BLOG Lopen TIPS & REVIEWS

RUN BRIGHT: 5 PRAKTISCHE TIPS OM DOOR DE DONKERE WINTERDAGEN TE LOPEN

MOM RUNS THE CITY BY NIGHT RUN LIGHT KALENJI DECATHLON

Wie loopfanaat is, trotseert zonder morren regen, wind en zelfs duisternis. Het winteruur hakt stevig in op onze uurtjes daglicht, waardoor we de laatste 2 weken zo goed als verplicht zijn om te lopen in het donker. Ook aan de koudere temperaturen wordt het terug wennen. Ik mocht enkele items van Decathlon testen om het ‘winterlopen’ te verlichten. Want beginner of gevorderd: lopen in het donker, dat doe je niet lichtzinnig! 

Er was een tijd dat ik het ontzag om in mijn looptenue te schieten wanneer de dagen killer en korter werden. Sinds ik mijn zinnen heb gezet op de halve marathon afstand, vind ik het zonde om tijdens de winter te slabakken en niet regelmatig te trainen. Toegegeven het is niet altijd met volle goesting, maar achteraf ben ik altijd blij dat ik het gedaan heb. Er zit gewoon niets anders op om gewapend tegen de kou en de duisternis mijn loopschema te voldoen. Nu jij ook nog dankzij deze nuttige tips:

MOM RUNS THE CITY BY NIGHT RUN LIGHT KALENJI DECATHLON

1/ LOOP WAAKZAAM

– Opperste concentratie wanneer je in het donker loopt. Kijk goed voor je uit en waar je je voeten zet. Kies voor goed verlichte paden en wijk je hier van af, zorg voor een looplicht zodat je goed ziet wat voor je ligt.
Run to the beat, in het donker doe ik het liever niet. Dan spits ik mijn oren liever om te horen wat rondom mij gebeurt.
– Deze periode van het jaar train ik ook bewust meer met mijn loopclub. In groep lopen motiveert, zeker als het weer tegenzit. Dan zit je allemaal in hetzelfde schuitje. Het is ook veel veiliger dan alleen. Geen loopclub, probeer een vriend(in) ‘warm te maken’ voor een gemeenschappelijk loopdoel in het voorjaar waar je de komende maanden samen naar toe kan trainen. Begin maart loop ik de halve marathon van Parijs met twee loopvriendinnen en ik heb een bepaalde tijd in mijn hoofd (geen 1:05 zoals ik per vergissing te enthousiast postte afgelopen weekend – LOL)  Sowieso wil ik in Parijs onder mijn tijd van vorige week in Ploegsteert (2:05) duiken, maar ik droom ervan ooit onder de 2 te eindigen. Het wordt dus allesbehalve een rustige winter!

2/ KIJK UIT WAAR JE LOOPT

In het donker zorgen oneffen trottoirs, drempels, hondenpoep, wegenwerken, afgebroken takken, … echt voor een ‘obstacle run’. Enter het looplicht om goed te zien waar je je voeten zet. Er bestaan hoofdlichten en draaglichten. Ik testte de RUN LIGHT uit van Kalenji en liep bewust een stukje waar het zo goed als pikdonker is. (stukje langs de Spuikom, Oostende).
Dit licht draag je frontaal, de draagriempjes zitten als een harnas om de borst en over een schouder. Ik dacht dat het mij initieel ging storen, maar dat deed het absoluut niet.

MOM RUNS THE CITY BY NIGHT RUN LIGHT KALENJI DECATHLON

Bij de eerste fit moet je wel eerst alles aanspannen aan je eigen lichaamsbouw. Dat duurde bij mij eventjes, omdat ik nogal tenger ben. Maar eens dit voorbij, zat alles comfortabel. Ik voelde me vrij in mijn bewegingen en was aangenaam verrast hoe ver het licht me zichtbaarheid gaf. Niet enkele stapjes ver, maar vele meters vooruit. Er zijn 3 standen (90/180 en 250 lumen) waarmee je kan spelen afhankelijk van de mate van duisternis. Voor dat ene stukje waar er nagenoeg geen verlichting was, gebruikte ik de sterkste stand. Ik kon mijn gebruikelijke tempo aanhouden en zag perfect waar ik mijn voeten kon zetten.

3/ SHINE BRIGHT LIKE A DIAMOND

Zien en gezien worden. Nog belangrijker! Auto’s letten vooral op andere auto’s in het donker. Door nu veel ’s avonds te lopen, ben ik beginnen beseffen tijdens het autorijden hoe moeilijk het is als bestuurder om voetgangers en fietsers in het donker te zien. Als zwakke weggebruiker moet je er echt zelf alles aan doen om je te laten opmerken. Draag loopkledij met reflecterende onderdelen of een reflecterend hesje. De meeste loopschoenen voorzien ook reflectie. Je kan ook investeren in LED-verlichting: in de vorm van afhaalstrips die je kan aanbrengen rond je armen of benen of (flikker)lampjes die je kan vasthechten op je kledij. Hoe meer lichtjes, hoe beter. Jingle Bells, all the way! 😉

MOM RUNS THE CITY BY NIGHT RUN LIGHT KALENJI DECATHLON

De RUN LIGHT voorziet op de rug  drie ledlampjes die gelijk ook de resterende energie in de accu weergeven. Bij een volle accu branden ze alledrie, bij een bijna lege batterij maar eentje. Afhankelijk van de gekozen lichtsterkte gaat de accu 2 tot 5 uur mee. Ik had hem op tijdens een intervaltraining met de club. We moeten altijd een klein stukje oneffen en onverlicht pad door om tot ons intervalparcours te komen. De snellere lopers stonden er ons al op te wachten. Om te kunnen zien waar we liepen had ik de sterkste stand ingeschakeld. Toen we arriveerden, waren ze vol lof. Ze dachten dat er een fietser voorop ging. Dat ik feller scheen dan Lange Nelle, de vuurtoren iets verderop, werd ook al lachend gezegd. 🙂 Ondertussen investeerde de loopclub zelf in enkele Run Lights.
Kleine opmerking: stand 3 is een opmerkelijk sterk licht. Let er op dat de Run Light vooral de grond voor je verlicht. Merk je zelf andere ‘run lighters’ dichterbij komen, kijk dan niet rechtstreeks in hun licht. Echt fel voor de ogen.

4/ DOOR WEER EN WIND

Het is niet alleen pikdonker, de temperatuur zakt binnenkort ook onder nul. De kans op regen neemt toe en hier aan de kust kan er een ijzig windje staan. En toch zal ik blijven lopen. 🙂 Met een regenvestje, muts en handschoenen. Lekker warm EN reflecterend voor optimale zichtbaarheid. Mijn fluo RAIN BY NIGHT jasje licht vooraan -en achteraan maar ook langs de zijkant op.  Bij ultra koud weer draag ik er natuurlijk nog een extra thermisch ondergoedje onder.

Het is belangrijk dat je je hoofd en handen goed beschermt in de winter, want op die plaatsen verlies je de meeste warmte. Meestal draag ik een haarband maar het lopen met dit RUN BY NIGHT mutsje viel goed mee. Achteraan  is een lipje voorzien om een extra LED lampje aan vast te klikken. Over de handschoenen ben ik heel erg enthousiast, ongelooflijk hoe sterk ze reflecteren bovenop hun isolerende werking.

Geloof het of niet, met de juiste outfit kan je alles aan. Lopen in minder leuke weersomstandigheden versterkt je weerstand en nadien voel je je een echte badass omdat je het toch maar gedaan hebt. En de sensatie van een warme douche nadien is onbeschrijflijk.

5/ VOORBEREIDING EN OPWARMING

Weet vooraf welke route je wil gaan lopen en probeer de weersvoorspellingen te volgen via de radio of online (voorbeeld: buienradar). Wees verstandig in de keuze van je looproute. Ben je toch alleen, kies dan voor een traject met veel sociale controle en goede verlichting. Neem je mobiele telefoon mee.
Doorzetting en volharding is één, maar het heeft geen zin om bij extreem slecht weer risico’s te nemen door toch te gaan lopen met eventuele blessures tot gevolg. Ik denk dan aan hevige regenbuien, forse rukwinden of vriesweer. Ken jezelf. En onthoud: hoe kouder, hoe meer nood aan opwarming. Vlieg er dus niet meteen in aan sneltempo maar neem extra tijd om je lichaam aan te passen aan het bewegen in de buitentemperatuur.

MOM RUNS THE CITY BY NIGHT RUN LIGHT KALENJI DECATHLON
Ik zal nooit de joviale winterloper worden, maar met de juiste mindset en ‘bling bling’ attributen hou ik het fun en bijt ik me doorheen de donkere dagen.

En hoe loop jij de herfst en de winter tegemoet?

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Walkie Talkie en Decathlon Belgium.

7 reacties

 1. Nuttige tips! Ik ben een ongelooflijke angsthaas in het donker maar haat lopen op een loopband. Gaan joggen in de herfst en winter is dus geen makkelijke opgave voor mij.

  1. Met een loopbuddy proberen te lopen? Als ik alleen loop, doe ik enkel korte loopjes in mijn buurt waar er veel verlichting is. Loopband ben ik ook niet zot van.

   1. Loopbuddy is inderdaad handig, als agenda’s op elkaar afgestemd raken 🙂 Misschien moet ik het eens proberen met korte loopjes in buurten waar er erg veel verlichting is.

 2. Super tips! Sinds vorig jaar ben ik ook in het bezit van een run light en is inderdaad een fantastisch iets. Voel me met dit licht toch een pak veiliger, uiteraard in combinatie met de nodige andere reflectoren op m’n loopkledij.

 3. Heel goeie tips, bedankt!!
  Sinds vorig jaar ben ik ook in het bezit van een run light en is inderdaad een fantastisch loopitem. Voel me toch een stuk veiliger met dit licht, uiteraard in combinatie met de andere reflectoren op mijn loopkledij.

 4. Sterk dat je gaat lopen in het donker! Ik heb het één keertje moeten doen, nog nooit zo hard gelopen. Sch**t haast in mijn broek van schrik 😀
  Ik heb wel één groot voordeel als huisvrouw natuurlijk, ik kan het lopen inplannen op momenten dat het licht is 🙂

  1. Dat is natuurlijk de meest ideale situatie. Ik loop zoveel mogelijk in groep ’s avonds, en in het weekend loop ik nog een keer alleen, overdag.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: