BLOG Lopen MOMS RUN THE CITY

MOMS RUN THE CITY #19 | VEERLE BEERNAERT

MRTC 19 Lopen met mama Veerle Beernaert in domein De Gavers in Harelbeke.

De loophobby van Veerle Beernaert uit Bissegem mag je extreem noemen. Ze loopt marathons, soms een zestal na elkaar als het moet. Ja, echt! Je leest het goed. Ze liep al van Athene naar Sparta en droomt ook nog van Japan. Mama van 4 dochters, toegewijde vrouw en dus ook ultrarunner. Ze nam me mee naar haar favoriete loopterrein, de Gavers in Harelbeke.

Helemaal onderaan vind je de Runkeeperlink. Scrollen maar!

VEERLE BEERNAERT (48j)

 • Geboren in Kortrijk, woont in Bissegem.
 • Bijna 24 jaar gelukkig getrouwd.
 • Heeft 4 jongvolwassen dochters van 17, 20 (tweeling) en 22.
 • Werkt als laboratoriumtechnoloog in het AZ Groeninge ziekenhuis in Kortrijk.

MRTC 19 Lopen met mama Veerle Beernaert in domein De Gavers in Harelbeke.

 • Hobby’s:
  Trainen voor ultraruns is tijdrovend maar wanneer ze kan, pikt ze graag een festival of concertje mee. Ze is dol op citytrips en lezen, maar komt daar meestal maar toe op vakantie.
 • Over zichzelf: 
  Ik ben nogal een druk persoon met veel gedachtenspinsels en dingen aan mijn hoofd. Een ongeduldig type. Het ene is nog niet af en ik denk al weer aan het volgende. Lopen helpt om alles op een rij te zetten.
 • Machtig weetje:
  Veerle is een ultrarunner en vertegenwoordigt onze driekleur op internationale wedstrijden, een echte atlete. Ze werd de tweede Belgische vrouw ooit die de Spartathlon uitliep. Een hardloopwedstrijd over 246 km van Athene naar Sparta waar iedereen binnen de 36 uur de finish moet bereiken. Ze liep hem uiteindelijk in 34 uur en 14 minuten. Een bijzondere prestatie die ze voor altijd aan de binnenkant van haar linkerpols liet tattoeëren. Haar laatste wapenfeit is het WK 24H lopen  in Belfast waar ze 203, 35 km voor België bijeenliep.

MRTC 19 Lopen met mama Veerle Beernaert in domein De Gavers in Harelbeke.

Hoe verloopt de route en waarom koos je die? Ik heb een route uitgekozen in provinciaal domein De Gavers, Harelbeke. Een buurgemeente van Kortrijk, waar ik heb gewoond tot ik trouwde en verhuisde naar Bissegem. Ik bezocht het domein als klein meisje al want mijn grootvader woonde er vlakbij. Ik zag het evolueren naar een volwaardig recreatiepark. Je kan er vogels kijken, zwemmen, klimmen en klauteren, leren zeilen of surfen en ongelooflijk mooi lopen op verschillende ondergronden. De Gavertrimmers, mijn loopclub, hebben er hun vaste loopstek.

MRTC 19 Lopen met mama Veerle Beernaert in domein De Gavers in Harelbeke.

Wanneer ben je beginnen lopen?
Ik ben in februari 2006 beginnen lopen. Mijn man liep toen voor de eerste keer de Marathon van Rotterdam, nadat hij was uitgekozen om te lopen bij het Dreamteam van Runner’s World. Ik ben toen meegegaan om te supporteren. De steengoede begeleiding die hij toen kreeg, deed me goesting krijgen om er ook aan te beginnen. Het jaar nadien liep ik de marathon van Rotterdam ook mee. Nadien volgden verschillende marathons op een jaar. Tot nu toe vind ik Stockholm en Valencia de mooiste. Het lopen van mijn eerste 50km in 2009 en die eerste 6 uur non-stop lopen in 2010 waren echte kantelmomenten. De start van mijn ultrarunnersbestaan.

Wat betekent lopen voor jou? Lopen is voor mij ‘even weg’ van de drukte van zowel het drukke werk -en gezinsleven.

MRTC 19 Lopen met mama Veerle Beernaert in domein De Gavers in Harelbeke.

Sportieve genen of vroeger veel gesport? Als kind was ik niet bij een sportclub maar ik woonde in een verkeersluwe wijk en we speelden en sporten het ganse jaar door op straat (rolschaatsen, voetbal, badminton, ping-pong…)

Loop je het liefst alleen of in groep? Een combinatie van beiden. Als ik heel lange trainingen doe (>40 km) kan ik moeilijk verwachten dat ik een ganse schare mee-lopers heb maar meestal kies ik rondjes uit van een tiental kilometer zodat er nu en dan iemand kan aanpikken om een stukje mee te lopen.

v

Lid van een loopclub?  Ik ben lid van de Gavertrimmers en atletiekclub KKS. Bij de laatste ga ik zelden trainen want ze is vooral gericht op atleten die piste lopen. Maar als ik aan Belgische wedstrijden of wereldkampioenschappen wil meedoen, heb ik een lidnummer van een atletiekclub nodig (VAL-nummer).

MRTC 19 Lopen met mama Veerle Beernaert in domein De Gavers in Harelbeke.

Ooit al last gehad van een loopdipje of blessure? Ik heb nog niet echt in een loopdip gezeten. Toen ik nog maar pas liep deed ik nog judo en toen heb ik eens een rib gekneusd. Recent heb ik een rib gebroken na een val. Geen loopblessures maar redenen om het lopen even te staken.
Loopblessures heb ik gelukkig nog niet gehad. Na een heel lange wedstrijd zijn mijn achillespezen meestal wat gevoelig maar dit duurt nooit lang.

MRTC 19 Lopen met mama Veerle Beernaert in domein De Gavers in Harelbeke.

Welke zijn jouw favoriete wedstrijden? De ultra-afstanden (>42 km) genieten mijn voorkeur. Op zulke extreme afstanden moeten alle puzzelstukjes in elkaar vallen om een goede tijd neer te zetten. Maar ik kan evenzeer genieten van kortere wedstrijden hier in de buurt.

MRTC 19 Lopen met mama Veerle Beernaert in domein De Gavers in Harelbeke.

Aan welke wedstrijden neem je dit jaar nog mee?
Begin juli nam ik met de nationale ploeg dus deel aan het Wereldkampioenschap 24H lopen in Belfast. De rest van het jaar is nog een beetje koffiedik kijken maar ik heb enkele zekerheden: In Flanders Fields Marathon, Leiemarathon, Halve Marathon Deinze-Bellem en de 12 uur op de piste in Barcelona.

MRTC 19 Lopen met mama Veerle Beernaert in domein De Gavers in Harelbeke.
Het uitlopen van de Spartahlon is een prestatie die Veerle enorm koestert en waar ze terecht trots op mag zijn!

Luister je naar muziek als je gaat lopen? Soms wel soms niet, als ik samenloop met vrienden dan hebben we genoeg om over te kletsen en is muziek niet nodig.
Mijn favoriete loopsongs:

Indestructible – Robyn / Try – P!nk / I ran – A flock of Seagulls / Sandstorm – Darude / Run – Amy Macdonald / Papillon – Editors.

MRTC 19 Lopen met mama Veerle Beernaert in domein De Gavers in Harelbeke.

Let je op je voeding? Ik eet gezond, veel fruit en groenten en weinig vlees.
Na het lopen van wedstrijden of lange trainingen dronk ik vroeger graag een biertje maar de laatste tijd hou ik het liever op een pot yoghurt met fruit en noten of een glas frisse chocomelk. Als ik 24H aan een stuk loop, drink ik wel zo’n 12 liter water bij elkaar.

Heb je een voorkeurmerk voor schoenen en kledij? Momenteel loop ik met Kiprun Long Distance van Decathlon. Ook mijn loopkledij haal ik daar.

MRTC 19 Lopen met mama Veerle Beernaert in domein De Gavers in Harelbeke.

Wat is je favoriete afstand en waarom? Mijn favoriete afstand is eigenlijk geen afstand maar een wedstrijd van 12 uur. Je weet nooit waar je uitkomt qua afstand.

Gebruik je bepaalde gadgets of apps? Toen ik pas liep, noemden ze mij ‘gadgetwoman’, als er iets nieuws uitkwam dan was ik er als de kippen bij om dit uit te testen. Tien jaar geleden zag je nog niemand met compressiekousen lopen maar ik had er al. Hetzelfde voor een sportwatch met GPS. Mijn eerste model was een kanjer van een GPS (Garmin Forerunner 305) maar wel een heel goede, nog niet zo lang geleden heb ik hem weggedaan, hij laadde niet meer op.
Ik loop niet met een hartslagmeter maar wil wel weten hoever en hoe snel ik loop. Ik heb een Garmin Forerunner 10, TomTom Runner en SpoQ-sportwatch. Vorig jaar had ik me een Garmin Fenix aangeschaft, een heel duur toestel die een autonomie heeft van meer dan 24 uur. Voor hetgeen ik doe leek dit me ideaal maar ik heb het teruggebracht naar de winkel, ik kon er niet goed mee overweg.

MRTC 19 Lopen met mama Veerle BeernMRTC 19 Lopen met mama Veerle Beernaert in domein De Gavers in Harelbeke.aert in domein De Gavers in Harelbeke.

Hoe combineer je je werk, je gezinsleven en het lopen?
Het is vooral een kwestie van afspraken maken en plannen… al vallen die nogal dikwijls in het water of moet er bijgestuurd worden. Ik werk in shiften (weekend- en nachtwerk) en zo ben ik minstens één dag per week tijdens de week thuis, dan plan ik meestal heel lange trainingen.

Loop jij eigenlijk nog met een schema? Neen, niet echt. Ik heb een piepklein notaboekje en daar krabbel ik mijn trainingen in, allemaal heel basic dus. Vooraf maak ik een planning maar meestal stuur ik bij, afhankelijk van wat er op die dag allemaal tussenkomt.

MRTC 19 Lopen met mama Veerle Beernaert in domein De Gavers in Harelbeke.
MRTC kreeg ook een plekje in de planning 😉

Wat is jouw loopdoel dit jaar? Mijn volgende groot loopdoel ligt verder in de toekomst. Ik wil ooit de Sakura Michi Nature Run in Japan lopen. Een wedstrijd over 250 km in één etappe van Nagoya tot Kanazawa.

Staat er nog iets op de bucketlist? Ja, maar niet loopgerelateerd. Begin oktober 1992 leerde ik mijn man kennen maar enkele weken later vertrok hij voor een maand naar Australië. Er bestonden toen nog geen gsm’s en telefoneren was ook niet evident.
Na enkele weken kreeg ik een mooie brief en daar stond in:
“Vandaag heb ik Ayers Rock beklommen, ooit staan we hier eens samen op de top…”.
Ayers Rock “Uluru” is de grootste monoliet ter wereld en 25 jaar geleden kon je gewoon naar de voet rijden en de beklimming starten. Door de jaren heen kwamen er meer en meer toeristen naar deze heilige Aboriginal plek. De autoriteiten hebben in samenspraak met de Aboriginals moeten ingrijpen en nu is alles veel meer gereglementeerd. Op bepaalde plaatsen mag je zelfs niet meer komen.
Mijn droom blijft nog steeds om met mijn man samen die top te bereiken.

Welke gouden tip(s) geef je nog mee? Of je nu traag of rap loopt, ver of minder ver, geniet van het lopen.
Het is een heel toegankelijke sport, je kan het overal doen, je hebt weinig duur materiaal nodig en je kan kiezen voor het gezelschap van medelopers of gewoon in je eentje… voor elk wat wils dus 🙂

 

HOTSPOT : café FERNAND

 Zwevegemsestraat 61, Kortrijk

Na de loop neemt Veerle me mee naar haar geboortestad Kortrijk waar we stoppen in café Fernand. Een gezellige eetkroeg waar ze gezonde risotto’s, quiches en salades serveren en waar Veerle met haar man en dochters graag komt.

MRTC 19 Lopen met mama Veerle Beernaert in domein De Gavers in Harelbeke.

Een plek met ook meer persoonlijke symboliek blijkt. Hier hadden Veerle en haar man 27 jaar geleden hun eerste date, toen het nog de ‘Ballerina’ heette en het nog een echt bruin café was. Het papiertje waar ze destijds hun telefoonnummers op uitwisselden, steekt nog altijd in haar portefeuille. Veerle praat nuchter over haar megaprestaties, maar als ze het over haar man en haar dochters heeft straalt ze!

De ontmoeting met deze bijzondere vrouw blijft nazinderen, omdat ze me ook vertelde dat haar man na aanslepende gezondheidsproblemen diezelfde dag werd onderzocht in het ziekenhuis (waar ze werkt). Ze annuleerde onze afspraak niet, want er was weinig wat ze kon doen tijdens die screenings, zei ze. Na mijn vakantie verneem ik dat het monster K heeft toegeslaan en ze haar toekomstige loopplannen voorlopig opbergt om de ziekte die haar man treft samen te overwinnen. 

Ik duim zo hard dat alles goed komt. Geen berg te hoog om samen te beklimmen. Uluru is er niets tegen! Veel moed en sterkte aan Veerle, haar man en hun dochters.

Voor wie de route in DOMEIN DE GAVERS wil lopen:

MRTC 19 Lopen met mama Veerle Beernaert in domein De Gavers in Harelbeke.
CHECK DE ROUTE VIA: https://runkeeper.com/user/MOMRUNSTHECITY/route

DOMEIN DE GAVERS
Een natuurloop in het recreatiedomein van Harelbeke met verschillende ondergronden. 

2 reacties

 1. Ook hier kippenvel van begin tot (jammer genoeg) eind. Ik zag laatst die documentaire over de Spartathlon, wat een prestatie…
  Heel veel sterkte ook van mij voor Veerle & haar man!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: