bewust! Let er maar eens op de volgende keer als je in je wagen of op een fiets zit. Wie niks van reflecterende kledij of verlichting aan heeft, wordt nauwelijks opgemerkt, zelfs niet aan een zebrapad. Eens je dat inziet, besef je ook dat je niet zomaar plots eender welke richting kan uitgaan als je loopt en je dubbel alert moet zijn als je wil oversteken. Het is dus jouw verantwoordelijkheid om gezien te worden.
Laat je opmerken! Hoe?

  • Draag REFLECTIEVE KLEDIJ of investeer op zijn minst in reflectieve of lichtgevende elementen die je 360 graden zichtbaarheid geven.
  • Reflectieve of LICHTGEVENDE ATTRIBUTEN bevestig je best aan je armen of benen omdat je die het meeste beweegt. Zo ziet je omgeving beter welke bewegingen je aan het maken bent en wat je van plan bent te doen. In die laatste categorie mocht ik de nieuwe LED BRACELETS van het Belgische merk DOFIX uitproberen. Het Gentse bedrijf ontwikkelt coole veiligheidsproducten voor de zwakke weggebruiker en outdoor sporters.
    Dofix Led bracelets
    Ik mocht twee lichtgevende modellen testen: een oranje die  ik automatisch rond mijn arm kon klikken en een gele met een verstelbare band. Maar blijkbaar komen ze ook in het groen, rood en zelfs roze! Ze kennen twee standen waardoor het ook mogelijk is om ze te doen flikkeren. Wat nog meer opvalt. De batterij voorziet  100 uur licht en kan vervangen worden. Je kan ze niet alleen gebruiken tijdens het sporten, de klapbracelets haken zich ook gemakkelijk vast aan een boekentas en de verstelbare kan je bv. ook om de hals van je hond bevestigen. Multi-inzetbaar dus voor het ganse gezin. Op de foto’s zie je hoe sterk ze schijnen. Ik deed bewust geen andere reflectieve elementen aan. Persoonlijk vond ik de gele iets meer opvallen bij een eerste gebruik, maar de oranje bleek bij een tweede loopje toch even fel licht te geven.

Dofix Led bracelets

  • Wanneer je vermoedt dat de route weinig verlichting kent en dat er obstakels op je weg zouden kunnen liggen (wortels van bomen, afgebroken takken, loszittende stoeptegels, veel regen –of modderplassen, …), dan vind ik het dragen van een LOOPLICHT een absolute must. Het verhoogt je visibiliteit maar je ziet vooral zelf ook beter waar je je voeten mag zetten. Er bestaan lichten die je rond je hoofd kan bevestigen of als een harnas op je borst kan laten rusten.

Kortom:

In het donker  pas ik vooral het  ‘MORE IS MORE’ principe toe!

Een beetje zoals bij mijn kerstboom: er kunnen geen lichtjes genoeg aan te pas komen.

Happy running!

 

** Met dank aan Dofix en Parlez voor het licht in de donker. Meer weten over Dofix via www.dofix.be.

x FOLLOW ME x

FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMPINTERESTBLOGLOVIN

Veilig lopen in het donker doe je zo

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: