LIFESTYLE

WOMEN TALK | SéVERINE HEINE

image

Een eigen boetiek runnen. Veel vrouwen dromen ervan, sommigen maken die droom waar. Met succes. Ik sprak met boetiekeigenares Séverine Heine van L’OXYGèNE in Oostende. Zij is één van dé fashion ladies die het modebeeld aan de kust bepalen.

Voor dit vrouwenonderonsje neemt Séverine me mee op de baan. In februari kregen de etalagepoppen een luchtiger silhouet aangemeten, wat doet dromen naar de eerste lentezonnestralen. Waar we niet bij stilstaan is dat retailers op dat moment druk in de weer zijn met de samenstelling en aankoop voor volgende winter. “Vandaag neem ik je mee naar een viertal agenturen in Antwerpen. Daar bekijken we de Fall/Winter ’16 collecties van enkele merken uit mijn boetiek, maar spotten we ook enkele nieuwe brands.” 

image

‘En passant’ vertelt Séverine me over 11 jaar L’Oxygène. Na een leven als vertegenwoordigster en een zijsprong in de horeca, begon het bij Séverine te dagen dat ze iets wilde doen met haar passie voor mode.

“Een tiental jaar geleden koos ik voor Oostende omdat ik voelde dat de stad in opmars kwam. De nabijheid van het vernieuwde Kursaal en het eigenzinnige karakter van de stad en haar publiek trokken mij aan.” begint ze. L’Oxygène is een multimerkenboetiek met een verfijnde mix aan Belgische, Franse en Italiaanse merken. “De stijl is puur, clean en tijdloos maar altijd fashionforward .”

Van in het begin trekt Séverine een breed publiek aan. Van casual tot chic, modern of klassiek, bij het aankopen houdt ze zorgvuldig rekening met zowel de modebewuste madam als de trendsettende hipster.

image
Picture Left Above ©Morobé – Picture Left/ Right Under ©ST. Studio

Openstaan voor vernieuwing en trends snel oppikken, is de boodschap. Séverine moet toegeven dat ze bewust terug meer op pad trekt richting showrooms om de vinger aan de pols te houden. “Het is tijdrovend, maar het is het waard. Het enige nadeel is dat ik dan zelf niet in de boetiek ben.”

Prospecteren is dubbel, als je weet dat Séverine graag de touwtjes zelf in handen houdt. Van de persoonlijke begeleiding van klanten bij verkoop tot leveranciers contacteren en opvolgen, orders plaatsen, bestellingen uitpakken en winkelkaar maken, sociale media beheren en updaten. Séverine doet het allemaal zelf.

We komen aan bij de eerste spot. Een adres met veel Pronto Moda voor deze lente en zomer. De Italiaanse term wordt gehanteerd voor trending mode-artikelen die in hetzelfde seizoen gemaakt, geleverd en verkocht worden.

image

We bekijken de rekken en Séverine neemt nota van enkele stukken. De tijd dringt want we worden verwacht op het tweede adres.

Fashion Club 70 is één van de grootste en bekendste modeagenturen in de Benelux. Met meer dan 70 high end merken verspreid over 3 imposante gebouwen waan ik me in ‘fashion heaven’. We worden verwacht in de showroom van Liu Jo waar we de wintermode ontdekken.

image

Séverine past elk silhouet, enkel op die manier kan ze inschatten welke stukken ze wil bestellen. Voor elk item heeft ze een bepaalde dame in gedachten. Anderhalf uur wordt er gewikt en gewogen, geschrapt en opnieuw gepast, tot we bij een definitieve selectie komen voor haar boetiek.

We pauzeren in de brasserie van Fashion Club. Daar vernemen we dat het merk Ba&sh vrij is, dat betekent dat een nieuwe boetiekhouder de kans krijgt om het in de regio exclusief aan te bieden. On the spot beslist Séverine de planning om te gooien en een kijkje te nemen in de showroom.

image

“Dit merk is op en top de stijl van L’Oxygène. Ik ben superenthousiast, deze kans mag ik niet missen.” Ook dit is collection hunting, er als eerste bij zijn en snel beslissen.

Na Fashion Club volgen nog 2 modedistributeurs. Altijd dezelfde routine: eindeloos lange rekken met kledij bekijken, selecteren, passen en bestellen.

image

Ik zie door de bomen het bos niet meer, maar Séverine is in haar sas en blijft bij de pinken. “Het is elk seizoen puzzelen om de perfecte mix samen te stellen. Een uitdaging maar I love it. Thuis laat ik alles bezinken. Ik herbekijk bepaalde keuzes en stel bij waar nodig.” Flash forward: Séverine zal die dag 5 orders tekenen.

image
Ook hier ontdekt Séverine een gloednieuw merk voor volgende winter waar ze fan van is.

Er is veel geëvolueerd. Waar je vroeger een viertal distibuteurs had, kan je nu al meer dan 20 agenturen bezoeken waardoor je keuze hebt uit meer dan honderd merken. Hieruit filteren, vraagt knowhow. “Ik selecteer volgens een aantal criteria. Ik hou van simpele tijdloze stukken die een vrouw lang kan dragen. Eenvoud maar van extreem goede kwaliteit. Daarbovenop kies ik dan enkele items die iets frivoler en ‘on trend’ zijn.” 

image
Monikmo lanceert de zomerfestival ‘musthave’. De frivole noot in Séverines SS16 aanbod.

Welke trends hebben we nu gespot voor volgende winter?
Veel ecobont en ecoleer. Kokette kleedjes en terug lange gilets. Qua kleur zien we overal grijs, zwart, kaki, hoogblauw en champagne terugkomen.

image

Na de laatse showroom -ondertussen is het donker- dineren we in Renaissance in de Nationalestraat. Séverine vertelt me bij een glaasje wijn over haar nieuwe plannen.

Ze lanceerde recent haar eigen webshop. “Vanaf nu is het mogelijk bepaalde stukken online aan te kopen. Voorlopig start ik met een kleine selectie uit het volledige winkelaanbod. Het is aftasten maar ik voel dat ik mee in het onlinegebeuren moet stappen.” 

image
Elke maand organiseert Séverine een Late Night Shopping avond.

Voortdurend innoveren want blijven staan, is achteruitgaan. Ook een herinrichting van haar boetiek staat op de planning. “Ik wil meer in ‘corners’ werken waar ik een totale look presenteer. Verder blijf ik mijn maandelijkse Late Night Shopping trouw. Mijn klanten waarderen dat ze de kans krijgen om ’s avonds langs te komen.”
Aanstaande vrijdag is het terug van dat.  Met een glaasje bubbels erbij, kan je kennismaken met de nieuwe lente- en zomercollectie tot 21H.

Een vermoeiende maar inspirerende dag. Ik mocht op plekken komen waar ik anders niet zou kunnen komen, kreeg een sneak peek van wat we volgende winter in de rekken mogen verwachten en leer dat een winkel runnen, keiharde business is.

Bedankt dat ik even mee mocht kijken, Séverine!

image ADRES

Leopold II laan 30, 8400 Oostende

FOLLOW L’OXYGèNE ONLINE

INSTAGRAM => klik hier
FACEBOOK => klik hier
WEBSHOP => klik hier

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: