BLOG EVENT FOOD

GASTRONOMIE & BIER @ BROUWERIJ VAN STEENBERGE

Beer and foodpairing event bij Brouwerij Van Steenberge

Op vrijdag 4 augustus vieren we International Beer Day, een ideaal moment om het glas te heffen met een Belgisch biertje en terug te blikken op een bijzonder sfeervol en vooral leerrijk event bij Brouwerij Van Steenberge. Eentje waar de passie voor het gerstenat figuurlijk in het rond spatte, een avond volledig in het teken van #fieroponsbier!

Het is alom bekend, ik ben een bierliefhebster. Wie me goed kent, schenkt voor mij spontaan een donkere stout met veel pit in.

Twijfelen moest ik dus niet, toen ik de uitnodiging van Annelies en Sofie van Sofie’s world kreeg om ondergedompeld te worden in de wereld van ‘beer and food’. Die avond ligt al een poosje achter me maar is daarom zeker niet vergeten.

Nooit gedacht dat ik er ooit zou komen, maar de GPS richting Brouwerij Van Steenberge stuurde me wel degelijk naar Ertvelde, het dorpje dat – tot nu- mij enkel bekend in de oren klonk dankzij charmezanger Eddy Wally.

Beer and foodpairing event bij Brouwerij Van Steenberge

Ik werd er met nog een paar bierminnende bloggers en journalisten warm onthaald door zaakvoerder Jef Versele en zijn eega Theresa Deroose. Met tonnen enthousiasme vertelden ze tijdens de rondleiding het verhaal en de geheimen achter zes generaties lang bier maken. Van Steenberge is vooral bekend voor zijn hoge gistingsbieren zoals Augustijn, Piraat en Gulden Draak. Fijn om nu te weten waar die heerlijke speciaalbiertjes die ik zo graag in de Lidl shop vandaan komen.

Nog onder de indruk van het ganse brouwproces en de gigantische installaties eindigden we in Bar Baptist, het ontmoet -en praatcafé van de brouwerij waar ze groepen ontvangen voor degustaties en meer. De eyecatcher: een reeks omgekeerde Gulden Draak glazen die dienen als origineel verlichtingsornament.

Beer and foodpairing event bij Brouwerij Van Steenberge

Daarna nam Vlaanderens bekendste biersommelier Sofie Van Rafelghem over. Met eenvoudige tips leerde ze ons bier schenken en proeven volgens de regels van de kunst.

Hoe meer bubbels, hoe sprankelender en dus verfrissender blijkt. Het bier doen walsen in het glas zorgt voor het vrijkomen van alle aroma’s waardoor je de verschillende ingrediënten geurmatig beter kan onderscheiden en uiteindelijk ook beter zal proeven.

Beer and foodpairing event bij Brouwerij Van Steenberge
Biersommelier Sofie Van Rafelghem en brouwer Jef Versele vertellen tussen pot en pint over hun passie voor bier.

Ze vertrouwde ons ook enkele basisprincipes toe om je bierkeuze beter te kunnen afstemmen op een bepaald gerecht:

  • Kies voor een harmonieus huwelijk.
  • Of voor vonken en vuur met smaken die clashen.
  • Start licht en eindig met een zwaarder bier. Bouw dus voorzichtig op.
  • Begin met de smaken van je gerecht en kies dan het bier.
  • Let op balans: noch het bier, noch het gerecht mag overheersen.

Deze puntjes konden we in de praktijk onmiddellijk aftoetsen want chef Sander Jan Beirens had de perfecte foodpairing voorzien bij de verschillende bieren van het huis. Als aperitief een heerlijk amusebordje met een Baptist. Ideaal om te starten: licht bitter, helder bier met een vleugje citrus.

Beer and foodpairing event bij Brouwerij Van Steenberge

Nadien mochten we eindelijk aan die uitnodigende, warmhouten tafel plaatsnemen voor het vervolg: een overheerlijk driegangenmenu om u tegen te zeggen.

Beer and foodpairing event bij Brouwerij Van Steenberge: menu door Sander Jan Beirens in Bar BaptistHoevekip met seroengdeng, kaffir en papadoum
♡ PIRAAT TRIPEL HOP
(krachtig, volmondig hoparoma met vleugje zoetheid, verfrissend door citrustoetsen, 10,5%)
xxx
Texels lamsvlees BBQ style met knolselder, butternut, asperge en lamsragout
♡ GULDEN DRAAK
(donker en krachtig, chocolade- carameltoetsen met een lichte fruitigheid, uitstekende match bij wild en rood vlees, 10,5%)
xxx
Frangipane met appel, karamel, rice krispies en kokos
♡ AUGUSTIJN GRAND CRU
(verfrissende, fruitige tripel, ideaal als aperitief, digestief of bij sterke kazen, topper met desserts obv. appel, peer, banaan en vanille- kaneel, 9%)

Iedereen was het erover eens. De smaken klopten en alles was perfect in balans. Het lekkerst vond ik het lamsvlees in combinatie met de Gulden Draak. Gezien mijn bierliefde voor donker, te verwachten.

Beer and foodpairing event bij Brouwerij Van Steenberge

Toen Jef Versele als afsluiter een gigantische Gulden Draak fles van 8 jaar oud opende, was ik heel nieuwsgierig. Het lange rijpen op de fles voegde een fantastische madeirasmaak toe aan het bier. Uniek om dit te kunnen proeven en beleven. Erg zacht op de tong, om van te genieten.

Het kwam ter sprake dat ondanks de immense populariteit van Belgische bieren in het buitenland (Van Steenberges exportcijfers liegen er niet om), wij Belgen, nog het meest moeten overtuigd worden van de superieure kwaliteit van onze brouwsels en het hiermee gepaarde vakmanschap dat al generaties lang doorgegeven wordt.

Beer and foodpairing event bij Brouwerij Van Steenberge
#womenwholovebeer

“Geen bier lusten, bestaat niet,” aldus bierpersoonlijkheid Sofie Van Rafelghem (uiterst links op de foto). “Het is enkel een kwestie van je smaak te vinden. Probeer verschillende bierstijlen uit en ga op ontdekking.”

Op International Beer Day geen beter advies om mee af te sluiten! Wees #fieroponsbier en hef het glas met een streekbiertje naar keuze!

Bedankt Sofie en Annelies voor deze bijzondere uitnodiging! Bedankt, Jef Versele en Theresa voor jullie gastvrijheid en besmettelijk enthousiasme. En Sander Jan Beirens, dankjewel voor jouw exquise gerechten!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: