Lopen MOMS RUN THE CITY

MOMS RUN THE CITY #6 | Lien Braeckevelt

image

In GENT liep ik met mama Lien. Hoewel ze onlangs haar eerste marathon liep, beschouwt ze zichzelf gek genoeg als ‘niet echt sportief’! Ze koos een stadsloop uit om elkaar en de Arteveldestad beter te leren kennen. We liepen vooral langs het water maar ook langs historische trekpleisters als de Sint-Baafskathedraal, het Stadhuis en de Vrijdagsmarkt. Een gezapige urban trail van bijna 5 km met een geboren en getogen Gentse.

Helemaal onderaan vind je de Runkeeperlink. Scrollen maar!

Lien Braeckevelt (39j)

  • Woont in Gent.
  • 11 jaar getrouwd met haar man, Peter, en mama van 2 meisjes van 6 en bijna 9 jaar.
  • Werkt als ambtenaar bij de Vlaamse Gemeenschap, Agentschap Zorg en Gezondheid.
  • Blogt op Lienweb.be over het leven en het lopen.
  • Hobby’s naast lopen: naaien, lezen, reizen, koken, spelen met de kinderen en met vriendinnen afspreken.

Waarom koos je deze loop?
Ik ben dol op mijn stad en wil je tonen waarom!

image
Graffitwall door Bué the Warrior, aka Dave de Rop, de bekende Gentse graffitikunstenaar.


Wanneer ben je beginnen lopen?
In 2004. Een vriendin van me ging de 20 km van Brussel lopen. Ik vond dat zo ferm. Ik dacht: “als zij dat kan, moet ik dat ook kunnen!” Zij heeft de 20 km uiteindelijk nooit gelopen, ik ondertussen al 4 keer Brussel en nog veel meer andere wedstrijden. Grappig eigenlijk als je weet dat ik lopen in het middelbaar verschrikkelijk vond. We moesten altijd rondjes lopen rond de piste. Achter het bosje wandelde ik altijd. Mijn sportjuf van toen woont nu om de hoek bij mij. Ik zag haar eens in de winkel en ze was bijzonder opgetogen met mijn sportieve evolutie.  Ze had me blijkbaar al veel zien lopen in de buurt. (lacht)

Veel aan sport gedaan in je kindertijd?
Totaal niet! En ook geen sportieve genen. Ik kan me niet herinneren dat mijn ouders ooit aan sport deden!

image
Efkes pauzeren aan de Blekersdijk om dan te lopen naar de Ham

Wat betekent lopen voor jou?
Een moment om eens weg te zijn van alles. Het bezorgt me ook een goede conditie. Als ik ga lopen, let ik op mijn voeding. Ik leef en eet dan veel bewuster. Als ik niet loop, gaat het helemaal de verkeerde (eet)richting uit. (lacht)

Doe je mee aan loopwedstrijden?
Ja! Ik leef graag  naar iets toe. Dit jaar deed ik al mee aan de halve marathon van Den Haag, de marathon van Rotterdam (mijn eerste!!), de run/ bike van Havengentloopt, de Stadsloop van Gent en de 25Km tijdens de eerste Great Breweries Marathon. Voor het najaar weet ik het nog niet, maar ik ga focussen op wat meer snelheid op de 10km en de halve marathon. Ik probeer  zoveel mogelijk lopen mee te doen in Gent en ik hou ook van de ongedwongen sfeer tijdens de urban trails.

Bijzondere voedingsgewoontes?
Enkele dagen voor een belangrijke wedstrijd drink ik veel rodebietensap. Voor de wedstrijd wit brood met choco of confituur en een banaan. Tijdens een wedstrijd gebruik ik gellekes. En erna alles wat ik tegenkom. (lacht)

image
Van de Ham via de Napoleon De Pauwbrug richting Visserij

Heb je ooit last gehad van loopdipjes?
Veel! De eerste jaren liep ik altijd een paar maanden om dan stil te vallen. Wisselende redenen: te warm (zomer), te koud (winter), te druk, kinderen krijgen, … Maar ik keer altijd terug naar de loopschoen omdat het de gemakkelijkste manier is om aan sport te doen: je kan het overal en je hebt er het minste tijd voor nodig. Gewoon sportkleren aan en vertrekken. Je moet geen rekening houden met de uren van de sportschool of de verplaatsing naar daar. Ik geniet ontzettend van het lopen en het heeft me altijd een enorme kick.

Ben je blessuregevoelig?
Ik mag niet klagen. Ik heb regelmatig last van mijn rug maar dat is meestal een teken dat ik te weinig loop! Heel even last gehad van een peesontsteking in de lies en een scheenbeenvliesontsteking. Gelukkig heb ik een goeie ostheopaat die me overal vanaf helpt.

image
Terugkeren via de Visserij

Loop je het liefst alleen of in groep?
Ik loop heel graag alleen, omdat ik dan tijd heb om alles op een rijtje te zetten. Ik kan dan ook mijn goesting doen: tempo, route, duur,…  Maar ik loop ook heel graag eens met een collega of een vriendin. Bijkletsen en zo. Zeker voor lange duurlopen. Afwisseling is voor mij ideaal. 

Lid van een loopclub?
Vroeger, voor ik kinderen had, was ik lid van STAX in Gent. Ze trainen nu voor mij op een onmogelijk uur. Ik heb wel nog altijd contact met een aantal leden en af en toe ga ik er nog eens trainen, meestal voor een speciaal evenement, zoals voor de 21 km bike/run van de Haven Gent Loopt.

image
van Portus Gandus via de Bavobrug het stadscentrum in

Luister je naar muziek als je gaat lopen?
Ik loop altijd met muziek en heb een uitgebreide spotify-list met mijn favoriete muziek. Ik loop overal op. Favoriete songs: Lena /Twee Belgen, Zanna / zowel de originele versie als de versie van Selah Sue en Tom Barman), Stolen dance/ Milky Chance, dingen van Madonna, en Run van Lost Frequencies. Een beetje vanalles dus. (lacht)

Met welk merk schoenen loop je momenteel? Heb je een voorkeurmerk loopkledij?
Als ik zou kunnen, ik zou alles van Nike kopen, dat is het merk dat me het meeste aanspreekt. Momenteel heb ik twee paar Nikeschoenen en wat Nikekledij, maar dat laatste is bijna allemaal zeer oud. Daarnaast heb ik behoorlijk veel van Decathlon en H&M waar ik eigenlijk ook heel tevreden van ben.

image
Historisch hart van Gent : het Sint-Baafsplein en de Stadshal

Gebruik je ‘gadgets’?
Ik ben een gadgetfreak! Twee maand geleden kocht ik me een Garmin Fr235 en daar ben ik heel erg blij mee. Met hartslagmeter op de pols, stappenteller, slaapmeter en ook wat slimme meldingen voor mijn telefoon. Het kan bijna alles wat ik wil. Het uurwerk dat ALLES kan wat ik wil meten, moet nog gemaakt worden. (lacht)  Ik laad mijn gegevens op naar Strava (daar zit tegenwoordig het meeste volk), Endomondo (nog steeds de beste, wat mij betreft) en Runkeeper (niet meer zo fan van maar het blijft wel populair). Ik doe dat omdat ik graag mijn gegevens analyseer (Lien heeft Sociologie en Statistiek gestudeerd, cijfers interpreteren zit ingebakken) en ook omdat ik graag kijk naar de prestaties van andere mensen. Ik heb vrienden die lopen zonder dat te registreren, dat vind ik dus onbegrijpelijk. (knipoogt)

Wat is je favoriete afstand en waarom?
Voor wedstrijden: alles tussen de 10 km en de halve marathon. Korter dan 10 km vind ik vreselijk wegens te kort. De laatste keer dat ik de 5 liep ging ik zo snel van start dat ik dood zat na 500 meter. Ik vond die 5 km véél lastiger dan de 20 km van Brussel die ik de week ervoor deed. Alles tot 21 km kan ik eigenlijk heel vlot trainen zonder speciale opofferingen te moeten doen, dat past in mijn gewone schema.

image
… of beter bekend als het Graffitistraatje

Looproutine?
Ik loop echt niet graag ’s avonds, dus ik plan dat meestal voor of op de middag in. Vroeger liep ik nooit met een schema. Ik ben er vaak genoeg aan begonnen, maar na één of twee weken gaf ik dat op omdat ik mijn goesting wou doen. In het najaar heb ik voor Ploegsteert getraind mét een schema en dat had toch wel de gewenste resultaten. Voor de marathon heb ik een loopplan gevraagd aan Bart Raes van Smart-Sport en ik heb dat rigoreus gevolgd. Ik vond het leuk want het bood me houvast, een soort van zekerheid. Plus als ik dat schema volgde, en het lukte niet, dan kon ik mezelf niet verwijten dat ik niet alles geprobeerd had. Momenteel loop ik nog zonder schema, maar voor een volgend doel zal ik er zeker weer eentje zoeken. Voor de marathon heb ik wel moeten puzzelen en toveren wat agenda betreft, dat was niet altijd even simpel.

image
Via de Serpentstraat richting Vrijdagsmarkt

Hoe combineer je je werk, je gezinsleven en  het lopen?
Ik kan lopen over de middag op het werk. Dan loop ik naar het Warandepark in Brussel, zowat het hardloopcentrum van België. (lacht) Ik werk ook twee dagen per week thuis, dan loop ik ook al eens over de middag. Ik werk niet op woensdag. Mijn lange duurlopen stonden dus vaak ingepland op woensdagvoormiddag als de kindjes naar school gingen. In het weekend is dat variabel.
Als ik een schema heb naar aanleiding van een wedstrijd kijk ik begin van de week wat er gepland staat en dan zet ik mijn loopjes vast. Daar mag dan meestal niet van afgeweken worden.

image
En jawel ! Op vrijdag is er markt op de Vrijdagsmarkt 😉

Nog loopdoelen op je lijst?
Ik heb een marathon gelopen, in minder dan 4 uur dan nog wel. Dat was mijn voornaamste loopdoel voor 2016. Wellicht volgen er ooit nog andere marathons. Londen, Berlijn, Parijs en New York staan zeker op mijn bucketlist, maar ook  In Flanders Field. Helaas valt die vlak na de zomer en dat is niet mijn beste trainingsseizoen. Voor dit najaar focus ik op snelheid op tien km en halve marathon, maar zonder specifiek wedstrijddoel.

Welke gouden tip(s) wil jij nog meegeven?
Trainingen inplannen en daar niet van afwijken! Het leren graag doen, want eens je vertrokken bent is het ongestoorde me-time, waarin niemand je kan lastig vallen. Gewoon genieten!

image

 

HOTSPOT / FRANZ GUSTAV

Ham 163, Gent

image

Na de loopdate neemt Lien me mee naar een fijne plek waar je de ganse dag door brunchen kan volgens verschillende formules. Op het krijtbord ook nog wisselende lunchsuggesties . Tot 18H ben je welkom bij FranzGustav, ook voor een smakelijke kop koffie en zoet gebak. Wij aperitiefden alcoholvrij met homemade lemonade, een ideale en lekkere dorstlesser. Als lunch nam Lien de bulgursalade met granaatappel en veggies, ik koos de groentenquiche met spek.

image

image
Lien vertelt me over haar eerste marathon, die ze in april liep in Rotterdam. Dat ze heel zen aan de loop begon. Goed geslapen, zonder zenuwen, en dat ze dat zelf niet had verwacht. Alles ging vlot, alles zat mee, constante hartslag en tempo, waardoor ze kon eindigen onder de 4 uur. Een supertijd! Ook haar man en kindjes waren er bij als motivator en fans van het eerste uur. 21 weken trainen, 4 keer per week lopen, op je voeding letten, pure focus! Respect!

Haar ‘Road to Rotterdam’ beschreef ze uitvoerig op haar blog Lienweb en Facebookpagina Lien loopt marathon Rotterdam. Maar zoals ze blijft lopen, blijft ze schrijven over – jawel -lopen, maar over zoveel meer wat haar bezig houdt op een bijzonder gevatte en grappige manier. Grote por om haar te volgen van mijnentwege 🙂
En merci Lien voor de schop onder mijn kont aangezien ik ook wel eens ‘stil val’ waardoor ik momenteel wat blijf steken!

Voor wie de route wil lopen/ wandelen:

Schermafbeelding 2016-05-20 om 14.02.39
CHECK DE ROUTE VIA: https://runkeeper.com/user/MOMRUNSTHECITY/route/4320925

We starten in het Huidevetterken, een zijstraat van de bekende Sleepstraat, richting Huidevetterskaai. Rechtdoor via de Blekersdijk naar De Ham. Loop richting water – langs de Rodetoren -en Hagelandkaai over de Napoleon de Pauwbrug. Loop terug langs de Kaaien en keer via de Tweebruggenstraat terug langs de Achtervisserij. Neem de Veerkaai met Portus Ganda en het Van Eyck zwembad. Loop via de Nieuwbrugkaai naar de Oude Beestenmarkt. Rechtdoor via de Bisdomkaai. Neem de Maaseikstraat en loop langs de Sint-Baafskathedraal. Steek het Sint-Baafsplein over, en duik tussen het Stadhuis en de Stadshal  de Stadhuissteeg in. Steek de Hoogpoort over en loop de Werregarenstraat aka het graffitistraatje uit. Sla rechtsaf om onmiddellijk links de Serpentstraat te nemen. Je komt uit op de Vrijdagsmarkt. Steek schuin over en loop richting Ottogracht. Steek over en neem de Goudstraat naar het Minnemeers en de brug. Via de Huidevetterskaai links kom je via Huidevetterken terug bij het startpunt.

 

 

 

 

 

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: