BELGIË

WEEKENDJE WEG | MECHELEN

Onlangs deden we van uitstap in Mechelen met vrienden. En natuurlijk volgt hier het verslag met leuke tips om de stad van de Maneblussers te ontdekken!

Recently we visited the lovely city of Mechelen with friends. And the full report, obviously, why you should discover this beautiful historical city of the ‘Maneblussers’ (Moon Extinguishers)!

Wat maakt Mechelen zo speciaal

Oké, 24H is veel te kort om een stad te bezoeken. Dat weten we ook. Maar genoeg om de ‘couleur locale’ en ambiance op te snuiven. Mechelen ademt GESCHIEDENIS uit maar is mee met zijn tijd. De stad is een voorbeeld hoe oude en NIEUWE ARCHITECTUUR hoewel contrasterend, heel mooi naast elkaar kunnen opgaan . De autoluwe binnenstad nodigt uit tot wandelen. Wat ideaal is, want alle hoogtepunten liggen op een boogscheut van elkaar. Je wandelt langs de Dijle, over brugjes, door smalle steegjes, van de ene naar de andere kerk. Ondertussen passeer je fantastische pleintjes met prachtige beeldhouwwerken. Mechelen eert zijn tradities maar is ook vooral HIP EN JONG.
Zoals het hoort, volgt een oplijsting van alle leuke dingen en adresjes die we deden in 24H Mechelen.

image

Why is Mechelen a must visit city?

24 hours is way too short to visit a VIBRANT city like Mechelen. We know that. But it’s enough to get a first impression. Mechelen breathes HISTORY but with a modern approach. The city is a perfect example of how old and MODERN buildings can magically co-exist. Cars are banned from the inner city and pedestrian is king. Visiting the city by foot is the way to go, because all the highlights are at walking distance anyway. You can stroll along the river Dijle, across little bridges, through narrow medieval alleys and wonderful squares with beautiful sculptures, from one church to another. Mechelen honours its traditions but is young, dynamic and trendy as well. 
To convince you, I am sharing my hotspots and fun things to do from my 24 hours’ visit in Mechelen. 

TO DO 

 • De SINT-ROMBOUTSTOREN – ST. RUMBOLD’S TOWER

Het pronkstuk van de stad, de trots van alle Mechelaars, UNESCO-werelderfgoed en de hoogst bezoekbare gotische toren van België (97m, 538 trappen). Op een mooie dag heb je een indrukwekkend zicht van op de skywalk. Wie kan het Brussels Atomium of de kathedraal van Antwerpen spotten?

image
Toeristische informatie: http://sintromboutstoren.mechelen.be/

The city’s landmark, the pride and joy of its citizens , UNESCO- world heritage and the highest gothic tower one can visit in Belgium (97m, 538 steps). On a clear, sunny day  you can enjoy the panoramic view on the skywalk and look for Antwerp’s cathedral or Brussel’s Atomium. 500 years of city history in the heart of Mechelen!

 • DIJLEPAD – DYLE PATH

Mechelen kan je ook verkennen van op het water. Van april tot september kan je je dagelijks aan een boottochtje wagen, maar ook het drijvend Dijlepad tussen de Haverwerf en de Kruidtuin bieden je een andere maar erg charmante blik over Mechelen.

image

A walk alongside the water over the floating part of the Dyle path is unique! The path in the heart of the city leads past (and over) the Dyle, between Haverwerf and the Botanical Garden. From April to September boat trips are held on a daily basis. 

 • MECHELEN SMAAKT – TASTY MECHELEN

In Mechelen zijn ze fier op hun rijk smaakpatrimonium. Toerisme Mechelen ontwikkelde een PRIKKELPAKKET die je – met het stadsplan in de hand- laat kennismaken met lokale handelaars en hun specialiteiten. Naast onderstaand lekkers mag je bier proeven in brouwerij Het Anker , een frietje steken op de Korenmarkt en van de Mechelse torenkoekjes smullen. Ideaal voor de lekkerbekken.

image
Toeristische informatie: http://toerisme.mechelen.be/horen-zien-mechelen

Visit Mechelen offers a guide that titillates all the senses. Savour your way through the city with the ‘Prikkelpakket’ booklet. It takes you near the local merchants and lets you taste their specialities. Above all the nice things in the pictures above, you can smell and taste beer in the famous Het Anker brewery, pick a real portion of Belgian fries at the Korenmarkt and crunch on the typical tower cookies. For further touristic information, click here.

 • MECHELEN MUURT 

De Mechelse graffitikunstenaar Gijs Van Hee trok een aantal jaren geleden 10 bekende (inter)nationale street artists aan naar zijn stad. Het resultaat: Mechelen Muurt. Een aparte wandeling die je naar 10 creatieve murale kunstwerken in de binnenstad stuurt. In navolging van mijn bezoek aan het MAUS -project in Malaga en in afwachting van The Crystal Ship  in mijn thuisstad (start: 26 maart), stond dit hoog op mijn ‘must do’-lijstje!
Meer info: https://toerisme.mechelen.be/mechelen-muurt

image
BOVEN vlnr. K-Shit (Mechels Fruit), Strook (Elsewhere), Gijs Vanhee // ONDER vlnr. Gijs Vanhee (The Gift), Milu Correch (Alice Duerme), Smates (Onderwaterhond)

Renowned graffiti artist and Mechelen citizen Gijs van Hee invited 10 (inter)national street artists to his town for his project Mechelen Muurt. As a result you can take the walk which will lead you to the 10 walls in the inner city where they unleashed their  creativity. As  I am a big fan of street art (+ these kind of city initiatives), I’m impatiently awaiting The Crystal Ship festival in my hometown (26th March- 10th of April). During my city visit, Mechelen Muurt was an obvious must do.
More info: https://toerisme.mechelen.be/en/mechelen-muurt

 • MECHELEN WITH KIDS

Mechelen is vooral ook kindvriendelijk. Hoewel we de stad niet bezochten met ons zoontje, vielen me enkele zaken op die bewijzen dat Mechelen ontzettend ‘kids proof’ is.
Horecazaken met een blauw Rommy- logootje,  doen bijzondere inspanningen (speelgoed/ aangepaste toiletbril/ origineel kindmenu/…) om het de kleinsten aangenaam te maken. In de binnenstad staan er interactieve installaties verspreid waar het ganse gezin zich naar hartelust kan uitleven. Je kan bijvoorbeeld spelen met levensgrote houten poppen aan theater De Maan of klauteren op het reuzachtige, gele Opsinjoorke in het Sint-Romboutskerkhof. Toerisme Mechelen ontwikkelde tal van leuke ontdekkingstochten in de stad, en een buggy kan je gewoon vooraf reserveren. Meer ruimte in de autokoffer vrij! Daarbovenop liggen Planckendael, het Speelgoedmuseum én Technopolis vlakbij! Als gezin zijn we overtuigd om terug te komen! Voor wie een gezinsuitstap overweegt, raad ik aan http://toerisme.mechelen.be/gezinnen te raadplegen!

Mechelen is kids proof, for sure. Allthough we didn’t bring our son along, I’ve noticed a few things that convinced me that Mechelen is a fantastic city to spend time as a family. Restaurants with a specific sign outside, show effort to make your visit a pleasant one (toys/ books/ adjusteable toiletseats/ original kids menu/…). The inner city provides in different interactive installations for family fun. You can play with huge wooden dolls outside the theatre De Maan or climb the gigantic, yellow Opsinjoorke at the Sint-Romboutskerkhof for example. Visit Mechelen developed three family-friendly city discovery tours, and you can reserve a stroller before your visit. Even Planckendael Zoo, the Toy Museum and Technopolis are only minutes away.
Are you planning to visit Mechelen with the little ones, I recommend to check https://toerisme.mechelen.be/families.

MY HOTSPOTS

BREAKFAST + COFFEE

SISTER BEAN
Vismarkt 26 

Leuke koffieplek aan de hippe Vismarkt. Je kan er rustig ontbijten of lunchen maar ze doen ook aan take-away. Ze werken biologisch + ecologisch en gaan er prat op dat bijna alles homemade is. In het weekend van 9u tot 14u30 bieden ze een heerlijk brunchbuffet aan. Je mag er zo lang als je wil blijven genieten. Wij brunchten op zondag, en hoewel het volzet was, mochten we de ‘Eddy Wally’ retroliving vooraan inpalmen en  mee aanschuiven. Ik deed me te goed aan homemade granola met yoghurt en verse fruitsalade. Een sneetje brood met verrukkelijke kaas van bij Kaashandel Schokaert en een chocoladekoek konden er nog net bij, en als dessertje nog een njammie muffin.

image
FACEBOOK: klik hier

image

At the trendy Vismarkt you can find the cosiest coffeespot. You can have breakfast, lunch, or take your coffee and muffin to go. Almost everything is bio, ecofriendly and homemade. During the weekend they only do brunch between 9h and 14h30. You can sit and enjoy the buffet as long as you want. Very popular with the locals. So make a reservation.

LUNCH

ALS IK MIJN OGEN TOEDOE, BEN IK IN HONOLOELOE
Grote Markt 11 

Lunch -en bierbar met de langste Mechelse naam ever. Origineel is zowat de rode draad hier. Van zowel het interieur als het aanbod kreeg ik een happy gevoel. Croques Monsieurs met namen als ‘Classic My Ass’ en ‘If Caesar was born in Vegas’ getuigen van humor. Op de eetkaart: soep, pistolets, salades en taart.  Verder nog ruime keuze uit ambachtelijk Belgisch, Nederlands en Deens bier.  Ik ging voor een Orval en de Honoloeloeplank: 4 sneetjes moutbrood met verschillend beleg. Fijn adres met een grappige twist.

image
FACEBOOK: klik hier

Lunch and beer venue with the longest name ever. This place peaks high on the level of originality. The interior as well as the menu made me smile. You have to have a sense of humor when you name your toasts ‘Classic my ass’ and ‘If Caesar was born in Vegas’. On the menu: soup, bread buns, salads and cake. As a beer bar, they offer artisanal Belgian, Dutch and Danish beer. I ordered an Orval with the Honoloeloeplate: 4 slices of moutbread with different spreads. This is a nice place with a funny twist.

SAVA
Grote Markt 13

Aangenaam café in een historisch pand genaamd ‘De Kat’. Hier zijn de specialiteiten: cava, wijn en tapas. Maar ze serveren ook de Mechelse Gouden Carolus van ’t vat. Iets bestellen om te eten is doorlopend mogelijk.

image
FACEBOOK klik hier

Real Spanish tapasbar in a historical building named ‘The Cat’. Here people come to drink cava and wine. But they serve the local Gouden Carolus on draft as well.

DINNER

IL CARDINALE
Sint-Romboutskerkhof 1

Aan de voet van de Sint-Romboutstoren en het gigantische Opsinjoorke, ligt de hamburgerhemel. Hier geen reservaties, voor God is iedereen gelijk. Gezellige drukte hier. Grappig accent: de wand met Mariabeeldjes. In afwachting van een tafeltje, drinken we onze aperitief aan de lange, centrale bar. Ik koos voor de lokale Mechelse Mr. Gin met een Fever Tree erbij. Goddelijk! In Il Cardinale verwennen ze je met superverse, originele hamburgers met een rijkelijke portie frietjes erbij. Een foutje in de bestelling -wij bestelden 2 XXL burgers en kregen maar eentje met een gewone erbij – werd vanzelf gecorrigeerd door  een extra hamburger aan te bieden. Tja, want God straft niemand. This is wat hospitality is about! Dit is zo’n plek waar iedereen smult, groot en klein. Er heerst een toffe vibe dankzij een jong, gedreven en vriendelijk team. Ook open overdag.#thankgodforburgers

image
FACEBOOK klik hier

Next to the Sint-Romboutstower and the gigantic ‘Opsinjoorke’, you can find this divine burger joint. No reservations here, everyone is equal in the eyes of the Lord! On the menu only burgers with an original twist accompanied by a good tasty portion of Belgian fries. Saturday nights are always busy, so patience is a vertue. But the huge central bar invites to have a drink while waiting for your table. I recommend to try the local Mr. Gin if you’re a G&T kind of person. Il Cardinale is a place where young and old come to savour. Really nice vibe thanks to a superfriendly, young and motivated team. If you visit this holy burger place, don’t forget to #thankgodforburgers! Lunch is also possible.

TO SHOP

Shoppen kan je in de Bruul, de grootste winkelstraat. Maar wandel ook langs het Ijzerenleen, de Vismarkt en de Onze-Lieve-Vrouwestraat voor een origineler aanbod. Hieronder mijn persoonlijke favorieten.

The main street is the Bruul. But also wander around Ijzerenleen, Vismarkt en the Onze-Lieve-Vrouwestraat for a more original shopping experience. Here are my favourites.

FASHIONISTA’S

 • LILY• Life’s Little Luxuries
  Onze-Lieve-Vrouwestraat 120

Aangezien Lily 2 vaste voet heeft in Oostende, wilde ik absoluut ook een kijkje nemen in het Mechelse ‘hoofdkantoor’. Lily is een concept store voor elegante, fashionforward vrouwen. Scandinavische en Franse merken aan een betaalbare prijs. Hier shop je je volledige outfit, maar ook een origineel cadeautje voor die vriendin of heerlijke opsmuk voor je interieur.

image
Website: shoplily.be

 

Concept store for fashionforward women. Affordable Scandivian cool and French elegancy. You can shop for a total look, but you’ll find the most original gift for your BFF as well. 

LITTLE PEOPLE

 • GOLDFISH
  Onze-Lieve-Vrouwestraat 118

Sinds 2015 kan je nu ook real time shoppen voor je kroost bij Goldfish in navolging van het succes van de webshop. Je vindt hier minder alledaagse merken zoals o.a. Bobo Choses, Stella McCartney, Mini Rodini en Tiny Cottons. Goldfish staat voor hippe, speelse en kwalitatieve kinderkledij.

 

image
Website: goldfish.be

Goldfish is a succesful Belgian children’s fashion webshop. Since 2015 you can have a real shopping experience in this kids boutique. Goldfish offers high quality, trendy en playful clothes for kids. You can find brands such as Stella McCartney, Mini Rodini, Tiny Cottons and Bobo Choses.

HOME & DECO

 • SIMPLE DESIGN
  Vismarkt 2

Interieurzaak met eigentijdse en functionele meubels van vooral Italiaanse en Scandinavische makelij. Ook voor aparte geschenken en leuke hebbedingetjes ben je hier aan het goede adres. Binnenspringen werkt inspirerend: ze leggen grappige accenten en brengen gedurfde combinaties. Wie wil mee zijn met de laatste woontrends, moet hier zijn.

image
Website: simple-design.be

Interior design shop with functional Italian and Scandinavian furniture. This is also the perfect place for gifts and smaller decorations for your home. A shop worth visiting for its bold and humoristic combinations.

 • INTERIEURKABINET
  Drabstraat 8c

In dit kabinet kan je terecht met je (ver)bouwplannen, vragen over je binnenhuisinrichting of voor een stijlvol meubel, verlichtingselement of woonaccessoire. In de winkel vind je Scandinavisch design van o.a. Muuto, Hay, & Tradition en Ferm Living maar ook Belgische topmerken zoals Moome.

image
Website: interieurkabinet.be

Whether you have major renovation plans, questions about your interior design or in need of a contemporary piece of lighting or furniture, at Interieurkabinet they will be delighted to help you. In the shop you can find Scandinavian design from brands such as Muuto, Hay, & Tradition and Ferm Living and Belgian topbrands such as Moome. 

LOGIES

Wij overnachtten in De Drie Paardekens. Een keurig driesterrenhotel met uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. De grootste troef is de centrale ligging aan de voet van de Sint-Romboutstoren. Geen eigen parking, maar op 2 minuten stappen liggen 2 ondergrondse parkings (Grote Markt + Kathedraal). Voor het ontbijt verkozen we de stad in te trekken.

image

We stayed the night in De Drie Paardekens, a cosy  ***star hotel at the foot of the Sint-Rombouts Cathedral. We couldn’t have slept more central in the city. The hotel has no parking, but there are 2 public parking venues only 2 minutes walking distance away (Grote Markt / Kathedraal). They serve breakfast but we chose to go local. 

2 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: