BLOG EVENT OOSTENDE

FOOD INSPO | OP OOSTENDSE WIJZE

Net terug van vakantie de zonvitamientjes opgenomen, de batterijen terug opgeladen en ik smijt hier al een post over lekker eten op dit blogbord. Hoe ik dit blogjaar denk aan te pakken, vertel ik jullie binnenkort. Maar  eerst meer over “Op Oostendse wijze”, over lekker eten in mijn stad.

In december werd ik door Visit Oostende uitgenodigd om mee aan tafel te schuiven voor dit culinaire project met streekproducten. De stralende Dagny Ros Asmundsdottir – bekend van Njam – streek een week neer in de badstad om samen met de chefs van 5 lokale restaurants hun signature dish te bereiden.

Maar er werden dus ook gasten ontvangen om van al dat lekkers uit de streek te proeven.

Moeten ze me kennen, daar bij Visit Oostende. Toen ik vernam dat ik welkom was voor een diner met Oostends bier als rode draad, deed ik toch wel een klein vreugdedansje. Hashtag womanwholovesbeer!! Niemand minder dan uitbater en kok James Desimpelaere van het bekende biercafé slash restaurant Botteltje zou in de potten roeren. Enter Beer Gastronomy!

Op Oostendse wijze

Ik word verwacht met bloggers Myriam (Hap & Tap) en vriendin Ann, Bart (Roeckie’s World) en Adeline (Mrs. Esperanza) met vriend Karel op de 33e verdieping van de Europatoren, het hoogste flatgebouw van de regio. Euh … Haute Cuisine dus 😉

We krijgen een hartelijke verwelkoming door Gaëtane van Ambassy, chef James en bierbrouwer Mark van Brouwerij Strubbe. Dat Dagny Ros die avond net opnames heeft voor een spelprogramma zal de pret niet bederven. We gaan één voor één een kijkje nemen op het terras. Ondergeschikte toch met knikkende knietjes… Nog nooit stond ik zo hoog te turen over mijn stad. Ostend by night, hoe schoon is dat!

Op Oostendse wijze

Net bekomen van het zicht, klinken we op de kennismaking met een verfrissende Gin op basis van 15 botanicals en een distillaat van oude Kriek, de Lindemans Old Kriek Cuvée René. Als tonic erbij de Fever Tree Mediterranean en een al even opwekkende amuse. Chef James verduidelijkt: Crème van erwtjes, kwarteleitje, ingelegde witte kool, Coppa di Parma en walnotengehakt.

Op Oostendse wijze

Als Ostend local ken ik het Botteltje uiteraard. Ik dronk er mijn eerste pintjes, sprak er als uitgaande puber af met de ‘moaten’ in – wat de chef me vrolijk bestempelt als – het foefelkotje. Een kleine bruine herberg maar intens gezellig, goed voor heerlijke herinneringen. In die twintig jaar breidden de ouders van James de familiezaak stevig uit qua oppervlakte zonder die authentieke charme van weleer in te leveren. Je kan er nog altijd terecht voor je favoriete bier van de tap (16 kranen!) of uit de fles (> 300), maar ondertussen kan je er ook eten en zelfs blijven slapen in hotel Marion boven de zaak. (Momenteel ondergaat het hotel tot eind 2017 een grondige upgrade naar *** sterren, een switch van 27 naar 15 luxekamers)

Op Oostendse wijze

Na de gesmaakte instapper krijgen we een elegant glaasje Dikke Mathile geserveerd. Mark vraagt ons de smaken te raden van dit amberkleurig bier van 6%. Na veel giswerk komen we tot een gebalanceerde mix van kardemon, koriander, kaneel en gemalen, gedroogde sinaasappelschillen. De smaken complementeren perfect de frisse toetsen van het koude voorgerecht.

voorgerechtopoostendsewijze

Sint-Jacobsschelpen met een dressing van Cantillon Kriek, linzen, sherrytomaat, blette rouge, erwtasperges met een afwerking van haringeitjes en mosterdzaad.

Mark Strubbe is ingenieur biochemie en ambachtelijke brouwer in het kanton Oostende. De Ichtegemse familiebrouwerij uit 1831 doet al 7 generaties aan bierbrouwen en de volgende onder Marks zoon lijkt ook al verzekerd.

Het hoofdgerecht paart Strubbe met een degustatie Keyte Dobbel-Tripel (9,2%), een stevig donkerbruin. Mijn favoriet natuurlijk als hevige fan van donkere bieren. Ik proef een zacht, vol en zoet aroma. “Drink met mate,” lacht Mark, “maar regelmatig”. Geen enkel probleem. 🙂

Het originele blonde Keyte bier (7%) brouwde Mark in 2004 naar aanleiding van de 400 jarige herdenking van het Beleg van Oostende en op vraag en volgens de richtlijnen van de Oostendse Bierjutters, een lokale bierliefhebbersvereniging.

James serveert ondertussen:

Op Oostendse wijze

Zeewolf uit de oven met kruidenkorst en mergtopping, wilde boschampignons, Corne de Gatte aardappeltjes en een sausje van Keyte Dobbel –Tripel afgewerkt met mosterdzaadjes.

Daar zou ik gerust nog een tweede bord van kunnen eten, zo lekker!

Hoe je dit gerecht maakt, kan je vanaf 20H30 live volgen op de facebookpagina van Visit Oostende .

Bij het dessert schenkt Mark de Ichtegemse Grand Cru in, een roodbruin bier dat door foeders tot een spontane maturatie komt. Deze rijping in eiken vaten duurt minstens 2 jaar voor men het Grand Cru mag noemen. Hij gaat er prat op dat maar 4 brouwerijen ter wereld deze techniek gebruiken.

Op Oostendse wijze

Mini Crème Brulée obv.‘Sint-Bernardus Prior’, een ‘Gouden Carolus’ whiskeypeertje met een bolletje vanille en zoete toppings.

Ik moet toegeven, na al die jaren was het Botteltje bij mij een beetje onder de radar gaan liggen. Waarom? Geen idee eigenlijk. Wat je kent of denkt te kennen, laat je soms wat links liggen. Dankzij deze avond herontdekte ik een Oostends plekje dat we moeten koesteren. Niet alleen uit puur jeugdsentiment (als ik mag spreken in naam van de locals). Maar vooral om de doorgegeven knowhow van vader op zoon, de uitstekende cuisine van zoon James en de liefde voor ons cultureel erfgoed, het Belgisch en regionaal bier. ’t Botteltje, al 33 jaar een machtig Oostends instituut!

Wil je zelf aan de slag, de 5 recepten uit ‘Op Oostendse Wijze’ komen uiteindelijk allemaal terecht op de site van Visit Oostende hier. En een leuk extraatje, je kan een etentje winnen. Bonne chance!

Wil je meer weten over

  • Botteltje: de website vind je hier.
  • Brouwerij Strubbe: de website vind je hier.
Op Oostendse wijze
It was a good night! (vlnr. Myriam, Adeline, ik, Gaëtane, chef James, brouwer Mark, Bart, Karel en Ann)

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: