EUROPA REIZEN TRIPS

NORMANDIË⎜ 4 X KIDSPROOF

De laatste week van de zomervakantie sloten wij af met een korte road trip richting Normandische kust. Wij vonden 4 kindvriendelijke uitstappen die ook met de allerkleinsten fun zijn om te doen.

Beetje last minute beslist, maar manlief had een onverwachte ‘swell’ gespot langs de kanten van Le Rozel en vroeg ons mee. De papa is namelijk een fervente golfsurfer, surfleraar in bijberoep en baalt gigantisch van het barslechte surfklimaat in België. Van zodra het kan, last hij een surftripje in. Wij dus voor de allereerste keer mee met de surfmobiel, de omgebouwde Citroën Jumper van daddy cool.

Road trip Normandische kust

1. Life is a beach

Waar? Le Rozel, Sciotot, Siouville-Hague en de duinen van Biville.

Op dag een en twee kozen we voor het strand, logisch want manlief wou surfen. Langs deze kant van Normandië vind je extreem lange zandstranden.
Terwijl papa het sop koos voor de golven, zochten wij schelpjes uit aan de vloedlijn om ons zandkasteel (lees: zandhoop) mee te versieren. Maar ook Timon surfte onder begeleiding van de papa. Onder de indruk van de kracht van de zee, besloot hij snel de plank te ditchen en zijn papa maar als human board te gebruiken.

Le Rozel plage Normandië beach fun surf
Le Rozel plage

In SCIOTOT heb je een ‘aire’ met ruime parking, volleybalveld, speelplein, douches en niet onbelangrijk een snackbar en twee restaurants. Wij gingen twee keer naar de Sauve qui pleut. Terras met zicht op zee, een beschut speelgedeelte en een lekkere keuken. Wij aten hier overheerlijke mosseltjes en een typisch visgerecht. In Le Cabaleo dichter bij het strand vind je burgers met friet, salades en sandwiches.

Op dag twee kregen wij na de middag een regenbui over ons heen. We besloten een stuk van de ‘ROUTE DES CAPS’ te rijden. Deze weg verbindt de kustdorpjes tot in Cherbourg. Wij stopten aan het kasteel van FLAMANVILLE, in SIOUVILLE-HAGUE en reden tot aan de duinen van BIVILLE. Hier kregen we een zo goed als leeg langgerekt zandstrand te zien met de zee, de duinen en wij als getuigen.

Kasteel van Flamanville Normandië
Ridder Mike en zijn ‘paard’ richting kasteel van Flamanville.
Les dunes de Biville Normandië natuurschoon
Desolate duinen van Biville en strand na een zomerse regenbui.

2. Boswandeling tussen exotische dieren

Waar? MONTAIGU LA BRISETTE tussen Valognes en Saint Vaast la Hougue.

Niet zo gek ver van waar wij op gastenkamer zaten (Surtainville) vind je PARC ANIMALIER SAINT MARTIN, een mooie zoo gelegen in het groen.

Parc Animalier Montaigu La Brisette
Allemaal beestjes in het bos.

Het boswandelpad brengt je tot bij dieren van over heel de wereld. Zebra’s, alpaca’s, bavianen, herten, wolven, ara’s, noem maar op. De dieren hebben veel meer ruimte dan in een traditionele stadszoo en zitten in de vrije natuur. Aan de ingang is suikervrije popcorn te koop die je mag geven aan de meeste dieren. Het park biedt ook ponyritten onder begeleiding aan voor de kleinsten. Wij hadden nul verwachtingen toen we aankwamen maar beleefden hier wel een verrassend toffe namiddag in een koele, bosrijke omgeving (topper bij warm weer) met een enthousiaste kleuter die de popcorn voor de dieren ook wel lustte. Breng zeker ook je picknick mee want aan de ingang zijn banken en tafels voorzien met zicht op de pony’s.

Prijs: 7 euro (3+ tot 12 jaar), 9 euro (12+ jaar)

3. Kiezels en krijtrotsen

Waar? Kenmerkend voor Normandië zijn de hoge krijtrotsen die je langs de Côte D’Albâtre vindt.

Etretat Normandië
Klif L’Aiguille bij zonsondergang

Wij bezochten ETRETAT net voor avondval, echt de moeite! Een gezellig stadje aan zee gelegen tussen 2 prachtige kliffen. De ene leek op een naald en gloeide door de roze avondzon, een klein kapelletje sierde de andere. Wij genoten van een wandeling over het kiezelstrand. Timon gooide keien in het zeewater, wij staarden vooral naar zoveel natuurschoon.

Etretat Normandië
Kiezels gooien is een sport

Ook het stadje leeft, je vindt er goede restaurants en veel leuke winkeltjes. Vooral met lokale specialiteiten zoals calvados en cider. Op de dijk vind je ook een speelpleintje en molen voor wat kindervertier.

Etretat Normandië plateau de fruits de mer
Ook culinair genieten in Etretat!

We kozen een restaurant uit waar ik eindelijk mijn plateau de fruits de mer bestelde, een must try als je in Normandië bent. Ik zweer het je, ik had er van gedroomd. Wie me goed kent, weet dat je me voor zeevruchten altijd mag wakker maken.

4. Onderwaterpret in Nausicaà

Waar? Op de terugweg in BOULOGNE-SUR-MER.

Het stond vast dat we op de terugrit tijd gingen vrijmaken voor NAUSICAA. Frankrijks Nationaal Zeecentrum bestaat 25 jaar en is het grootste Europese complex gewijd aan kennis over de mariene wereld. De ligging is ook niet mis, pal aan het strand. Wij houden van de zee en alles wat het voortbrengt.

Nausicaà Bologne Sur Mer

Nausicaa wil in de eerste plaats onderwijzen en informeren, maar bracht ons vooral in verwondering voor alle onderwaterpracht. Er zijn een tiental ‘werelden’ te ontdekken via reusachtige aquaria, terraria en exposities. In cijfers (en gespiekt van de brochure): 36 000 dieren/ 4,5 miljoen liter water/ 5000 vierkante meter. Wat wij vooral onthouden: Timon vond Dory, knuffelt graag met zeeleeuwen en is niet zo tuk op haaien.

Nausicaà Bologne Sur Mer

Nausicaà Bologne Sur Mer
Haaienbassin
Nausicaà Bologne Sur Mer
Zeeleeuwen

Nausicaà Bologne Sur Mer

Ook hubby en ik waren onder de indruk van de perfecte visibiliteit en de grootte van sommige bassins. Stiekem dromen van een verre exotische duikreis bij de tentoonstelling ‘Eilandverhalen’. Dat laatste proberen we in de nabije toekomst te verwezenlijken, maar in afwachting van, is er dus Nausicaà om ons toe te laten in de fascinerende onderwaterwereld.

Prijs: 12,5 euro (3+ tot 12 jaar), 19 euro (12+ jaar)

Waar wij overnachtten:
3 nachten in Surtainville/ Logis de la Mare du Parc 
1 nacht in Les Loges/ Etretat Aventure

Normandië is prachtig, en we plannen zeker nog meer trips die richting. Wie mooie plaatsjes weet en/of leuke activiteiten kan aanraden… laat maar komen 😀

Pics/ Text © Mom Runs The City

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: