FOOD HOME COOKING Lopen TIPS & REVIEWS

FOOD INSPO | HET SPORTKOOKBOEK

Het Sportkookboek Stefanie Scheirlynck

Nog dik 2 weken en ik loop mijn tweede halve marathon!  Volle bak genoten van de zomer maar toch trouw mijn loopkilometers gemaald. Op gebied van voeding volgde ik geen specifiek dieet.  Integendeel van lopen krijg je honger 😉.

Maar al dat bewegen wees me op wat voeding doet voor je lichaam of net niet doet. Read on.

De afgelopen 3 maanden stonden bijna volledig in het teken van die 21km. Met klem op BIJNA want het was zomervakantie voor iets. Op eet-en drinkgebied viel er genoeg te vieren, geen ideale periode om me zaken te ontzeggen, dus smulde ik er op los . Voordeel er kwam geen kilogram bij want ondertussen bleef ik mijn loopschema trouw. Maar met duurlopen van meer dan 15 km viel het me op dat de ene run al beter ging dan de andere. Hier herinner ik me specifiek mijn loopje twee dagen na het Cactusfestival.

Oyya wafel Mom runs The City
Caloriebommeke op Cactusfestival

Ik liet me er volledig gaan: een wokschotel, bier, een bijzonder smakelijke wafel met chocolade en dan nog eens frieten! Op 1 avond! Het valt me nu bij het schrijven even zwaar op de maag als toen, en dat loopje daags nadien kreeg ik ook niet bepaald cadeau. Wat een helletocht, lood in de benen en een runner’s low in plaats van high.

Omdat mijn vriend altijd en overal met sport bezig is (sportleraar/ personal trainer en surfcoach), schafte ik mij net voor de zomer Het Sportkookboek aan. Hij is er heilig van overtuigd dat hij over meer energie en power beschikt door het eten van bepaalde voeding. Hij kweekt rode bieten in zijn moestuin en smult van avocado’s als ontbijt! Om maar te zeggen. Een ideaal cadeautje dus voor manlief en al mijn punten gescoord. Maar wie schaft de pot? Of toch meestal? Dus begon ik er ook in te bladeren. En leerde enorm veel bij: wat eet ik best voor een duurloop, wat eet je beter niet meer na een training ’s avonds, …

Mom Runs The City, blog, lopen

Stephanie Scheirlynck, auteur van Het Sportkookboek, is sportdiëtiste. Ze begeleidt topsporters zoals Nafi Thiam, Greg Van Avermaet en Jolien D’Hoore, de verrassende medaillewinnaars van de voorbije Olympische Rio Spelen. In het boek vertelt ze hoe je je sportprestaties kan verbeteren met de juiste eetgewoontes. Het eerste deel gaat over het belang van bepaalde voeding voor sporters en wat het specifiek voor je lichaam doet. Maar vooral het tweede deel is bijzonder praktisch, leerrijk en ready to cook.

Sportkookboek Stefanie scheirlinck
Wat je kan maken als lunch wanneer je intensief traint

Ze deelt het in volgens gradaties van inspanning -rustdag, rustig, intensief, krachttraining en wedstrijddag – met recepten voor het ontbijt, de lunch, het avondmaal en tussendoortjes. Allemaal heel makkelijk en toegankelijk.

Spprtkookboek Stefanie Scheirlinck
Mueslikoekjes met dadels als tussendoor voor een rustige trainingsdag

Bovenstaande energierepen (ik maakte er ronde minikoekjes van) waren hier ten huize een grote hit. Verschillende keren per week eten wij hier nu heerlijke zelfgemaakte granola als ontbijt en ik haalde er ook al veel ideetjes uit voor salades. Je hoeft echt geen topsporter te zijn om dit lekker te vinden.

Homemade granola, Het Sportkookboek
Homemade granola volgens recept uit het Sportkookboek

Dit is geen dieetboek maar de perfecte inspiratiebron voor als je bewust wil gaan letten op je voeding in functie van een bepaald sportobjectief. 

Stephanie is trouwens binnenkort op Njam te zien in Sportfood naast Michaël Vrijmoed. Voor alle sportieve zielen die het verschil willen maken door wat ze eten.

Mijn laatste 2 weken gaan in, en ik leg het Sportkookboek net niet onder mijn hoofdkussen maar dus wel naast het aanrecht als extra motivatie. Op naar 24 september!

P.S.: Binnenkort post ik het recept van een heerlijk tussendoortje uit het boek, ideaal voor op mijn wedstrijddag! En mijn zoontje is er ook fan van.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: