BLOG HOME COOKING

PARTY | SPANISH TAPAS NIGHT

Spaanse tapas Sabor d'O

Wie houdt er nu niet van Spaanse tapas! Zon op je bord, kleurrijk, chaotisch maar o zo smaakvol. Waarom niet eens proberen tijdens de komende feestperiode? Je presenteert alles ongedwongen in het midden van je tafel en iedereen tast toe. Geen nodeloze stress, tijdverspilling of gedoe in de keuken. Met deze hapjes palm je iedereen in EN geniet je zelf ook met volle aandacht van het samenzijn! Want daar draait het toch om tijdens de Kerstperiode.  Extra voordeel: Je hoeft niet te tobben over het volgende gerecht of het feit of je al dan niet genoeg bestek in huis hebt voor een viergangenmenu.

Tapas, dat is nu eens volledig mijn ding. Je maakt alles van te voren. Zet het min of meer klaar tegen dat je bezoek aankomt, je piept ze nog even de oven in en klaar! Nog wat extra stokbrood en Spaanse olijfolie. En smullen maar.

Ik testte alles vorige week naar aanleiding van een potluck bij een vriendin. Voor wie dit niet kent, bij een potluck brengt iedereen iets mee om te serveren aan tafel. Aangezien ik binnenkort terug naar Spanje op vakantie ga, leek het me ideaal om al in warmere sferen te komen met enkele typische hapjes.

Spaanse tapas Sabor d'O
Maar geen fiesta zonder een lekker wijntje. Daarvoor liet ik me adviseren door Gwen en Kevin van Sabor d’O. Dit Oostendse koppel startte vorig jaar met het verkopen van Spaanse wijnen en Mediterraanse delicatessen. Ze organiseren ook eigen proeverijen op unieke locaties of privé op aanvraag bij particulieren en bedrijven. Hun motto: Taste and Smile. Vanuit hun passie voor lekker eten en drinken brengen ze die gezellige, flamboyante Spaanse mentaliteit van smaakvol genieten bij jou aan tafel. Gwen raadde mij de Cerdo rode wijn aan uit hun Bienbebido reeks. De speelse vormgeving doet denken aan de opschriften die je ziet in authentieke Bodega’s. Oogt leuk op tafel! Vrij uniek is het foodpairing concept. Een sommelier en kok zaten samen om de perfecte wijnmatch te vinden bij 7 verschillende gerechten. De serveersuggestie staat simpelweg op de fles. Aangezien chorizo de basis vormt voor 2 tapas, is de Cerdo (= varken) een uitstekende keuze.

Spaanse tapas Sabor d'O
Bienbebido of Goed gedronken!

Ook de andere wijnen bij Sabor d’O ogen hip en origineel, maar daarnaast vertellen ze ook een verhaal zonder aan kwaliteit in te boeten of extreem duur te zijn.
Omdat de vriendin van de potluck  een renovatie achter de rug had, wou ik haar ook nog een extra cadeautje geven. Helemaal in de sfeer van de tapas. En dat doen ze bij Sabor d’O ook, geschenken op maat samenstellen in een mooie verpakking. Naast een vermout aperitivo (hipster alert), gaf ik nog olijfolie in een strakke, witte fles en gegrilde artisjokharten waar ik fan van ben. Superlekker in een salade of op de pizza.

Maar terug bij de les 🙂
Hieronder 5 tapas met een minimum aan ingrediënten en een bom aan smaak om jouw Tapas Night te doen slagen!

1. SERRANO HAM & MANCHEGO

De klassiekers die je zo op tafel zet. De Manchegokaas is gemaakt van melk van het Manchego schapenras uit de regio La Mancha en kent een licht pikante, nootachtige smaak. Lekker met een stukje brood en olijfolie. Serranoham is een rauwe, uitgedroogde ham afkomstig van een speciaal gefokt Spaans varkensras. Voor wie het nog wat meer mag zijn, kan opteren voor de exclusievere Ibérico ham.

2. GEMARINEERDE OLIJVEN 

Spaanse tapas Sabor d'O, gemarineerde olijven

WHAT YOU NEED
* 85 ml olijfolie * blikje ontpitte olijven, natuur * 2 teentjes Spaanse look in grove stukken * sap van 1 citroen * 1 tl chilivlokken * verse kruiden: rozemarijn + tijm *kleine weckpot

WHAT YOU DO
Haal de olijven uit het blikje en laat ze uitlekken.  Giet 85ml olijfolie in een maatbeker en roer er alle ingrediënten doorheen behalve de olijven. Start met de weckpot te vullen: eerst met een beetje gemengde olijfolie, dan enkele olijven erbij en herhaal tot het potje gevuld is. Sluit af en zet 24H in de koelkast.

3. SMOKY ALBONDIGAS

Spaanse tapas Sabor d'O, albondigas

WHAT YOU NEED (4 PERS.)
*400 g rund -en varkensgehakt * handvol chorizo in erg fijne stukjes gesneden * 3 sneetjes verkruimeld wit brood zonder korsten * 4 EL melk * 1 ei * 3 teentjes Spaanse knoflook * paprikapoeder * olijfolie * handjevol fijngesneden peterselie * 100 ml rode wijn * 1 blikje tomatenblokjes *suiker

WHAT YOU DO
Neem een grote kom, doe er het verkruimeld wit brood in met de melk en roer tot al het brood het melk heeft opgezogen. Haal een teentje look door de lookperser en doe het in de kom. Voeg ook het gehakt, de chorizostukjes, het ei, de peterselie en een halve theelepel paprikapoeder bij en strop je mouwen op. Was je handen nog eens en kneed alles tot een mooie brij. Maak kleine balletjes tot alle gehakt op is.
Giet een beetje olijfolie in een grote pan en laat de balletjes sudderen tot ze mooi bruin zien. Haal ze dan uit de pan en zet apart. Doe nog een beetje olijfolie in dezelfde pan en laat er 2 fijngesneden teentjes look kort in bakken. Doe er de wijn bij en kook tot alles bijna gereduceerd is. Voeg de tomaten toe en breng op smaak met paprikapoeder. Doe er een halve theelepel suiker bij. Breng alles op een laag vuur en laat gedurende 10 minuten sudderen. Voeg de gehaktballetjes terug toe en laat nog eens 20 minuten sudderen. Als de balletjes dan goed gegaard zijn en de saus ingedikt is, zijn ze klaar.

4. SCAMPI & CHAMPIGNONS MET LOOK

Spaanse tapas Sabor d'O, scampi

WHAT YOU NEED (4 PERS.)
65 ml olijfolie * 3 teentjes geplette knoflook * 1 teentje knoflook, fijngesneden * 20-tal scampi, gepeld met staartje er nog aan* chilivlokken * gehakte peterselie

Idem voor de champignons: klein bakje van 250g (meer of voldoende)

WHAT YOU DO
Plet de 3 teentjes met de zijkant van een mes door er op te drukken. Verhit de olijfolie in de pan en doe er de teentjes bij. Sauteer tiental minuten tot je de teentjes volledig kan platdrukken en de look goudbruin is. Haal ze er dan uit. Breng de rauwe scampi op smaak met peper en zeezout. Bak de scampi in de pan met olijfolie. Voeg net voor ze roze worden de fijngesneden look toe en enkele chilivlokken. Bak nog even en haal ze uit de pan. Leg ze in de serveerschaal. Strooi er de peterselie over en eventueel nog een beetje zeezout.

Doe net hetzelfde voor de champignons.

5. RODE WIJN CHORIZO

Spaanse tapas Sabor d'O, rode wijn chorizo

WHAT YOU NEED (4 PERS.)
20 cm chorizo worst, in fijne rondjes gesneden * olijfolie * 2 teentjes Spaanse look, fijngesneden * 2 takjes rozemarijn * 250 ml rode wijn *1 tl honing

WHAT YOU DO
Verhit de olijfolie in een pan met de knoflook gedurende 1 minuut op een gematigd vuur. Voeg de rozemarijn op zijn geheel toe en bak nog eens 1 minuut. Voeg de chorizo toe en bak gedurende 2 minuten tot de olie een rode kleur aanneemt. Doe de wijn erbij met de honing en laat ongeveer 5 minuten inkoken tot de saus als een dikker laagje over de chorizo ligt. Haal de rozemarijntakjes tijdens het inkoken uit de pan. Vermijd aanbranden door het gebruik van honing. Serveer met stokbrood of  een walnotenbroodje.

 

Spaanse tapas Sabor d'O
Wie wil kennismaken met het volledige assortiment van Sabor d’O, kan op hun website terecht. Wie op de hoogte wil blijven van hun eerstvolgende proeverijen, kan ook terecht op hun facebookpagina

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: