EUROPA REIZEN

PORTUGAL⎟ ALGARVE, #2 LAGOS

Algarve, Lagos, Portugal

De stranden van de Costa Vicentina zijn prachtig. Maar wij wisselden graag af met een brokje cultuur en wat stadsgebruis. Enter Lagos! De voormalige hoofdstad van de Algarve biedt een unieke mix van geschiedenis, cultuur en hedendaagse kunst. Ben je de binnenstad beu, dan kan je de natuurpracht van de grillige kustlijn ontdekken per boot, kayak of SUP. Geloof me: dit stadje heeft het helemaal.
Blogpost #2: LAGOS.

Algarve, Lagos, Portugal

Lagos is een van de oudere steden in de Algarve en was tot 1756 de hoofdstad. Gelukkig heeft het wat mij betreft geen big city allures. Er hangt een relaxte sfeer langs de havengeul en de nauwe, autovrije winkelstraatjes zijn perfect om te wandelen. Dit stadje aan zee ademt geschiedenis uit maar staart zich niet blind op het verleden. Een mooi bewijs hiervan is het ArturB project dat een jong, citytrippend publiek aantrekt.

#2 LAGOS

‘DE WITTE STAD AAN DE BLAUWE ZEE’

De stadsmuren in de binnenstad verwijzen naar de eeuwenlange overheersing door de Moren. Die vestingen werden nadien nog versterkt om de toegang tot de haven te beveiligen. Lagos bloeide uit tot HET centrum van de Portugese ontdekkingsreizen en handel. Deze glorieuze periode kende jammer genoeg een downside: in Lagos werd ook de eerste Europese slavenmarkt gehouden.

Algarve, Lagos, Portugal

Algarve, Lagos, Portugal
De restanten van deze fascinerende geschiedenis maken het verkennen van dit stadje meer dan waard. Wij bezochten de Santo Antoniokerk met haar gouden pracht en praal. Eigenlijk moesten we binnen via het volkenkundig museum dat er naast ligt. Dit bleek verrassend genoeg met een kind van vier leerrijk en plezant. Het blingbling kerkje was minder zijn ding, maar papa en mama tevreden dat ze het ‘gezien’ hadden.

Fonteinen
Vandaar uit liepen we met zijn drietjes naar het mooie Praça do Infante. Dit centrale plein met fonteinen en een standbeeld van Hendrik de Zeevaarder, geeft uit op de lange wandelboulevard langs de havengeul.

Algarve, Lagos, Portugal, Praça do Infante

Geflankeerd door de beeldige Santa Maria parochiekerk langs de ene kant en de plek waar de eerste slavenmarkt werd gehouden aan de andere kant, een must om even te pauzeren. Daar stond heel strategisch ook een trampoline met elastieken dat zoonlief heel graag wou uitproberen. Terwijl hij duchtig de lucht in sprong, genoten wij van de ideale setting op een bankje.

Trampoline
Via het wandelpad langs het water liepen we naar de Mercado Municipal, de overdekte markt. In elke stad in de Algarve heb je dat en je moet er toch op zijn minst eentje bezocht hebben. Aangename drukte in Lagos. Nieuwsgierige toeristen. Couleur locale met unieke bedrijvigheid. Gesticulerende visvrouwen, gerimpelde bejaarden die ’the catch of the day’ kritisch beoordelen en een snotneus van vier die ABSOLUUT een foto wou met de grootste vis. We namen de trap naar boven en kregen een mooi panorama over de haven van Lagos cadeau.

Algarve, Lagos, Portugal, Mercado Municipal

Nog een pleintje om zeker niet te missen en vlakbij de mercado: Praça Gil Eanes met een apart standbeeld van koning Sebastiao.

Algarve, Lagos, Portugal, Praça Gil Eanes

Ook handig: hier vind je het toerismebureau. Onderweg passeer je een kindermolen en de vrolijke hebbedingenwinkel, Ale-Hop. Kwestie om de kleine gasten ook nog wat vertier en plezier te geven.

Algarve, Lagos, Portugal

#2 LAGOS

‘HIPPE STREETART’

MEGATIP: combineer je sightseeing met de ArturB kunstroute! Dit uniek urban project met grote namen uit de (inter)nationale streetartscene brengt je naar alle uithoeken van de stad. Tussen de grote en kleine interventies zitten echt pareltjes! De zoektocht naar de werken is voor kinderen een fijne verstrooiing.

Algarve, streetart Lagos, PortugalAlgarve, streetart Lagos, Portugal

Algarve, streetart Lagos, Portugal

#2 LAGOS

‘OP GROTTENTOCHT’

Vanuit de haven van Lagos kan je een tocht op zee ondernemen. Een dagje vissen, zeilen of dolfijnen spotten zijn allemaal opties. Wij kozen voor een trip in een vissersbootje langs de rotskust tot aan de kaap Ponte da Piedade. Ideaal om met ons vierjarig zoontje te doen: #kidsproof! In sommige rotsformaties kon je zelfs  iets beestachtig herkennen. Zoals een olifant of een gorilla. Ook het binnenvaren in de veel te nauwe grotten, was een belevenis op zich. Het duurde ook maar een uurtje, dus net genoeg om boeiend te blijven voor een kleuter.

Algarve, grottos Lagos, Portugal
Herken je onderaan de gorillarots?

Timons fantasie sloeg meteen op hol: wonen hier zeemeerminnen, mama? En varen hier ook piraten?  Dit staaltje moeder natuur sprak eigenlijk tot ieders verbeelding. En varen op zee, dat is toch vakantie ten top!
Wie liever aan land blijft, kan perfect hiken van de vesting Pau tot aan de Ponte da Piedade. Wondermooi zijn ook de strandjes onderweg ernaar toe zoals Praia do Camilo. Met haar roodachtige rotsen, een instagramwaardige tunnel en perfect turquoise water, een stop waard!

Algarve, grottos Lagos, Portugal

Nog meer Algarve? Niet zo ver ten westen van Lagos, vind je Sagres en het ‘einde van de wereld’. Ik schreef er deze blogpost over.

Adressen:
* Het ArturB streetart plan kan je afhalen op het toerismebureau: Praça Gil Eanes.
* Boottochten en andere avonturen kunnen geboekt worden aan de standen langs de havenpromenade: Av. dos Descobrimentos
Opgelet: bij te woelig water, zijn de loketten dicht en wordt er niet uitgevaren.

x FOLLOW ME x

FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMPINTERESTBLOGLOVIN

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: