DIY LIFESTYLE

INTERIEUR | Zelf een TIPI maken

image

In enkele stappen een eigen TIPI in elkaar knutselen zonder naald en draad? Het kan. Ondergetekende probeerde het, met een klein beetje hulp van manlief, en het lukte wonderwel.

Na wat research op Pinterest vond ik een redelijk makkelijke manier om een BONTE  TIPI te maken zonder te moeten naaien. Een talent die me jammer genoeg niet is gegund. Er zijn voldoende webshops waar je een mooie kant-en-klare tent kan kopen, maar ze zijn over het algemeen vrij duur. En uiteindelijk heb je niet gek veel nodig om een leuk resultaat te bekomen.

BENODIGDHEDEN

 • 6 HOUTEN BALKEN: 2,2 cm op 5 cm bij 2m10
 • BOORMACHINE
 • TOUW
 • SCHAAR
 • STOFRESTEN
 • KARTELSCHAAR
 • PISTOOLLIJM

GA VAN START

image

 1. BOOR een gaatje op 30 cm van de top van elke stok. Als je wil, kan je dit stuk hout beschilderen. Ik deed dit volgens een zelf gekozen zwart-wit patroon. Maar je kan het ook zo laten.
 2. Nu moet je de stokken met elkaar VERBINDEN. Rijg het touw door de eerste balk, knoop vast en herhaal voor alle balken. Laat telkens een spatie van zeker 5 cm tussen.image
 3. Het MOEILIJKSTE gedeelte: zet de stokken recht in een TENTVORM. Het hoeft niet perfect te zijn. Bindt alles vast tot je zelf vindt dat alles stevig staat. Hier kon ik alle hulp van manlief gebruiken.
 4. Eens tevreden, bekijk je je STOFFEN. Ik gebruikte resten gordijnstof, en vond er bij toeval ook enkele met prints op een rommelmarkt voor een prikje. Maar een oud laken kan evengoed dienen. Vraag ook even rond bij familie en vrienden, je vindt beslist iemand die kan bijdragen. Timons Tipi mocht knallen in print en kleur, hou je het liever ingetogen, kan je kiezen voor een zwart-wit exemplaar of in pasteltinten bijvoorbeeld.image
 5. KNIP textiellinten in verschillende breedtes met de kartelschaar voor een mooier effect. Voor de top gebruikte ik smallere stroken dan voor beneden. Het helpt om eerst je tent met behulp van wasknijpers te draperen zodat je beter zicht krijgt op het eindresultaat voor je definitief begint te lijmen.
 6. Warm het lijmpistool op en LIJM de stroken op de buitenzijden van de houten latten. (Tip: gebruik een verlengsnoer zodat je overal gemakkelijk bij kan) Span de eerste lap stof niet te strak aan, er mag wat speling op zitten. De tweede strook lijm je opnieuw vast aan de balken, en ook aan de strook erboven. Werk je weg naar beneden en trim de stof waar nodig met de kartelschaar bij.imageimage
 7. De ingang vraagt een GORDIJNTJE. Gebruik een grote lap stof van 1m op 1,5m. Bevestig het eerst met de lijm aan beide balken en aan de begrenzende stoffen. Knip waar nodig overschotten af met de kartelschaar. Tevreden? Zoek het midden en knip het door tot waar je wil.
 8. Voor de FINISHING TOUCH aan de ingang hechtte ik aan een klein stukje textiel verschillende veren met Timons naam.  De dromenvanger van Blokker pimpte ik met 2 felgekleurde kralenslingers  en enkele overgebleven linten toverde ik om tot gevederde haarbanden om INDIAANTJE mee te spelen.image

image

Met dit doe-het-zelf -projectje ben je toch een dag tot anderhalve dag bezig. Afhankelijk van hoe handig je bent. Ik ben zelf normaal gezien niet zo creatief. Maar met deze tipi heb ik me echt uitgeleefd. Ik geniet stiekem ook als ik Timons verhalen ’s avonds voorlees.

Voor een extra knus effect : hang LAMPJES binnenin.

image

Wil je de rest van mijn zoontjes nieuwe kamer verkennen voor inspiratie, de blogpost over het INDIAN PANDA-thema, vind je hier.

© Text & Pics by Mom Runs the City

5 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: