BLOG Lopen TIPS & REVIEWS

AED? Zijn jullie mee?

Gisteren volgde ik op initiatief van mijn loopclub een cursus reanimeren en defibrilleren, in samenwerking met het Rode Kruis Bredene. Best confronterend hoe erg het was gesteld met mijn parate EHBO-kennis.

Van mij was het van de middelbare school geleden (!!) dat ik een EHBO-cursus volgde. Toen werd het aangeboden, maar met ouder (en een beetje wijzer) te worden, is een bijscholing zeker op zijn plaats is. Ik aarzelde dus niet toen de loopclub met dit voorstel kwam.  Ik was benieuwd naar de werking van het AED-toestel (automatische externe defibrillator)  en de handelingen voor reanimatie werden gelijk ook stap voor stap gedemonstreerd.

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in Vlaanderen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10 % overleeft. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een automatische externe defibrillator (AED), dan stijgt de overlevingskans van het slachtoffer tot 60 à 70%.

Voor een hartveilig Vlaanderen

Het project Hartveilig van het Rode Kruis Vlaanderen wil specifiek wat doen aan de overlevingskansen bij hartstilstand. Dit doen ze enerzijds door gratis cursussen aan te bieden waarin men leert reanimeren en defibrilleren met een speciaal AED-toestel. Een AED gebruiken is eenvoudig. Het toestel begeleid je bij de reanimatie en geeft enkel een stroomstoot als dat nodig is. Van zodra je het toestel openmaakt, krijg je te horen wat je stap voor stap moet doen tot de hulpdiensten aanwezig zijn.

Jammer genoeg is het aantal AED -toestellen tot op vandaag vrij beperkt. Het Rode Kruis voert met Hartveilig sensibiliseringscampagnes om steden, bedrijven, verenigingen en scholen te overtuigen van het levensbelang van AED’s en de plaatsing op openbare plaatsen, sportclubs, scholen en bedrijven.

Los van de werking van een AED, lichtte de vormgever onze reanimatieskills door. Wat moet ik doen als iemand het bewustzijn verliest?
– Hem/ haar op een veilige plek brengen en je eigen veiligheid garanderen.
– Controleren of de persoon nog ademt door de kin licht te verhogen en 5 sec. dichtbij te luisteren.
* ADEMT: breng hem in een stabiele zijligpositie.
* ADEMT NIET: Onmiddellijk de hartmassage starten en zuurstof toedienen.
– In beide situaties bel je ofwel zelf, of vraag je aan iemand om de 112-hulpdiensten te verwittigen. Afhankelijk van de nabijheid van een AED vraag je aan een omstaander die te halen, terwijl je bij het slachtoffer blijft en reanimeert.

image
Lesgever Pol toont ons hoe we een stabiele zijligpositie kunnen bekomen.
image
Ik probeer hartmassage te geven, maar doe het niet goed, vertelt de lesgever. Een van de aanwijzingen: mijn handen verliezen tijdens het pompen het contact met het lichaam. En dat is fout.

Het is niet mijn bedoeling om jullie te instrueren hoe het moet. Ik heb zelf nog extra oefening nodig. Ik wil jullie daarentegen wel warm maken om deze korte opleiding te volgen. Het neemt maar 3 uurtjes in beslag en met deze kennis kan je mensenlevens redden. Voor iedereen vanaf 16 jaar en gratis. Voor meer informatie waar er opleidingen zijn in je buurt, klik je hier.

Bedankt Rode Kruis Bredene en bedankt Bredene Sport Running Team!

Gisteren heb ik beseft dat ik mijn basiskennis van EHBO eigenlijk volledig moet bijschaven.  Iemand zin om samen met mij de EHBO-opfrissingscursus te volgen, regio Oostende? Geef me een seintje!

 

 

2 reacties

    1. Ik was echt blij dat mijn loopclub hier mee af kwam. Het zijn zo van die dingen waar je soms aan denkt, dat zou ik nog eens moeten doen… en dat komt er dan meestal niet van. Bij mij toch. 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: