BLOG Lopen MOMS RUN THE CITY

MOMS RUN THE CITY #13 |LIES BOTTERMAN

#momSrunthecity loopje met Lies in Gent : #sorrynotsorrygent route

#momSrunthecity start in 2017 met Lies uit Gent. Deze uitgeweken Brugse mama van 3 is zot van de zee, fotografie en kunst. Ze loopt puur voor de fun en nam me mee voor een urban street art toer door Gent. Meet Lies Botterman!

Helemaal onderaan vind je de Runkeeperlink. Scrollen maar!

Lies Botterman (39j)

 • Geboren in Brugge, woont in Gent.
 • 20 jaar samen met Vic en  mama van 3: Isaak (14j), Oona (11j) en Felix (8j).
 • Job: Management Assistant.
 • Bijberoep: Vertaler.
 • Hobby’s: Reizen.#momSrunthecity loopje met Lies in Gent : #sorrynotsorrygent route
 • Leuke weetjes:
  – Is een alles of niets mens. Alles (lezen, sociaal zijn, sporten, …) gaat in vlagen en komt altijd terug.
  – Is enig kind en wilde heel graag meerdere kinderen.
  – Wist al van haar veertiende dat ze Russisch wilde gaan studeren. Ze woonde een tijd in Koersk en gaf les in Minsk. Ze schreef een scriptie over Kuifje in het land van de Sovjets en deed een studie over onomatopeeën (klanknabootsingen) in de strip. Toen ze afstudeerde, kreeg ze het aanbod om Nederlands te geven in Koersk waarvoor ze bedankte. Ze kwam in de software business terecht en sindsdien ligt er een dikke laag stof op dat Russisch.
  – Ze schreef twee naaiboeken: Stof voor Durf-Het-Zelvers (deel 1) en Zo Geknipt!2.
  Blogt al sinds 2010 op http://oontje.blogspot.be/. Over alles wat haar happy maakt. Mooie schrijfsels met prachtige, eigen foto’s.

Waarom koos je deze loop?  De route loopt langs een paar van mijn favoriete Gentse street art werken. Ik kom regelmatig in Oostende (nvdr. The Crystal Ship) en we genieten er heel erg van om zoveel street art in de stad te zien. Gent heeft dat dus ook :).

#momSrunthecity loopje met Lies in Gent : #sorrynotsorrygent route
Op het terrein van Kerk Gent vinden we verschillende murals. We zien POL COSMO en BISSER , Lies’ favoriet. Kerk Gent is een tijdelijke ontmoetingsplek waar regelmatig fijne, creatieve evenementen worden georganiseerd. Het weekend van 16,17,18 en 19 maart stopt het. De sloop van de gebouwen vieren ze met een vierdaags feest vol muziek, kunst en food. Meer info: http://www.kerkgent.be/

Wanneer ben je beginnen lopen? Ik ben verschillende keren beginnen lopen tussen 2003 en 2012, maar dat hield ik meestal niet langer dan een half jaar vol. Ik vond lopen vooral ongelooflijk saai. Ik ging liever zwemmen. Begin 2012 nodigde ik mezelf uit bij een mama van school die van lopen een goed voornemen had gemaakt. Met twee lopen is een stok achter de deur. Het maakte het minder gemakkelijk om af te haken als ik eens geen zin had. Al snel bleek dat mijn conditie ietsje beter was. Na een paar maanden samen lopen, merkte ik dat ik het wel fijn vond om alleen te lopen. En dat ik dat ook kon volhouden.

#momSrunthecity loopje met Lies in Gent : #sorrynotsorrygent route

Heb je sportieve genen? Ik heb altijd gesport. In de lagere school was ik kapitein van het netbalteam waar we tijdens scholencompetities toch mooie resultaten haalden.
In het middelbaar deed ik aan volleybal en – na heel lang zeuren thuis – mocht ik ook voetballen. Er is maar één sport die al die jaren is blijven hangen en dat is zwemmen. Nu is het weer eventjes geleden (vooral omdat de openingsuren van het dichtstbijzijnde Gentse zwembad niet zo ruim zijn), maar als er een sport is waar ik mijn hart aan heb verloren is het toch wel zwemmen. En bij uitbreiding zowat alles wat met water te maken heeft.

Wat betekent lopen voor jou? Sporten staat gelijk aan mijn hoofd leegmaken en dat is soms heel erg nodig. Ik zou het eigenlijk nog vaker moeten doen, want ik merk dat hoe meer ik het nodig heb, hoe minder ik sport. Terwijl het net omgekeerd zou moeten zijn. In drukke periodes is lopen het eerste dat er van tussen valt. Wat eigenlijk niet zou mogen, want het doet dan net extra deugd.

#momSrunthecity loopje met Lies in Gent : #sorrynotsorrygent route
Artist at work in de gedoogzone

Loop je het liefst alleen of in groep? Ik loop het liefst alleen, zeker als het vlot gaat en ik mijn hoofd helemaal leeg kan maken. Om de twee weken loop ik met een vriend en dat is een ideaal moment om bij te babbelen.

Doe je mee aan loopwedstrijden? Ik doe enkel mee aan loopwedstrijden als vrienden me dat vragen. Zo liep ik enkele jaren geleden de 10 kilometer op de Omega Pharma Run, omdat er tijdens een activiteit van het oudercomité veel lopers bleken te zijn en we het een tof idee vonden om samen mee te doen. In september liep ik mee op de Ekiden in Brussel, omdat een vriend nog iemand tekort had in zijn ploeg. Ik train daar niet speciaal voor, maar ik vind het wel fijn om af en toe eens een wedstrijd te lopen. Maar dus bewust alleen deelnemen, doe ik niet.

#momSrunthecity loopje met Lies in Gent : #sorrynotsorrygent route
BUE – Achtervisserij

Ooit al last gehad van een loopdipje of blessure gehad? Toen ik pas liep had ik regelmatig last van mijn scheenbeen. Sinds er regelmaat in het lopen zit, heb ik daar nooit meer last van gehad. Ook als ik maanden niet loop en dan opnieuw start , blijf ik er van gespaard.
Ik heb vooral loopluwe periodes. Dat is erg bewust. In de zomer loop ik bijvoorbeeld bijna niet. Meestal zijn we een halve zomer op vakantie en als het warm is, loop ik echt niet graag. Meer dan 12-15 graden hoeft het voor mij niet te zijn. (lacht)
Na de zomer begin ik gewoon opnieuw. Zo heb ik afgelopen jaar 14 weken niet gelopen. Als ik dan opnieuw start, boet ik wel in qua afstand en snelheid, maar ik start dan terug met 5-7 kilometer en dan bouw ik terug op.
Waar ik wel durf last van hebben is mijn nek. Een zwakke plek bij stressperiodes. Dat heeft niets met het lopen te maken, maar het hindert me dan wel.

#momSrunthecity loopje met Lies in Gent : #sorrynotsorrygent route
Fotostop, ook bij Lies! Boven: RESTO / Willem de Beersteeg Onder: ROA – Tempelhof

Hoe zit het met je voeding? Als ik vaak loop, let ik veel beter op mijn voeding. (lacht) Ik drink sowieso veel water, eet veel fruit en groenten… of ik nu veel, weinig of niet loop.

#momSrunthecity loopje met Lies in Gent : #sorrynotsorrygent route
BUé: Sleepstraat/ Achterleie

Luister je naar muziek als je gaat lopen? Altijd als ik alleen loop. Mijn muzieklijsten voor het lopen bevatten bijna uitsluitend electronica of nummers met een stevige beat. Niet noodzakelijk om er sneller door te lopen, maar wel omdat die me altijd een goed gevoel geven. Het maakt het lopen ‘gemakkelijker’, waardoor ik sneller mijn hoofd kan leegmaken.
Volgende nummers zijn van bands die me nauw aan het hart liggen. Mijn looplijsten bevatten dus wel meerdere nummers van hen:

 • Bent – Kiasmos
 • Collider – Jon Hopkins
 • No. 22 – Moderat
 • You What? Euphoria! – Pantha du Prince
 • En een golden oldie! Lemon – U2, in de The Perfecto Mix
#momSrunthecity loopje met Lies in Gent : #sorrynotsorrygent route
Links: SOIKA – Huidevetterken Boven: KAPOW – Huidevetterken Onder: A SQUID CALLED SEBASTIAN – Sleepstraat/ Pierre de Geyterstraat

Gebruik je bepaalde gadgets of apps? Ik track mijn looptochten met MapMyRun op mijn smartphone. Ik koos destijds voor MapMyRun omdat ik er ook mijn zwemafstanden en fietskilometers in kon bijhouden. Vergelijken met andere vrienden doe ik niet. Andere snufjes gebruik ik niet.

#momSrunthecity loopje met Lies in Gent : #sorrynotsorrygent route
ERICA IL CANE & BASTARDILO – Désiré Fievéstraat

Heb je een voorkeurmerk voor schoenen en kledij ? Voor schoenen gebruik ik momenteel Saucony, maar ik wissel af tussen Saucony en Brooks. Voor mijn volgende aankoop  schoenen kies ik terug voor Brooks, denk ik. Mijn outfit is een combinatie van Nike, Decathlon en Cocorun.

Wat is je favoriete afstand en waarom? Alles tussen 7 en 10 kilometer, omdat het lang genoeg is om je hoofd toch eens helemaal leeg te maken, het is minder uitputtend en niet zo tijdrovend.

#momSrunthecity loopje met Lies in Gent : #sorrynotsorrygent route
De Grindbakken is een gedoogzone, en ideale fotoshootlocatie, vind ik.

Hoe combineer je je werk, je gezinsleven en het lopen?
Ik werk momenteel deeltijds, in combinatie met een bijberoep, dus ik kan het lopen relatief gemakkelijk inpassen. In theorie toch, want ik merk dat ik toch snel voor ‘werken’ kies als er werk ligt te wachten. Al zou het waarschijnlijk een betere keuze zijn om eventjes te lopen en dan met een fris hoofd en nieuwe energie aan het werk te beginnen.

Heb jij een loopdoel voor 2017? Blijven lopen. (lacht)

#momSrunthecity loopje met Lies in Gent : #sorrynotsorrygent route

Hanteer je een bepaalde routine of schema voor het lopen? Ik merk dat het lopen pas vlot gaat als ik drie keer per week kan lopen. Dan gaat het echt vooruit en krijg ik weer zin in meer. Maar ik ben dus een alles of niets mens, een routine heb ik dus niet.

Staat er nog iets op de ‘loopbucketlist’? Niet echt. Aan marathons ga ik niet meer beginnen, maar een halve zou wel eens fijn zijn. Maar met stip op 1 op sportief vlak: Leren (golf)surfen. En dat gebeurt zeker dit jaar!

#momSrunthecity loopje met Lies in Gent : #sorrynotsorrygent route

Welke gouden tip(s) geef je nog mee? Luister naar je lichaam, zeker in het begin en forceer je spieren niet. Bouw geleidelijk op. Het is interessanter om trager vooruit te gaan en te blijven lopen, dan om meteen snel of ver te lopen en na een paar weken of maanden met een blessure aan de kant te zitten.
Als je weet dat jezelf motiveren moeilijk is, zoek dan een partner die je verplicht om buiten te komen. Ik trommel na al die jaren nog altijd looppartners op, als een soort stok achter de deur om effectief te lopen. Bijkomend voordeel: je koppelt het aangename aan het nuttige, want bijkletsen is altijd fijn!
Wees niet ontmoedigd als het eens een dag niet vlot gaat. De ene dag is de andere niet en het is niet omdat je je de ene dag vijf kilometer lang moet slepen dat je de volgende dag geen 12 kilometer kan lopen met je vingers in de neus. Het overkwam mij onlangs!
Probeer regelmaat in te bouwen en weet dat drie keer een korte tocht je sneller vooruit zal helpen dan 1 keer een lange.

Damn good advice! volgens mij.

HOTSPOT : NOAH

Handelsdokkaai 3 (Achter het postgebouw aan het Stapelplein), Gent

Aan Dok Noord aan de voetgangersbrug stoppen we aan Noah. Een mooie woonboot omgetoverd tot lunch en aperobar. Een heerlijke plek om even uit te blazen, zo onmiddellijk na het lopen. Lies komt hier regelmatig een hapje eten en is fan van de speciale thema-avonden die ze hier realiseren.

Noah drinkstop tijdens #momSrunthecity loopje met Lies in Gent : #sorrynotsorrygent route

Lies vertelt me dat ze binnenkort van job verandert en echt uitkijkt naar een nieuwe start. Ze ondernam recent ook een soloreis om te herbronnen. Ze wandelde op haar eentje 75 km af van de South West Coast Path in Engeland. Haar fijn reisverslag documenteerde ze met fantastische foto’s. Je vindt het hier.

Lies, veel succes met de nieuwe baan en bedankt voor de toffe looproute en je gastvrijheid! Altijd welkom in Oostende: voor een loopje, een surfke of een wandeling op het strand 🙂

Voor wie de route in Gent wil lopen:

looproute #momSrunthecity 13
CHECK DE ROUTE VIA https://runkeeper.com/user/MOMRUNSTHECITY/route/4522474

Urban Trail in Gent met een stuk uit het #sorrynotsorrygent streetartparcours.
Starten doen we in Gentbrugge. We houden halt aan het tijdelijk project Kerk Gent. Van daar uit – onder de sporen- vinden we een tunnel vol kunst. Verderop in een zijgang van de Louis Van Houttestraat vinden we een dode kraai van local ROA. Onderweg naar de vaart vinden we het werk van nog een Gentse artiest BUé en dan terug een over de brug van de Tweebruggenstraat. Langs de Schelde lopen we tot aan de bruisende Steendam. Het werk van KLAAS VAN DER LINDEN brengt ons aan het Baudelopark. We lopen naar het Willem De Beer parkje voor een werk van RESTO. we lopen richting Sluizeken waar we wat verdwalen op zoek naar de slapende konijnen van ROA in het Tempelhof. We keren terug en nemen de Sleepstraat met werken van Bué en A SQUID CALLED SEBASTIAN. Verder aan het Huidevetterken zien we nog enkele werken van SAM SCARPULLA & SOIKA, VINCE en KAPOW. We slaan rechtsaf en passeren een werk van ERICA IL CANE & BASTARDILLA. Via DOK NOORD bezoeken we de kleurrijke grindbakken. Eindigen doen we aan de Schipperskaai aan de overkant.

3 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: