BLOG Lopen MOMS RUN THE CITY

MOMS RUN THE CITY #12 |JOKE VERBEKE

Mom Runs The City loopt met Joke in Kortrijk

Meet loopmama Joke. Deze communicatieve duizendpoot verloor 20 kg (!) door een combinatie van diëten en lopen. Ze toont me haar favoriete parcours. Maar speciaal voor mij lopen we ook de Kortrijkse binnenstad in. Een urban trail doorheen een moderne stad in ontwikkeling met respect voor historische parels.

Helemaal onderaan vind je de Runkeeperlink. Scrollen maar!

Joke Verbeke (33j)

  • Geboren in Izegem, woont in Kortrijk.
  • Getrouwd met Stijn en  mama van 3.
  • Job: Directeur Communicatie bij Voka West-Vlaanderen en Hoofdredacteur van het magazine Ondernemers.
  • Bijberoep: copywriter en runt de creatieve DIY-webshop studio theo 
  • Hobby’s: Met de kindjes bezig zijn, op zaterdag de krant én de bijlages lezen, koffietjes drinken met haar man, lezen, shoppen,…

Mom Runs The City loopt met Joke in Kortrijk

Waarom koos je deze loop? Ik start altijd in het Gebroeders Van Raemdonckpark bij mij in de buurt. Perfect om er wat in te komen én om te beseffen hoe zalig buiten lopen is. Meestal loop ik dan langs de spoorweg tot net over het station, om daarna richting de Leie te lopen. Afhankelijk van welke afstand ik wil lopen, steek ik één van de Kortrijkse bruggen over en loop ik zo langs het water over de machtige voetgangersbrug naar de Skatebowl, om daarna terug huiswaarts te keren. Maar vandaag duiken we ook de Kortrijkse binnenstad in, wat ik eigenlijk ook heel graag doe.

Mom Runs The City loopt met Joke in Kortrijk
Het startpunt van Jokes loopjes: het Gebroeders Van Raemdonckpark.

Wanneer ben je beginnen lopen? Begin 2015. Eind 2014 sprak ik een diëtiste aan omdat ik wou afvallen. Vrij snel was ik heel wat kilo’s kwijt door heel goed op mijn eten te letten. Ik ben ook geleidelijk aan meer beginnen bewegen, eerst door te wandelen (!) op onze loopband. Ik geloof dat het op 30 december 2014 was dat ik met mijn eerste Start to run-les ben begonnen. In 2,5-3 maanden heb ik het programma afgewerkt op de loopband. Mijn eerste 5 km liep ik buiten. Door het lopen verloor ik nog wat extra kilo’s. In totaal ben ik 20 kg kwijt. Daar ben ik best wel fier op. Om mijn gewicht en conditie verder op peil te houden, blijf ik lopen. Maar ook omdat ik het graag doe. Ik probeer zeker 2 sessies per week te doen, liefst zelfs 3.

Mom Runs The City loopt met Joke in Kortrijk
Langs het Guldenspoorpad rijden de treinen je letterlijk voorbij.

Heb je sportieve genen? Helemaal niet! Als kind probeerde ik verschillende sporten, maar ik heb niets volgehouden. In het secundair onderwijs kreeg ik zelfs een hekel aan de lessen lichamelijke opvoeding omdat onze sportleerkracht echt een bullebak was. Jaren heeft het geduurd voor ik weer ben beginnen bewegen. Ik ben heel trots dat ik die negatieve gevoelens tegenover sporten en lopen heb overwonnen. Want het is écht waar: je hebt zoveel energie als je regelmatig sport! Véél meer dan als je elke avond in de zetel doorbrengt.

Mom Runs The City loopt met Joke in Kortrijk

Wat betekent lopen voor jou? Heel veel. Mijn hoofd leegmaken, bepaalde zorgen van me af zetten, nieuwe ideeën opdoen, energie bijtanken, mijn grenzen verleggen, mezelf bewijzen, genieten, fier zijn op mezelf achteraf.

Loop je het liefst alleen of in groep? Ik loop eigenlijk altijd alleen en daar hou ik ook van. Héél af en toe ga ik met mijn man lopen. Hij loopt marathons. (lacht) Voor hem is dat een hele opgave omdat ik zo traag loop.

Mom Runs The City loopt met Joke in Kortrijk
Muuropschrift te vinden aan het bekende verkeerspunt, De Appel.

Doe je mee aan loopwedstrijden? Vorig jaar heb ik deelgenomen aan de Wings for life run in Ieper, de Midzomernachtrun in Kortrijk en de Urban Trail in Brugge. Dit jaar deed ik mee aan de Urban Trail in Antwerpen en liep ik de Havenloop in Zeebrugge. Ik hou wel van die wedstrijden: voor de sfeer en omdat er iets te zien valt. In 2017 (30 maart) neem ik  al zeker deel aan de Springbok Buddy Run, een bedrijvenrun hier in Kortrijk. En begin april de 10 km van Rotterdam, als mijn man de marathon loopt. Wij houden dat weekend voor ons, want dan staan wij ook stil bij onze zoon Boris, die meteen stierf na zijn geboorte. Samen lopen, sterkt ons dan.

Heb jij een loopdoel voor 2017? Nog niet!

Mom Runs The City loopt met Joke in Kortrijk
Basketbal langs de Leie. Via de Noordbrug zien we het Buda-eiland met veel bouwkranen. Een nieuwe impuls voor de stad.

Ooit al last gehad van een loopdipje of blessure gehad? Geen blessures en ook geen zware dipjes. In de winter is het natuurlijk wat moeilijker om regelmatig te lopen. We hebben gelukkig een loopband waardoor ik weinig excuses heb om niet te lopen.

Hoe zit het met je voeding? Ik let een beetje op omdat ik niet meer flink wil bijkomen. Maar koken in functie van het lopen, met die relatief korte afstand is dat niet nodig. We hanteren een gezonde levensstijl met ruimte voor pleziertjes.

Mom Runs The City loopt met Joke in Kortrijk
De Noordbrug met de 4 meter hoge K. Ontwerper is Dries Desseyn, de tijdelijke illustraties zijn van de bekende West-Vlaamse illustrator Carll Cneut.

Luister je naar muziek als je gaat lopen? Ik luister altijd naar dezelfde muziek als ik ga lopen. Ik heb op iTunes eens de Antwerp 10 Miles Running Mix gedownload en sindsdien is dat mijn vaste loopmuziek. Ideaal om in het ritme te komen en intussen ken ik die muziek zo goed dat ik automatisch versnel op bepaalde liedjes. Perfect voor mij!

Mom Runs The City loopt met Joke in Kortrijk
Elk zijnen goedendag langs de Noordkaai.

Gadgets? Ik loop met mijn smartphone, ik gebruik de Runkeeperapplicatie om te weten hoe ver en hoe snel ik al heb gelopen én gelijktijdig luister ik naar mijn loopmuziek. Ik heb nog nooit met een hartslagmeter gelopen. Ik loop gewoon op mijn gevoel.

Mom Runs The City loopt met Joke in Kortrijk
We steken de rivier over langs de imposante voetgangersbrug.

Heb je een voorkeurmerk voor schoenen en kledij ? Brooks. Mijn kledij komt allemaal van Decathlon: ik wou laagdrempelig starten voor het geval ik het lopen niet zou volhouden. Het wordt misschien wel eens tijd om te investeren in enkele modieuze stuks.

Wat is je favoriete afstand en waarom? Ik loop tegenwoordig tussen de 8 en de 10 kilometer. Ik heb geen ambitie om veel meer kilometers te lopen: ik ben blij met die 10 kilometer.

Mom Runs The City loopt met Joke in Kortrijk

Hoe combineer je je werk, je gezinsleven en het lopen? Keuzes maken. Dat houdt voor mij in: ’s avonds niet meer – zoals vroeger- voor de tv hangen. Ofwel  werk ik nog voor mijn bijberoep, ofwel ga ik lopen. Daar krijg ik zoveel meer voldoening en energie van. We proberen onze weekends ook niet te vol te plannen. Gewoon thuis rondhangen, wat spelen met de kindjes, de krant lezen,…  Daar kunnen we enorm van genieten.Weinig of geen verplichtingen en doen waar we op dat moment zin in hebben. En dan komt daar ook meestal een loopje van.

Mom Runs The City loopt met Joke in Kortrijk
Time to skate.

Heb je een bepaalde routine?
Ik loop zonder schema of vaste dagen. Ik probeer aan het begin van de week wel al te bedenken welke avonden het best zouden passen om te gaan lopen en stel me daarop in. Mijn man is aan het trainen voor een marathon – hij heeft een intensief schema en ik moet me daar soms wat aan aanpassen.

Mom Runs The City loopt met Joke in Kortrijk
Brugje van de Broeltorens.

Wat staat er op jouw ‘loopbucketlist’? Goede vraag. Ik wil ooit wel eens de 10 Miles in Antwerpen lopen. Langere afstanden spreken met niet zo aan. En ik wil ook wel enkele wedstrijden in het buitenland lopen. In april staat de 1/4 marathon van Rotterdam alvast genoteerd.

Mom Runs The City loopt met Joke in Kortrijk
In het Begijnhof kan je op het pleintje volgens Joke heerlijke koffie drinken in de nieuwe koffiebar, het Huis van de Grootjuffrouw.

Welke gouden tip(s) geef je nog mee? Loop omdat het leuk is! Laat je niet afschrikken door schema’s, door lange afstanden, … Geniet van elke looptocht en doe waar je zin in hebt. En wees vooral trots op jezelf!

Mom Runs The City loopt met Joke in Kortrijk

HOTSPOT : WOW

Jozef Vandaleplein 2, Kortrijk

Mom Runs The City loopt met Joke in Kortrijk, WOW salads maaltijdsoep
Wow! Zie die kom af!

Na ons loopje zijn we hongerig. Kortrijk telt vele leuke lunchzaakjes maar Joke stelt Wow voor. Een kleine saladbar waar je je veggies ter plaatse opeet of meeneemt. Deze tijd van het jaar pakken ze ook uit met maaltijdsoepen. Je kiest zelf de samenstelling van je bouillon.  4 groenten, aardappelen of noedels, vlees of kaas en afwerken met 2 toppings. Simpel en snel, lekker en behoorlijk veel!

Joke heeft geen loopschema’s nodig, ze loopt omdat ze het graag doet. Ze wordt blij van elke kilometer. Het heeft haar energie en kracht. Voor een a-sportief mens (zoals ze het zelf zegt) dat enkele jaren geleden nog twintig kilo meer woog een overwinning op zichzelf. Hands up voor Joke!

Voor wie de route in Kortrijk wil lopen:

Mom Runs The City loopt met Joke in Kortrijk
Voor wie de route wil checken, kijk hier.

Joke start altijd aan het Gebr. Van Raemdonckpark. Via het Guldenspoorpad lopen we voorbij het station waar we afslaan ter hoogte van de Zandstraat en onder de sporen lopen. We steken het bekende verkeersplein, de Appel over richting Noordbrug. Van op de brug heb je een mooi zicht over het Buda-eiland. We nemen de Nijverheidskaai richting centrum. Via de voetgangersbrug lopen we het Budapark in en pauzeren we even aan de Skatebowl. Via het Guido Gezellepad komen we tot aan de Broeltorens.We lopen richting historisch centrum. Via de Begijnhofstraat komen we in het Begijnhof terecht. We lopen terug buiten en gaan naar de Grote Markt. Via het Jozef Vandaeleplein nemen we de Sionstraat. Hier is het windowshoppen geblazen. We lopen via K in Kortrijk naar de Veemarkt. De Wandelingenstraat en Hugo Verriestlaan brengt ons in een rechte lijn terug naar het Guldensporenpad op een honderd meter van het Raemdonckpark, het eindpunt.

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: