MOMS RUN THE CITY RUN

MOMS RUN THE CITY #4 | Barbara Geschier

image

Barbara is mama van 2 kleuters. Ze heeft al 11 jaar op de loopteller staan en waagt zich aan marathons en kwarttriatlons. Supersportief dus. Ze koos het pittoreske DAMME voor onze kennismaking. Uiterst charmante route langs de Damse Vaart en velden met een inspirerende dame. Let’s go!

Helemaal onderaan vind je de Runkeeperlink. Scrollen maar!

Barbara Geschier (32j)

  • Woont in Brugge.
  • Getrouwd en mama van 2 jongens van bijna 3 en 4 jaar.
  • Werkt als regioverantwoordelijke belangenbehartiging bij Voka.
  • Naast lopen is Barbara een fervent zwemmer en fietser. Ze doet ook aan Pilates en houdt van koken en reizen.

image

Waarom deze route?
Tijdens mijn lange lopen van meer dan 20km ter voorbereiding van een marathon zit Damme altijd in het parcours. Prachtig uitzicht, goed looppad en een rustige omgeving met weinig verkeer.

Wat betekent lopen voor jou?
Lopen is voor mij pure ontspanning, een stukje me-time. Verstand op nul en gaan. Als ik train richting een bepaalde marathon werkt lopen grensverleggend. Alles op alles om het doel te bereiken. Het houdt me gezond, gefocust en fit.

image

Waar ga je meestal lopen?
Het kanaal Brugge-Oostende loop ik graag af. Tijdens de winter doe ik veel de klassieke Vestentoer rond Brugge omwille van de goede verlichting tijdens de kortere dagen. Verder nog het oude spoorwegpad in Zedelgem en vooral de spoorwegbedding in Assebroek. Die loopt tot in Ryckevelde en verder richting Sijsele. Er is weinig of geen verkeer en een goede bedding. Daarnaast loop ik  in binnen -en buitenland, in elke stad waar ik voor het werk of privé verblijf. Onlangs liep ik nog in Londen, Santiago (Chili) en Sao Paolo (Brazilië). Sao Paolo was enorm puffen met de hoge vochtigheidsgraad maar een goede training, dat wel.

Heb je sportieve genen? 
Als kind heb ik lang geturnd, tennis gespeeld en karate gedaan. Maar nooit met volle overgave.(lacht)

image

Loop je het liefst alleen of in een groep?
Beide. Maar de groep moet me wel uitdagen (sneller lopen, interval,…). Ik heb één vaste loopvriendin waar ik al jaren mee loop en train voor marathons en triatlons. We hebben dezelfde doelstellingen, hetzelfde tempo, een klik, … een ideaal loopmaatje dus.  Ik loop wel eens graag met iemand die minder snel loopt – zoals mijn man of andere vriendinnen- maar niet tijdens de weken van de marathontraining. Dan ben ik te competitief. (knipoogt)

image
Stadhuis van Damme met standbeeld van dichter Jacob van Maerlant

Lid van een loopclub?
Vroeger wel, van een Brugse loopclub en triatlonclub. Nu ik kinderen heb is het niet haalbaar om om 19 uur naar trainingen te gaan want ik zit dan midden in de avondrush. Het engagement om me te houden aan vaste groepsmomenten is te moeilijk met het werk en het gezin. Later zal dit er wel weer van komen.
Er is wel een nieuw initiatief in Brugge : 8000 Running. Een vrijblijvend loopgroepje, ze noemen zich een ‘Urban Running Crew’, actief binnen het concept Social Run. Zonder lidgeld en zonder verplichtingen. Fijne loopjes aan een goed tempo met toffe mensen. Een goede training waar er small talk en vooral ervaringen worden uitgewisseld in een losse sfeer. Meer moet dat niet zijn. Velen zijn ook marathonlopers, sommigen met indrukwekkende tijden en daar kan ik veel van opsteken. Iedereen is anders en heeft een andere benadering nodig qua training maar toch kun je hier en daar wat oppikken.

Ben je blessuregevoelig?
Nee, niet echt. Na mijn laatste marathon had ik uitzonderlijk te kampen met een blessure. Door de donkere dagen in de winter heb ik dan meer op de fietsrollen getraind. Dankzij een uitstekende kinesist ben ik er snel bovenop gekomen. Ik doe al 8 jaar Pilates. Niet zomaar. Ik ben overtuigd dat een goede core stability heel veel blessures helpt voorkomen bij het lopen.
Ik heb wel snel last van blaren en blauwe teennagels. Ik heb al vanalles geprobeerd maar vind maar niks dat helpt.

image
De ‘Lamme Goedzak’ boot brengt toeristen van Brugge naar Damme

Aan welke loopwedstrijden doe je dit jaar mee?
De eerste in de rij is de Antwerp Marathon (17 april). De Pinksterrun (16 mei) in Kortrijk staat in optie met collega’s, afhankelijk van het gevoel na de marathon. Verder neem ik terug deel aan de 1/4 Triatlon Brugge (16 juni) , omdat het een erg goed georganiseerde en toffe triatlon is. Hier en daar pik ik nog wel loopwedstrijdjes mee maar ik ben nogal impulsief. Soms beslis ik maar de week ervoor of ik meedoe aan iets.

Heb je een concreet loopdoel voor 2016?
De marathon lopen in 3u45.

Wat is je favoriete afstand?
Alles tussen 15 en 20 km. Een behoorlijke trainingsafstand voor mij maar toch ben ik niet zo lang weg van huis.

image
De Schellemolen

Let je ook op je voeding? 
Tijdens mijn eerste marathontraining had ik nogal last van mijn darmen. Ik zocht een sportarts op die mij relevant persoonlijk advies gaf. Sindsdien let ik op wat ik voor een training en wedstrijd eet. Bij loopjes van meer dan 20km moet ik voldoende eten en drinken. Eten kan ik niet echt maar ik neem liever een gelletje, wat druivensuikertjes en een goede sportdrank. Of ik maak mijn sportdrank zelf met groene thee, honing en een beetje zout.

Luister je naar muziek?
Nee, nooit. Ik wil tijdens het lopen rust in mijn hoofd en mijn cadans regelmatig houden. Veel gezelliger om de omgevingsgeluiden op te nemen. Ik hoor al de ganse dag lawaai op kantoor, in vergaderingen, thuis van de kindjes, … Stilte is soms ook welkom.

image
Site d’ Oude Schaapskooi, onderdeel van het natuurreservaat de Stadswallen van Damme

Met welke ‘gadgets’ loop je? 
Een Polar M400 als sporthorloge. Ik ben daar zeer tevreden van. Je kan deze vlot uitlezen op de computer en linken aan Strava (sociaal netwerk voor sporters,nvdr.) Ik kan zien waar ik gelopen heb, hoe lang, aan welke snelheid, aan welke hartslag, etc. Meer dan genoeg informatie voor mij.

Met welk merk schoenen en loopkledij loop je momenteel? ?
Naar schoenen toe loop ik met Hoka, Adidas, Pearl Izumi en Zootz. Qua loopkledij ben ik fan van Casall en Peak Performance maar ik loop even goed in loopkledij van Decathlon. Uiteindelijk zul je niet beter lopen met een hip pakje. (lacht)

image
Rust en genieten van fauna en flora

Hoe combineer je het werk, gezinsleven en lopen?
Het is niet evident als je allebei een onregelmatige job hebt en niet zo dicht bij huis werkt, af en toe in het buitenland zit en veel ’s avonds werkt. Maar ik kijk niet zo graag televisie, ben geen grote boekenlezer en heb niet echt veel andere hobby’s naast sport. Dus een loopje ’s avonds van een uurtje is snel gedaan. Kindjes in bed en sportkledij aan. Als mijn man niet thuis is, durf ik daar een babysit voor vragen. Quality time is investeren in je gezondheid en 2 uurtjes babysit kost niet het einde van de wereld. De zondagmorgen doe ik met mijn vriendin om 8u onze lange loopjes. Sommigen verklaren mij zot maar met twee kleine kindjes in huis ben ik toch rond 7u wakker. Mijn man blijft dan liggen tot 8u en ik trek de loopschoenen aan terwijl de mannen ontbijten. Nu, alleen in tijden van marathontraining vertrekken we zo vroeg, anders is het eerder 9u. Of soms niet, rusten is een deel van de training.

image

Hoe deel jij je loopweek in?
In marathontijden zoals nu loop ik 4 à 5 maal per week. Dan doe ik 2 korte loopjes van 5 à 6 km als interval, 2 langere loopjes van 10 à 12 km (eentje aan rustig tempo, eentje sneller) en dan één lange duurloop. Alleen de zondagmorgen is een vaste trainingsdag. De andere dagen zijn moeilijker te plannen in functie van het werkschema. Dan is het lopen wanneer het past. Buiten marathonseizoen loop ik 3 keer en ga ik meer zwemmen en fietsen gecombineerd met 1 keer Pilates.

Wat is jouw ‘bucket list’ voor de toekomst?
Ik zou graag nog een paar buitenlandse marathons doen zoals Parijs, Barcelona of Rotterdam. Voor de sfeer en de omgeving.

image
Het überbekende restaurant aan de Sifonbrug

Welke gouden raad  wil jij de lopende mama’s meegeven?
Langzaam opbouwen en luisteren naar jouw lichaam. Mensen zeggen vaak ‘amai, zou dat nooit kunnen, zo’n marathon’ maar ik heb dat ook niet opgebouwd in 1 maand. Dat is een kwestie van lang en veel trainen.

HOTSPOT / DE SMISSE
Kerkstraat 6, Damme

Barbara neemt me voor de lunch mee naar De Smisse, een praat-, eet- en grillcafé naast het stadhuis van Damme. Bekend voor hun côte à l’os en ribbetjes gaan wij de lichtere, gezonde toer op. ‘In de Smisse kom ik al jaren. Met het gezin na een fietstocht voor een pannenkoek, en vroeger ook om ene te komen drinken en uit de bol te gaan. Hier heerst elk uur van de dag een leuke, gemoedelijke sfeer en het eten is altijd lekker.’

We bestellen een slaatje met een wijntje erbij. Barbara vertelt me over haar man, haar 2 zonen, de ups en downs van het leven. Een openhartig gesprek met een sterke, veerkrachtige madam die overloopt van optimisme en lust for life!

Ik ben teruggekeerd naar mijn hometown vol energie. Toffe mama en een prachtig parcours dat ik beslist nog eens zal lopen. Merci, Barbara!

Schermafbeelding 2016-03-26 om 22.07.13
CHECK DE ROUTE VIA: https://runkeeper.com/user/MOMRUNSTHECITY/route/4253476

Opnieuw een verkeersluwe route. Afspraak aan de randparking langs de Damse Vaart- Zuid op 2km van Damme zelf. We nemen het bospaadje richting Polderstraat. De brug van de Kerkstraat loodst ons binnen in het centrum van Damme. We lopen rond het Stadhuis en steken de brug over naar de westzijde van de vaart. Even de Lamme Goedzak voorbij tot aan de molen en terug om dan d’ Oude Schaapskooi te belopen. We gaan verder richting de Sifonbrug om aan de Damse Vaart-Noord terug te keren langs hetzelfde parcours.

 

2 reacties

  1. Ik ken Barbara al even van via via, niet persoonlijk. Sinds kort volgen we elkaar op ig en strava en hoop ook eens een tochtje te plannen als er weer km’s gevreten zullen worden. Super motiveren stukje lectuur alleszins! Doe zo voort! (Allebei:) )

    1. Bedankt Chloé! ik kan daar niet aan tippen! Straffe madam op alle vlakken! Jij ook binnenkort in shape, en dan loop je toch gewoon ook eens mee met mij. 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: