BLOG EUROPA REIZEN

PORTUGAL⎟ COSTA VINCENTINA, #1 SAGRES

Costa Vicentina, Sagres, Portugal

Wat heb ik genoten van onze laatste gezinsreis! Bestemming: Costa Vicentina. Een stukje ongerept Portugal langs de onstuimige Atlantische Oceaan. Geniet mee van onze summertrip en ontdek en passant enkele topdingen om zeker te doen.
Blogpost #1: SAGRES.

Happy on holiday in Sagres

Het is geen groot geheim: mijn wederhelft surft. Wanneer de volgende vakantieplek ter bespreking staat, kan elke strandbestemming met goede golven en potentiële swell sowieso op een go rekenen van hem. Andere bestemmingen vergen dan weer meer overtuigingskracht. Deze keer gaf hij zelf de Algarve aan (stond bovenaan op zijn bucketlist van surfbestemmingen). Ik bood weinig verzet, want het stond stiekem ook op het mijne (nee, niet om te surfen). En, wauw, deze streek en in het bijzonder de Costa Vicentina kon mij onmiddellijk bekoren. Algarves westkust is beschermd natuurgebied. Niks hoogbouw of massatoerisme (waar de regio tussen Lagos en Faro onder gebukt gaat), maar één en al authenticiteit. Waar tijd en 4G van geen belang zijn.

Of je nu al wandelend, roadtrippend of surfend de kustregio verkent, alle wegen leiden naar pittoreske dorpjes omgeven door heuvelachtig groen en overweldigende panorama’s van schuimende Atlantische golven botsend tegen steile kliffen met adembenemende stranden.

Mareta Beach Sagres

Vakantie is rusten en genieten, dus spendeerden wij het overgrote deel aan de mooie praia’s (= stranden). Surfen, suppen, kanovaren, snorkelen, zandkastelen bouwen, smullen van Boule de Berliii, … Hoewel cultuur opsnuiven met een energieke kleuter best uitdagend kan zijn, is het ons toch gelukt enkele stadjes te bezoeken. De ideale vakantiemix, quoi!

Costa Vicentina, Sagres, Portugal

#1 SAGRES

‘Het absolute einde’

En dat mag je ook letterlijk nemen. Dit dorpje ligt op enkele kilometers van het meest zuidwestelijke punt van Europa, Cabo de Sao Vicente.

Bezienswaardigheden Costa Vicentina Portugal
Sunset bij de vuurtoren aan Cabo de Sao Vicente. Een ritueel dat telkens honderden nieuwsgierigen trekt.

Tot diep in de middeleeuwen dacht men dat op dit punt het einde van de bewoonde wereld lag. Over de ganse kuststrook vind je trouwens overblijfselen van Moorse vestingen en forten, die de bevolking bescherming boden tegen piraten. Heel leuk om te bezoeken met kids als afwisseling met het strand. Het is ook vanuit Sagres (en ook Lagos) dat de bekende Portugese ontdekkingsreizigers onder het bewind van Hendrik de Zeevaarder de wijde zee opgingen.

Sagres Portugal

Vandaag vinden vooral surfers van over de hele wereld hun weg naar het centraal gelegen Sagres.

Costa Vicentina Praia Amado

Met een haventje Baleeira, een eigen strand Mareta, enkele hotels, restaurant, supermarkt en fort één van de meest levendige dorpjes in de regio. Wie wil leren surfen wordt hier op zijn wenken bediend want overal zijn shops voor verhuring van materiaal en lessen. Big business, dus!

Memmo Baleeira Sagres Portugal

Porto Baleeira, Sagres, Portugal

Wij verbleven in boetiekhotel Memmo Baleeira met zicht op het haventje en een fijn zwembad. Hier opvallend veel gezinnen met jonge kinderen en surfende papa’s en/of mama’s gespot. Plus was het mooie zicht over Porto Baleeira en het ZEN hoteldesign, een mix van veel witte en warme houttinten. Absolute minpunten waren de non-existing WIFI op onze hotelkamer (hoewel overal perfecte gratis WIFI werd gegarandeerd) en nul faciliteiten voor kleine kids (enkel dat zwembad),  waardoor we het enorm overpriced vonden. Gezien de schaarste aan hotels in de regio, geef ik je zeker de tip echt de tijd te nemen om B&B’s en vakantiehuisjes uit te pluizen en zeker ook een auto te huren om de rest van de regio makkelijk te ontdekken.

#1 SAGRES

‘Where to eat’

Voor het avondmaal trokken we het dorp in. Meesurfend op de trends vind je er enkele ontbijtbars, hippe hamburger-en pizzaspots, healthy places met vegan opties, etc… maar gelukkig ook authentieke Portugese restaurants waar je de smakelijkste dagverse vis kan eten. En daar komt een mens toch voor!

Portugese food

Ik herinner mij de heerlijk geurende cataplana van vis en schaaldieren (foto links: een typisch stoofpotgerecht) van bij GIGI. Mijn gestuntel bij CARLOS tijdens het degusteren van de lekker sappige perceves of eendenmosselen (foto midden): een regionale delicatesse, was ook best hilarisch. En voor het gerecht Octopus à Sagreiro (foto rechts) zou ik onmiddellijk terug naar A TASCA keren. Inktvis gebakken in de oven met zoete aardappel, paprika, ui, tomaat en koriander. TO DIE FOR!
Koriander-haters checken best vooraf telkens voor ze bestellen, want het is behoorlijk populair in de Portugese cuisine.
Verder beleefden wij ook een superavond met vrienden in het Indisch restaurant, HOLI DIWALI. We bestelden verschillende gerechten en proefden van alles. Fijne afwisseling met de Portugese keuken. Ik ben altijd al fan geweest van het rijke Indische smakenpallet.
Op onze laatste dag aten we in BEST BURGER EVER, een tof hamburgerrestaurant langs de hoofdweg. Leuke combinaties zoals kip/avocado op het menu met krokante broodjes en lekkere frietjes.

In volgende blogposts laat ik je meegenieten van de schoonheid van de verschillende praia’s, neem ik je mee naar LAGOS, een havenstadje waar ik om veel redenen verliefd op ben geworden. Portimao staat ook op de lijst met Odeceixe.

Adressen:
* Restaurant Gigi en Carlos: Av. Comandante Matoso
* Restaurant A Tasca: Porto da Baleeira
* Indisch Holi Diwali: Av. Infante D. Henrique, EN268 (NEAR INTERMARCHÉ)
* Best Burger Ever: Rua Infante D.Henrique

 

x FOLLOW ME x

FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMPINTERESTBLOGLOVIN

 

 

 

8 reacties

  1. Wij vertrekken over 2 weken op huwelijksreis naar de Algarve. Ik ben nu al leuke activiteiten en culturele uitstappen aan het opzoeken! Jouw blogpost komt dus op het ideale moment 😉

  2. Wij vertrekken over 2 weken op huwelijksreis naar de Algarve (verblijf vlakbij Olhao). Ik ben dus al volop leuke activiteiten en culturele hoogtepunten aan het opzoeken. Jouw post kon op geen beter moment komen 😉

    1. Dan is die sunset in Cabo Vicente wel een topper om doen #romantisch. Je zit dichtbij Ria Formosa, dat zal magnifiek zijn! Wij zijn jammer genoeg niet tot daar geraakt met onze pagadder. Een grottentocht via kano/SUP zeker op de planning zetten, denk ik zo. Kan je boeken vanuit Portimao en Lagos (Ponte da Piedade is echt mooi) maar waarschijnlijk ook dichterbij waar jullie zitten. Geniet van jullie honeymoon!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: