BLOG TIPS & REVIEWS

TO RUN AGAIN: 5 redenen waarom ik terug moet lopen

5 redenen om terug te lopen na een blessure

Blessures, je wenst het geen enkele sporter toe. Het overkwam mij ook als recreatieve loper. Hoewel ik vorige week al terug aan het lopen ging, deed het toch nog wat pijn. Ik besliste daarom terug een volle week te rusten. En dat bleek verstandig. Vandaag bond ik opnieuw de loopschoenen aan. Mijn eerste pijnvrije run. EUPHORIA!

LIFE IS BETTER IN RUNNING SHOES

Het is nu iets meer dan 2 maanden geleden dat ik geblesseerd raakte. Door overdaad. Door teveel van mijn lijf te vragen in een te korte tijd. Na 7 jaar lopen zou ik beter moeten weten. Maar de wil en de ambitie om sneller te gaan, gaf me vleugels. Tot mijn lijf protesteerde, mijn rechterbeen het begaf en niet enkel lopen maar stappen, zitten of autorijden bijzonder pijnlijk werd. Meer details over de kwetsuur lees je hier.

Tussen de aankondiging van het niet lopen van de halve marathon in Parijs en nu, heb ik bewust niets meer gepost wat betreft de blessure en hoe ik er mee omging. Waarom? Omdat ik vind dat er ergere dingen zijn in het leven dan dat. En daarom geen klaagzang wou spannen over hoe erg ik het niet-lopen vond. Ik werd me echter nog meer bewust over welke impact lopen heeft op me. Dit zijn mijn 5 redenen waarom ik nu des te vrolijker ben dat ik het opnieuw kan:

  1. Lopen is voor mij absolute vrijheid! Verstand op nul en gaan. Door niemand lastig gevallen worden maar genieten van het moment en de omgeving. Mijn ontsnapping aan alles en iedereen.
  2. Lopen prikkelt mijn creativiteit, het houdt me energiek en gefocused.  It keeps me sane! Alles maar dan ook alles gaat beter, als ik gelopen heb. Minder stress, meer relativering. Tijdens het lopen denk ik na en de mist in mijn hoofd klaart op. Geen mama op de rand van een zenuwinzinking. 😉
  3. Lopen is my lifestyle. Hoe minder ik loop, hoe vettiger en prettiger ik leef. Ik geef toe, ik at de afgelopen weken meer en minder gezond. Was het frustratie? Gebruikte ik de blessure als excuus om me eens goed te laten gaan? Waarschijnlijk wel! Ook het volbrengen van de tournée minérale vierde ik iets uitbundiger dan in het geval ik nog had kunnen doorlopen. Ik ben er achter dat een actief en sportief levensritme – en in mijn geval dus met regelmatige loopsessies – me aanzet om gezonder te leven. En ik me daar veel beter bij voel.
  4. Lopen is mijn drug. Dat ik een vervelend mens word wanneer ik een poos zonder moet. Ik heb veel gefietst en ging zwemmen om conditioneel niet achteruit te gaan, maar niks kan tippen aan die runner’s high. Na het lopen kan ik alles aan en ben ik zo happy als wat. Happy me = happy family!
  5. Lopen is fun. Met de loopclub, met de loopmama’s, voor een criteriumloop of in een massa zoals tijdens de Antwerp Ten Miles of 20km van Brussel, lopers onder elkaar weten waarom!

IT’S A RUNDERFUL , RUNDERFUL LIFE!

Hoewel ik ontzettend jaloers ben op al wie zondag in Antwerpen loopt (miljaar, dat gaat pieken), verheug ik me op mijn toekomstige uitdagingen. De eerste keer terug 10km lopen, dan 15 en hop 20. Maar dat zal nog niet voor morgen zijn. Rustig opbouwen, luisteren naar de signalen die mijn lichaam geeft, veel meer op hartslag trainen en snelheid even laten voor wat het is. Blijven combineren met zwemmen en core stability-oefeningen. EN dromen van een nieuwe 21KM … nog dit jaar, wellicht oktober. Zonder chrono, voor het plezier, uit vreugde dat ik het terug kan. We zien wel.

Maar hey, I’m glad to be back … running again!

 

 

 

 

2 reacties

  1. Jeej! Zo blij voor je!!! Het is helemaal waar wat je zegt, op den duur heb je het lopen gewoon keihard nodig 😉
    Goed zo dat je die snelheid gewoon even laat! Ik focus me eigenlijk ook vooral (zo goed als alleen eigenlijk) op mijn hartslag en dat werkt toch beter voor dat lijf, hoor 😉
    Enjoy the running! 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: