FOOD HOME COOKING

FOOD INSPO | KOKEN MET GRANOLA VAN XAVIE

Recept voor zalm met granolakorst, spinazie en bulgur

Al wie gezond en wel leeft, kent de geneugten van havermout en de geroosterde versie: granola. Gecombineerd met wat vers fruit en Griekse yoghurt mijn favoriete ontbijt. Maar wist je dat je er ook mee aan de slag kon voor het diner en het dessert? Ik tot voor kort ook niet, tot ik de Westvlaamse onderneemster  Xavie Battel van Xavies ontmoette.

4 jaar geleden besliste Xavie om cold turkey te kappen met snelle suikers. Ze was het beu om al na het ontbijt onderweg naar het werk in de auto een loom gevoel te hebben.  Ze ruilde haar boterhammen in voor havermout. Na enkele dagen suikerloos afzien, voelde ze zich al veel fitter en energieker. De bordjes warme havermout smaakten in de winter, maar voor de warmere dagen zocht ze een alternatief. Op reis in Amerika had ze  al geproefd van geroosterde zaden, noten en pitten als ontbijt. We spreken een viertal jaar geleden, granola was dan nog nergens te vinden in België. Xavie begon thuis te experimenteren en te bakken, ze varieerde er op los. Uiteindelijk koos ze voor agavesiroop als definitieve smaakmaker. Een siroop veel zoeter dan suiker, waardoor minder hoeveelheid nodig is en met een lage glycemische index, kortom veel gezonder.

Ontbijt met Xavies granovie
Mijn favoriete ontbijt: Griekse yoghurt met vers fruit en crunchy granola.

Gepassioneerd door haar geroosterde granolamixen, raakte ze niet uitgepraat over haar smaakvolle manier van ontbijten. Ze maakte collega’s, vrienden en familie warm om het ook eens uit te testen. De reacties waren zo positief dat ze al snel een dag in de week aan het bakken moest slaan om iedereen uit haar kennissenkring te bevoorraden met haar granola.

Gesteund door het succes in haar onmiddellijke omgeving waagde ze 2,5 jaar geleden de stap naar het ondernemerschap. Ze startte een webshop waar ze al haar granenmixen voorstelde aan het grote publiek. Vrij snel kreeg ze ook orders via winkels en na een jaar was ze al in een veertigtal shops te vinden. Sinds vorig jaar is Xavie fulltime met haar granolabrand bezig en broedt ze op uitbreidingsplannen.

Xavie is industrieel ingenieur met 9 jaar ervaring in de voedingsindustrie. Daarnaast is koken haar grote hobby, ze behaalde haar koksdiploma bij Spermalie. Dit voel je ook op haar blog: je vindt er allerlei leuke recepten om te maken met haar ambachtelijke granola’s. De 6 licht gezoete GRANOVIES bevatten haver -en speltvlokken met smaakvolle extra’s zoals verschillende pitten, noten, gedroogd fruit of zwarte pure chocolade. Recent voegde ze nog 3 variaties toe aan het assortiment.
De PURE TOASTED zijn gemaakt zonder zoetstoffen, zonder suikervervangers en gekruid met heerlijke specerijen. Het is met deze soort dat ik aan de slag ging in de keuken.

Verschillende smaken Xavies granola

RECEPT: ZALM MET GRANOLAKORST, SPINAZIE EN BULGUR

Ik koos voor de  Pure Toasted Granola, een geroosterde suikervrije mix van krokant gebakken volkoren granen, zaden en noten met een vleugje kokos. Ik liet me leiden door Xavies recept. Zalm paneren, ik stond er wat twijfelachtig tegen. Ik werkte af met spinazie (altijd een goede combo) en bulgur. Eens de heerlijke geur van de vis, de citroen, de parmezaankaas en het geroosterde meel zich in mijn keuken begon te verspreiden, wist ik dat het goed zat. Een verrassend lekker gerecht dat ik iedereen kan aanraden eens uit te proberen.

WHAT YOU NEED  (4 pers)

• 4 stukjes zalmfilet • bloem • 1 losgeklopt ei • 50 g XAVIES’ PURE TOASTED GRANOLA• 30 g paneermeel • peper en zout • 1 EL citroenzeste • 2 EL vers geraspte Parmezaan • 1 zakje spinazie • 3 EL pijnboompitten • 1 teentje knoflook • olijfolie• 1 grote ui

Zalm met Xavies granolakorst

WHAT YOU DO

 1. Verwarm je oven voor op 180° Celsius.
 2. Doe de bloem in een diep bord, kruid de bloem met peper en zout en meng even door elkaar.
 3. Haal de stukje zalm door bloem en klop de overtollige bloem goed af.
 4. Leg de bebloemde stukjes vis in een ovengeschikte schaal met bakpapier.
 5. Strijk met behulp van een borsteltje het losgeklopte ei op de stukjes zalm, dit is het lijmlaagje voor het korstje.
 6. Breng XAVIES’ pure toasted granola  in een keukenrobot en maal fijn.
 7. Meng dit met het paneermeel. Breng een dun laagje van dit granolameelmengsel op de stukjes vis, juist genoeg tot alles bedekt is en het mooi blijft kleven aan het eilaagje.
 8. Strooi hier de zeste van citroen over en vervolgens een dun laagje vers geraspte Parmezaanse kaas. Het beste kan je de kaas onmiddellijk boven de zalm raspen.
 9. Bak de zalm gedurende 15 à 20 min in de voorverwarmde hete lucht oven. De gaartijd hangt af van de dikte van de stukjes zalm.
 10. Kook ondertussen de bulgur volgens de verpakkingsaanwijzing.
 11. Versnipper de ui en het teentje look.
 12. Bak eerst de pijnboompitjes in de pan. Doe ze na enkele minuten in een kommetje. Giet in dezelfde pan wat olijfolie en stoof de ui met de look.
 13. Doe er de spinazie bij en stoof verder. Na een tiental minuten op middelmatig vuur kan je er de pijnboompitjes bij doen.
 14. Dresseer alles op een bordje wanneer de vis gaar is en finish met een streepje olijfolie er overheen.

TIP(S):Heb je granolameel over? Gebruik het bij je ontbijt en roer het doorheen wat yoghurt en stukjes fruit. Of doe zoals ik, strooi het als topping bovenop een quiche. Heerlijk!

Wil je nog meer recepten ontdekken van Xavie, dan kan je terecht op haar blog hier.
In een volgende blogpost deel ik enkele kidsvriendelijke granoladesserts en mag ik i.s.m. XAVIES iets wegggeven. HOU MIJN BLOG DUS IN DE GATEN! 😉

 

Text/ Pics © Mom Runs The City

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: