BLOG

CITYTRIP | LUIK

Citytrip Luik

LUIK. Een onaantrekkelijke grijze Waalse industriestad. Na twee dagen in de Vurige Stad aan de Maas stel ik mijn vooroordeel toch serieus bij! Ontdek hier waarom Luik absoluut een bezoekje waard is.

Het laatste weekend van de herfstvakantie liet ik mijn mannen los. Terug tijd voor een citytrip met de meiden. Hoewel het natuurlijk draait rond de tijd die we samen al lachend en kakelend doorbrengen, mixen we dit het liefst met een snuifje cultuur, culinair genot en winkelplezier. Luik voldeed hier perfect aan.

ARCHITECTUUR

Luik kent een rijk historisch verleden maar onderging ondertussen een moderne metarmofose. De universiteitsstad leeft en evolueert. Wij spoorden met de trein en kregen al onmiddellijk een fantastische impressie bij aankomst. Guillemins is een prachtig station uit glas en wit beton van de hand van de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava. Ongetwijfeld een van de mooiste van Europa. Aan de andere kant van het station zie je een immense hoge nieuwbouw liggen die tijdens ons verblijf zo’n beetje als landmark diende.

Citytrip Luik

Het is de Toren van Financiën of de Tour du Paradis. Genoemd naar een kapelletje in de omgeving. Maar Luik kent ook heel veel kerken. Wij bezochten de Sint-Jacobskerk en de Sint-Pauluskathedraal.

Citytrip Luik Sint-Jacobskerk
de Sint-Jacobskerk

En natuurlijk ook het historische centrum. Start in het hart van de stad, aan de Place Saint-Lambert en het prinsbisschoppelijk paleis en klim de Montagne de Bueren op die je richting Citadel leidt. Of start zoals wij aan het Parc Saint-Léonard na La Batte, de zondagsmarkt langs de oevers van de Maas.

Citytrip Luik: Karmelietenbos

Klim via de groene flanken van het Karmelietenbos naar boven en keer langs de 374 trappen van Bueren terug. Vergeet boven ook niet te genieten van het prachtige panorama over ‘la cité ardente’.

Citytrip Luik: Montagne de Bueren

GROENE OASES en de MAAS als rustpunt

We doorkruisten 2 prachtige parken zoals Parc d’ Avroy met gigantische, oude bomen, een oorlogsmonument en het MADmuseum met kunst van artiesten met een mentale beperking. Maar ook Parc de la Boverie gelegen op het ‘eilandje’ in de Outremeusewijk is de moeite. We zien een grote vogelkooi en een zot schoon werk van de lokale straatkunstenaar Noir.

Citytrip Luik: Noir Artist, Outremeuse

Maar het is vooral het museum La Boverie die met de aandacht ging lopen. Je kan er meesterwerken zien van o.a. Monet, Delvaux en Magritte.

Citytrip Luik: La Boverie
Check de hardlopers <3

En zoveel joggers die ons pad kruisten, een mens zou er spontaan zelf van gaan lopen. Luik is met al zijn groen, de voetgangersbrug  ‘la Belle Liégeoise’ en de rivier een ideale loopstad.

Citytrip Luik: De Maas en het eilandje, de Outremeuse wijk
Het ‘eilandje’ Outremeuse met een uitloper van het Parc de la Boverie. En daar is de Tour du Paradis weer!

WINKELEN

Wij liepen tijdens onze ‘sightseeing tour’ verdwaald door de straatjes in en rond de Carré. Bij nachte een studentikoze uitgaansbuurt. Overdag een waar autovrij shoppingparadijs. Vooral de Rue Saint Adalbert kon ons bekoren. Een straat gevuld met de beste merken voor jong en oud uitgebaat door lokale handelaars. In de Passage Lemmonier zagen we enkele leuke pop-ups. Ik kocht er mij een serieus grote Sinterklaas van artisanaal gemaakte marsepein. 11 eurokes armer maar de centjes waard. De goedheilig man was nog niet eens in het land en was al volledig opgegeten. Team effort thuis.

Citytrip Luik: Pop-up Passage de Lemonnier

In het historisch centrum kan je je shoppinghart ook gerust ophalen. Laat je verrassen door de wirwar aan straatjes met eigenzinnige winkeltjes tussen de Place du Marché en de rivier.
Benieuwd naar mijn favoriete shopadresjes, klik dan zeker hier.

LEKKERS VAN LUIK

Absolute aanraders:
1. de  Luikse wafel. Check! Gekocht in een piepklein artisanaal banketwinkeltje met de zalige naam, Une Gaufrette Saperlipopette. Wauw! Meestal vind ik zo’n wafel te zoet en te kleverig. Maar wat ik hier proefde, was van een subtiliteit buiten categorie. Bestel gelijk ook een madeleintje en een melocake terwijl je er bent. Je zal er geen spijt van krijgen!
Meer info: hier.

2. Luikse balletjes. Check. Zie Luiks bier.
3. Luiks bier. Aan de voet van de trappen van Bueren vinden we Brasserie C. Naast een brouwerijbezoek kan je er in de Brewpub proeven van hun blonde Curtius, single hop Torpah en donkere stout Black C. Wie de blog goed volgt, kent mijn biersmaak. 🙂
Om dat alles nog meer te laten smaken, bestelden we bijna alles van hun tapaskaart. De toppers: Luikse miniballetjes in Curtiusbier (Mmmm!) en tortilla à la Black C.
Website: hier.

4. Ander lekkers dat aan mij is voorbijgegeaan: Lacquemants (stroperige platte koekjes), Péket (Luikse jenever) en een Mitraillette (stokbrood gevuld met vlees en frieten!). Holy moly!

EVENTS

DECEMBER = LUIK, KERSTSTAD
Op de Place Saint Lambert en Place du Marché staat het oudste (29 jaar) en grootste kerstdorp van België met 200 chalets, een Ferris Wheel en een reuzesleepiste. Wie wil schaatsen, moet op de Place Cathédrale zijn. Daarbovenop strijkt  Het Europees Circus Festival in Luik neer van 15 december tot 8 januari.
Christmasshopping anyone? Op zondag 11 en 18 december 2016  zijn de winkels open vanaf 11H en op vrijdag 9 december houden de winkels in de Carré een latenight tot 21H.
Van plan om te gaan, download hier al de brochure. You’re welcome!

JULI = LES ARDENTES FESTIVAL
Tijdens het tweede weekend van juli, op enkele minuten van het stadscentrum in het Parc Astrid de Coronmeuse shaken meer dan 70.000 muziekliefhebbers  to the beat.

AUGUSTUS = de FEESTEN van 15 AUGUSTUS
Folkloristisch feest verspreid over meerdere dagen met kermis, reuzenparade, religieuze processies, poppentheater en live-muziek.

OKTOBER = NOCTURNE en KERMIS
Luik by night met meer dan 22.000 kaarsjes. Dat moet magisch zijn. Op de eerste zaterdag van oktober heerst er een magische ambiance langs de hellingen van de citadel, zijn smalle wandelpaadjes en de Montagne de Bueren met vuurwerk als afsluiter.
In het Parc d’ Avroy vindt de gigantische Oktoberfoor plaats.

Voor meer events, kan je hier terecht.

OVERNACHTEN

Onze B&B lag op 5 minuutjes wandelen van het station. Sabine van The Street Lodge verwelkomde ons heel joviaal en leidde ons via de patio naar een apart huisje voor ons drietjes lieflijk genaamd de Fleur d’Oranger. Gerieflijk, netjes, met verdieping en kitchenette.

Citytrip Luik: B&B Street Lodge

Stoefen doe ik vooral met het ontbijt. Sabine maakt haar brood en confituur zelf en biedt eitjes aan. Ze serveert heerlijke crumble met de glimlach en blijft om een praatje te maken. Zo ontdek ik dat ze zelf ook heel graag loopt. De B&B ligt op 15 minuutjes wandelen van de Carré. Afstanden vinden wij niet erg, wij doen niets liever dan wandelen tijdens onze girl dates. Je doorkuist trouwens het schone Parc d’Avroy op je tocht richting centrum.

2 dagen, 2 nachten. Ik kijk altijd uit naar mijn meidenweekends en dan zijn ze in een flits voorbij. We hebben maar een korte tijd van de vurige stad geproefd maar ze laat een sterke, levendige en moderne indruk na. Oufti!*

* Luiks stopwoordje waarmee je allerlei gevoelens kan uiten afhankelijk van de intonatie en situatie. Mijn oufti mag je heel enthousiast uitspreken 🙂

2 reacties

  1. Als toeristische gids in Luik verzorg ik vooral rondleidingen in het Nederlands. Ik stel dan inderdaad vast dat vele Vlaamse bezoekers Luik aandoen met een erg negatief beeld in het achterhoofd. Groot is dan ook mijn voldoening als ze mijn adoptie-stad weer verlaten met een héél andere indruk 🙂
    Gilbert Schiepers – Gids bij de “Toeristische dienst Luik”.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: