FRANKRIJK TRIPS

WEEKENDJE WEG ⎮ Etretat en Yport

Haute-Normandie, Yport plage met zijn drieNet terug van een weekendje Normandië met zoon -en manlief. Begin vorige week snel nog overnachting gezocht, en met veel geluk een supergezellig plekje in Les Loges gevonden op een boogscheut van de kliffen en het kiezelstrand van Etretat en Yport.

We hadden wat te vieren. Hubby was jarig en ons 7 jaar samenzijn konden we ook niet zomaar laten passeren. Even weg met zijn drie. Riebedebie. Naar andere oorden. Maar altijd met zicht op zee.

Vorig jaar stopten we even in Etretat op terugweg van onze zomervakantie en dat was ons erg goed bevallen. Ons lumineus idee viel pas vorige maandag. Na wat zoeken online bleek de regio naar overnachting zo goed als volzet te zitten. En toen viel mijn oog op zo’n schattige zigeunerwagen in Les Loges, op enkele kilometers van Etretat. Gebeld met Carole van Le Clos des Hautes Loges en zat dat even mee, de dame had daags voordien een annulatie voor ons weekend binnen. En route pour la petite vacance en roulotte!

La roulotte d' Etretat

De gypsywagen had alle comfort: van keuken tot badkamer. En we hadden de schattigste buren: ezels Alphonse en Marcel! Zo schattig dat Timon zijn koekjes maar al te graag deelde. De eerste nacht was er behoorlijk veel wind en regen, maar daar kon de roulotte goed tegen. En wij sliepen als een roos.

Er was ook een gitaar en daar werd op getokkeld. Elke morgen. Door onze jongste Elvis. Om maar te zeggen: dat zigeunerleven daar tussen de boerenvelden, ideaal met kinders.

#1 YPORT PLAGE

In Yport Plage is er bijna niets. Dat zou je in eerste instantie durven denken. Maar kijk goed en je ziet een minuscuul charmant baaitje met blauwwitte strandhuisjes en typische vissersbootjes. Wij hielpen met het te water leggen van een sloep en bekeken nieuwsgierig de buit van een binnenkomende visser. We ondernamen een krabbenzoektocht op het rif bij laagtij, staken onze vlieger op, gooiden met keien naar het water en zwommen er in zee. We hadden er snertweer (denk: bewolkt, wind en gietende regen) op vrijdag en een fantastisch schoon zonnetje op zondag. En het kon ons in beide omstandigheden bekoren.

Haute-Normandie, Yport plage met zijn drie

Haute-Normandie, Yport plage met zijn drie

Vliegeren in Yport

Haute-Normandie, Yport plage met zijn drieHaute-Normandie, YportHaute-Normandie, Yport

 

#2 ETRETAT

Dit stadje ligt tussen twee grote krijtrotsen. Na het strand en de boulevard, beklommen we de Falaise d’Amont en tot mijn verwondering stapte Timon vlot mee. Dat kind van vier heeft energie, niet te doen! Op de top heb je een prachtig zicht over Etretat, het kiezelstrand en de Falaise d’Aval met de naaldpuntige krijtrots aan de overkant. Maar er is meer,  boven vind je ook de Notre-Dame zeemanskapel en Les Jardins d’ Etretat.  (sinds 2016 voor publiek geopend) Heel mooi maar je betaalt er wel 8 euro per persoon voor. Je krijgt er een prachtig vergezicht in een feeërieke setting en kunst voor in de plaats. Je ziet er Etretats meest bekende inwoner, Monet, aan zijn schildersezel turend over de kliffen die hij ooit schilderde. Het standbeeld is volledig gemaakt uit wijnstoktakjes. Dat het Timons fantasie prikkelde was mooi meegenomen. Ik had het vooral voor de Waterdruppels tussen de schelpvormige buxussen. Net emojis in realtime! De Spaanse artiest, Samuel Salcedo, beeldt op een vertederende manier de verschillende menselijke emoties uit.
De klif terug afwandelen, deden we niet maar we namen het toeristentreintje tot in het centrum terug. Hoe stil Yport, hoe toeristisch Etretat. Je tuimelt van de ene horecazaak en delicatessenwinkel in de andere. Wat ook wel eens leuk is. Er werd een piratenvlag en wat cider gekocht. En een plateau de fruits de mer verorberd. 😀  Everybody happy!

Etretat

Les jardins d' Etretat

Les jardins d' Etretat

Les jardins d' Etretat Monet

Adressen:
* Roulotte bij Le Clos des Hautes Loges: Carole verhuurt ook gîtes en  chambres d’hôtes -> website hier.
* Les jardins d’Etretat -> website hier.
Bloglink:
* Lies van Oon ging er ook wandelen met haar kinderen: jaloers op de prachtige foto’s die ze er nam! Ze schreef een post over Yport (hier) en Etretat (hier).

x FOLLOW ME x

FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMPINTERESTBLOGLOVIN

 

 

 

3 reacties

  1. Normandië is gewoonweg za-lig! In gelijk welke weersomstandigheden is het daar prachtig 😉
    Mega, zo’n pipo-wagen! Staat al lang op het lijstje hier 😉 Kan me voorstellen dat uwen kadee hem daar rot geamuseerd heeft! 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: