Lopen MOMS RUN THE CITY

MOMS RUN THE CITY #22|Nathalie Janssens de Bisthoven

Mom Runs The City met Nathalie in Nieuwpoort

Nathalie, een ‘stropke‘, maar ook een mama van tzèitje. Aangespoeld in Nieuwpoort door de liefde. Sportiever dan haar ontmoette ik zelden. Haar dada is kitesurfen en yoga, lopen doet ze ter afwisseling. Als psychotherapeute gelooft ze in de kracht van meditatie. Niks zweverig! Een vree wijze mama, tout court!

Helemaal onderaan vind je de Runkeeperlink. Scrollen maar!

NATHALIE JANSSENS DE BISTHOVEN (31 j)

 • Geboren in Gent, woont in Nieuwpoort.
 • Woont samen en  heeft een zoontje van anderhalf jaar.
 • Psychotherapeute en coach voor mensen met een eetstoornis, burn-out of depressie.
 • In oktober komt haar eerste boek uit over eetstoornissen, En-vie. Ondertussen werkt ze al aan haar tweede over burn-out. Ze schrijft over hoe psychologie en spiritualiteit met elkaar in verbinding komen en hoe die twee elkaar positief kunnen beïnvloeden.

Mom Runs The City met Nathalie in Nieuwpoort

 • Hobby’s:
  De zee heeft haar altijd aangetrokken. Nathalie is een kitesurfster. Ze houdt ook van zingen en gitaar spelen. En van een goede serie.
 • Leuke weetjes:
  Ze geeft sportles: Bodybalance. Een mix van tai chi, yoga en pilates. Ook voor een goede (yoga) bootcamp op het strand moet je bij haar zijn.

Mom Runs The City met Nathalie in Nieuwpoort

Waarom deze looproute? Het is  mijn meest frequente looptraject, het is letterlijk mijn achtertuin. Maar ook omdat ze echt iconisch is voor Nieuwpoort: de mooiste landmarks komen aan bod. Tenslotte omdat niets zaliger is dan te sporten op het strand en langs de zee.

Wanneer ben je beginnen lopen? In het eerste middelbaar op school. Ik had zelfs een vakantietaak L.O.: goes to say hoe sportief ik was 😉 Ik zat op internaat waar er veel sport werd gedaan. Daar heb ik echt wel leren sporten en het leren appreciëren. Ik ben altijd blijven sporten en lopen nadien.

Mom Runs The City met Nathalie in Nieuwpoort

Wat betekent lopen voor jou? Ontspannen, voor mezelf zorgen, mijn karakter versterken, mijn hoofd leegmaken en nieuwe inzichten downloaden. Dat geldt voor alle sporten die ik beoefen. Als ik sport, kan ik beter omgaan met drang en verleiding. Daarbovenop doe ik aan meditatie en yoga; dat geeft me houvast en houdt me gegrond.

MRTC 22 Nathalie 8

Heb je vroeger veel gesport? Als kind was ik niet erg sportief. Ik heb wel lang ballet gedaan; maar eerder aan de staart van de klas. Ik danste erg graag. Echt sportief ben ik in het middelbaar geworden. En ik ben het gebleven: ik ben beginnen lopen, deed aan zeilcompetitie, heb leren kitesurfen, ik ben met yoga gestart, …
Ik ben ook blijven sporten tot ik 6 maanden zwanger was. Vooral het zwemmen heb ik zo lang mogelijk proberen doen.

Mom Runs The City met Nathalie in Nieuwpoort

Ooit al last gehad van een loopdipje of blessure? Ik heb nooit echt grote blessures gehad; maar ik denk zoals elke loper wel eens een lies of knie die niet mee wou of wil. Wat mij altijd helpt, is te luisteren naar mijn lichaam. Vertrouwen hebben dat mijn lichaam me altijd wel iets komt vertellen. Life happens for you, not to you. En dus altijd op zoek gaan naar het waarom van een blessure: wat moet ik hieruit leren? Waar ben ik mezelf letterlijk en figuurlijk voorbij gelopen? Dat begrijpen maakt die blessure meer dan een ongemak. Het maakt ze iets waardevols.

Mom Runs The City met Nathalie in Nieuwpoort
De Poolreiziger door kunstenaar Freddy Cappon nav. de Belgica-expeditie van Dixie Dansercoer.

Wat is jouw zwakke plek? Mijn linkerkant en specifiek mijn linkerlies. Dat weet ik en ik bescherm me daartegen. Ik loop bewust geen lange afstanden. Alles boven de 10km, dan krijg ik gegarandeerd last. Met zwemmen, yoga en body pump oefen ik mijn rug -en buikspieren. Heel belangrijk voor lopers.

Hoe zit het met loopwedstrijden? Het zegt me weinig. Ik loop echt met en voor mezelf. Ik voel ook niet de behoefte om op te bouwen naar lange afstanden. 10 km is zowat mijn max.

Mom Runs The City met Nathalie in Nieuwpoort

Luister je naar muziek als je gaat lopen? Sowieso. Ik loop het liefst alleen en met muziek loopt dat makkelijker. Mijn favoriete nummers zijn:

 • Wait for me van Jamie Lidell.
 • Mornin’ van Star Slinger.
 • MyMyMy van Armand Van Helden.
 • Latch van Disclosure.
 • Can’t find you van Lady Linn & Flip Kowlier.

Mom Runs The City met Nathalie in Nieuwpoort

Let je op je voeding? Ja, sporten is voor mij één van de manieren om voor mijn lichaam te zorgen. Gezonde voeding hoort daar ook bij, al begin ik het steeds moeilijker te hebben met ‘gezond fundamentalisme’. Ik denk dat hier – zoals bij alles – de gulden middenweg de beste richtlijn is. Wij eten thuis veel groenten, sla, magere proteïnen en vette vis. Maar ook de ‘normale kost’ komt op tafel. Mijn guilty pleasures zijn een glas wijn voor het eten als aperitief en een stukje zwarte chocolade bij de koffie. Het is vooral belangrijk te luisteren naar wat je lichaam vraagt en nodig heeft. Een goede gezondheid begint vooral eerst bij goed in je vel zitten. Dit weet ik uit ervaring en heb ik nog beter beseft tijdens mijn zwangerschap. 

Mom Runs The City met Nathalie in Nieuwpoort

Nathalie vertelt me dat ze vroeger een eetstoornis heeft gehad en hoe ze die overwon. Ze begeleidt nu mensen met een eetstoornis en bracht er een boek over uit. 

En-vie, zo heet het boek, slaat op het in leven blijven maar ook zin in het leven hebben. Hoe doe je dat als je aan een eetstoornis lijdt? Ik vertel vanuit mijn eigen ervaring. Ik kon moeilijk uitleggen waarom ik niet meer wou of kon eten. Ik heb me wel altijd anders gevoeld dan anderen. Ik was te eerlijk en leefde vanuit een bepaald idealisme. Bleek dat ik hoogsensitief ben.

Mom Runs The City met Nathalie
Op 3 november signeert ze op de Antwerpse Boekenbeurs en staat ze op het auteurspodium.

Men zegt dat je nooit kan genezen van een eetstoornis maar daar ben ik het niet mee eens.

Ik vond mijn genezing in het spirituele.

Veel patiënten komen niet tot die laatste stap van genezing. Namelijk de weg naar zichzelf (terug)vinden. Meditatie en yoga (of een andere fysieke inspanning) kunnen in deze laatste fase bijzonder zinvol zijn. En-vie is een handleiding voor mensen die geconfronteerd worden met een eetstoornis. Voor wie het heeft maar ook voor zijn of haar omgeving. Een gids om inzicht te krijgen in de problematiek maar ook met praktische, spirituele oefeningen voor het dagelijkse leven.

Mom Runs The City met Nathalie in Nieuwpoort

Gebruik je bepaalde gadgets of apps? Nope. Enkel Iphone en headphones voor muziek.

Heb je een voorkeurmerk voor schoenen en kledij? Momenteel loop ik met Asics. Mijn Nike shortje is mijn favoriete loopitem.  Maar ik ben ook erg fan van Lululemon, een superhip sportmerk uit Canada en Slinkii Athletics uit Australië!

Mom Runs The City met Nathalie in Nieuwpoort

Wat is je favoriete afstand en waarom? 8 km, omdat ik dan wel wat gelopen heb, zonder dat het dan echt op mijn rug en heupen begint te wegen.

Hoe combineer je je werk, je gezinsleven en het lopen? Ik heb het grote geluk voornamelijk van thuis uit te werken. Ik kan gemakkelijk een half uurtje inlassen om te gaan lopen. Daarnaast combineer ik het lopen vaak met de hond uitlaten en/of met mijn zoontje in de buggy op stap gaan: het noodzakelijke aan het nuttige koppelen; of te multitasken dus. (lacht) Tijdens mijn zwangerschapsverlof sportte ik na de eerste bortsvoeding ’s morgens. Dat waren heel erg vroege morning work-outs; maar die hebben me echt de energie en de veerkracht gegeven in die niet zo evidente, vermoeiende periode!

Mom Runs The City met Nathalie in Nieuwpoort

Staat er nog iets op de ‘loopbucketlist’? In mijn real time bucket list staan geen echte loopervaringen. Misschien wil ik ooit wel eens aan de Antwerp 10 Miles, Dwars Door Brugge of aan een loopwedstrijd ’s nachts deelnemen. Maar momenteel hoeft het niet echt. Ik focus me nu vooral op mijn boeken waarbij ik vooral de missie heb om spiritualiteit te bevrijden van het ‘geitenwollensokken’ imago. Op korte termijn hoop ik dat mijn boek En-vie aanslaat en werk ik aan een preventiegids en betere omkadering voor burn-out. 

Mom Runs The City met Nathalie in Nieuwpoort

Welke gouden tip(s) geef je nog mee? Elke minuut (gelopen of gewandeld) telt. We denken soms dat ‘als je geen 20 minuten loopt, het geen zin heeft’. Maar dat is onzin. Het is zoals bij (kite)surfen: elke minuut op het water telt, al was het een slechte sessie; je zal er altijd wel iets aan overhouden. En ook: the only limit is you. Lopen zit voor 80% tussen de oren. Ik denk dat het ook dat is wat zoveel mensen aantrekt: het gevoel en de ervaring van telkens weer je eigen grenzen te kunnen verleggen.

Mom Runs The City met Nathalie in Nieuwpoort (Vismijn)

Na het loopje verfrissen we ons aan het strand.

HOTSPOT : SURFCLUB WINDEKIND

Zuidenwindhelling 1, Oostduinkerke-Koksijde

Nathalies ‘favourite place to be’ kan me wel bekoren. Surfclub Windekind heeft alles voor een perfect dagje aan zee. Eerst en vooral de prachtige locatie.

Mom Runs The City met Nathalie in haar hotspot Surfclub Windekind
Chillen aan het strand

Maar Nathalie vult aan:

De sfeer is er sportief; no nonsens, joviaal. Het is ook een zalige plek om met kids naartoe te gaan: ze kunnen er zo het strand op, er is massa’s speelgoed en er zijn altijd andere kindjes om mee te spelen. Het is ook de club waar ik surf, waardoor ik altijd wel iemand tegenkom die ik ken. En als er geen surfweer is, dan kan je nog suppen, volleyballen, slacklinen, voetballen, … Of bij een glas rosé, genieten van de ondergaande zon met de tenen in het zand, hemelser kan ik het me niet voorstellen.

Het was pittig lopen met Nathalie bij 24 graden. Het werd een zinvolle loopbabbel over zorg dragen voor jezelf, je lichaam en geest. Hoe in tijden van burn-out, het belang van (sport)beweging en tot rust komen, weg van alle prikkels, nog meer beklemtoond mag worden. Hoe zweverig ‘spiritualiteit’ soms mag klinken, Nathalie toont dat het anders kan! Een realtime mommy die zorg draagt voor haar omgeving maar ook voor zichzelf. Love it!

Voor wie de route in Nieuwpoort wil lopen:

Looproute Mom Runs The City met Nathalie in Nieuwpoort
CHECK DE ROUTE VIA: https://runkeeper.com/user/MOMRUNSTHECITY/route/4705219

Nieuwpoort
We vertrekken aan de Vismijn en volgen de havengeul heen en terug. We lopen langs de jachthaven tot aan het staketsel, en dan terug.

Mom Runs The City met Nathalie in Nieuwpoort

5 reacties

  1. Is echt een mooie. Parkeren kan je vlot aan de Vismijn, het startpunt. Je loopt langs het water en ziet het continue binnen-en buitenvaren van de zeilboten. Vakantiegevoel!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: