Lopen MOMS RUN THE CITY

MOMS RUN THE CITY #1 | Saar Speleers

image

Saar Speleers is mijn eerste loopmama voor deze reeks. Ze woont in BREDENE en neemt me off road mee voor een duinentrail van een 6tal km met waanzinnig mooie vergezichten. Met de wind in de haren en het zout in de mond bijt ik me vast in dit pittig loopje met een al even pittige mama.

Helemaal onderaan vind je de Runkeeperlink om de route zelf te lopen. Scrollen maar!

Saar Speleers (39j)

  • Geboren in Gent.
  • Getrouwd en 2 kids: een zoontje (9j) en dochtertje (6j).
  • Uitbaatster van het Strandhuis, een toffe strandbar in Bredene.
  • Oprichtster en voorzitter van Bredene Sport Running Team (loopclub).
  • Houdt verder nog van lezen, tripjes maken in eigen land en is fiere taximama.

image

Wanneer ben je beginnen lopen?
Ik was 14 jaar, na een tip van de turnleerkrachten. Al snel stootte ik door tot de Belgische top bij de jeugd. Ik deed vooral mee met veldlopen en de 800, 1500 en 3000 meter afstand. Maar het werd te snel, teveel. Waardoor ik geblesseerd raakte aan mijn achillespees, en nadien puur op recreatieve basis verder liep.

Heb je altijd aan sport gedaan?
Ik heb geturnd en gewindsurft in mijn jeugd. Zwemmen en basket deed ik competitief.

image

Wat doet lopen met je?
Voor mij is lopen de perfecte manier om mijn hoofd leeg te maken. Vaak kom ik tijdens het lopen tot inzicht en groeien er nieuwe ideetjes. Het geeft me energie.

Loopclub? 
Vroeger zat ik bij Ajax Gent, en nu dus bij BSRT waar ik voorzitster ben. Ik hou van het sociale gebeuren. Dat neemt niet weg, dat ik een keer per week alleen ga lopen. Dan kan ik al mijn gedachten eens op een rij zetten.

image
Richting Fort Napoleon

Waarom heb je zelf een loopclub opgericht?
Er bestond nog geen in Bredene. En ook om als ‘aangespoelde’ meer mensen uit de buurt te leren kennen. Ik vind het plezant mensen aan het lopen te brengen, en bij sommige verander je echt hun levensstijl op de meest positieve manier. Ook de Kids Atletiek die we aanbieden, maakt me gelukkig. Het schenkt me enorme voldoening te zien hoeveel kinderen we aan het sporten brengen.

image

Doe je mee aan loopwedstrijden?
Ik hou van belevenislopen: lopen in de natuur of leuke stadslopen (bv. Urban Trail). Ik heb al 2 marathons gelopen (Oostende + Rome). Dit jaar wil ik een paar trails doen zoals de Trail van Het Leen ofte ‘de Cavaloop’ (13 februari) en de North C-trail (5 maart) in Koksijde. Ploegsteert (11 november) is jaarlijks vaste prik op de loopkalender en onze eigen loop in Bredene (december). De rest zie ik nog wel.

Favoriete afstand?
De halve marathon: ik kom traag op gang en vergt weinig specifieke training voor mij.

Zwakke plek voor blessures?
Mijn schouder, onderrug en voetbrug.

Met welke loopschoenen loop je nu?
Mizuno.

Let je op je voeding? Bepaalde gewoonte voor of na het lopen?
Vroeger wel, nu niet meer. Voor een wedstrijd eet ik wit brood met zoet beleg omdat dat licht verteerbaar is. En nadien drink ik altijd ‘ne goeien’.

Hoe combineer je je werk, je gezinsleven met het lopen?
Niet alles verloopt volgens de traditionele gezinsregels en een stricte planning. We improviseren veel. Wij nemen de kids mee naar de looptrainingen van de club bijvoorbeeld. Onze oudste bouwt mee op van 5 naar 10 km.

Luister je naar muziek tijdens het lopen?
Niet echt, ik loop graag puur natuur en luister naar de zee, de vogels, … Maar tijdens mijn eerste marathon is het wel muziek die me na 30km die extra push gaf om een tandje bij te steken.

Wat zijn je 5 favoriete loopsongs?
1. Pompei, Bastille/ 2. Disco Lies, Moby/ 3. Going Nowhere, Therapy/ 4. Feel the love, Rudimental / 5. Caught by the tide, Billy

image
Oostende van op de Oostelijke strekdam

Hoe deel jij je loopweek in?
In de winter werk ik enkel ’s weekends. Dan loop ik 4 keer per week. Een keer een lange afstand alleen (20km) of train ik op kracht en snelheid. Dinsdag en donderdag komt de loopclub aan bod (interval/ duurloop) en de vrijdag doe ik een ‘babbelloopje’ met een goede vriendin.
In de zomer probeer ik 2 keer per week te lopen, als het moet zelfs nog ’s avonds laat. Ook al is het hectisch met de strandbar, van een week niet-lopen, word ik echt ambetant.

image

Wat is jouw ‘loop bucket list’?
Ik wil ooit nog de marathon van New York of Berlijn lopen. Ik droom ook van een Finse piste in Bredene. En ooit wil ik samen met mijn zoon een halve marathon lopen.

Welke gouden tip(s) wil je de lopende mama’s meegeven?
Een derde van je training moet je werken aan je basis. Dat mag je niet uit het oog verliezen. Elke week een lange, trage duurloop is een must. Plus, niet te snel teveel willen doen. Rustig opbouwen. Niks forceren.

Het traject was voor mij toch puffen. Ik ben echt niet gewend om in het zand te lopen, dus dat vergde wat inspanning van mij. Maar het panorama over Oostende aan de overkant en het zicht op de wijde zee waren echt wauw!

image

HOTSPOT | JOLLY SAILOR 
Nadien neemt Saar me mee naar een gloednieuw bistrootje in de haven , de Jolly Sailor. Ook voor haar de eerste keer. “Tijdens het lopen zag ik dat deze zaak, na een jaar leegstaan, terug open is.”

image

We nemen plaats aan een rood-wit geruit tafeltje. We vernemen dat de bistro nog geen maand geleden heropende. Muriel Teetaert is als het ware verliefd geworden op de locatie. Het authentieke maritieme kader en zijn vergane glorie maar ook de blik op de toekomst (er wordt druk gebouwd in deze buurt) triggerden haar om haar administratiejob in te ruilen voor de Jolly Sailor.

Nostalgisch vissersdecor met mooie fotografie van Adriaan Huys. Als starter delen we een garnaalkroketje en drinken er een glaasje prosecco bij.

image
Proost met Prosecco!

Nadien kiezen we resoluut voor de specialiteit van het huis: Fish & Chips (met wijting). We krijgen er tartaar, mayonaise en een erwtenmuntdip bij.

image

We smullen. Na de koffie zwaaien we de bazin uit en wensen haar het allerbeste met haar ‘Jolly Sailor’. Details via Facebookpagina (hier)

Save the best for last! Wil jij ons parcours volgen, bekijk hier het traject en klik op de Runkeeperlink voor details.

image
CHECK DE ROUTE VIA https://runkeeper.com/user/MOMRUNSTHECITY/route/4199951

 Ter hoogte van de kruising Driftweg – Breeweg* lopen we de duinen in. We gaan off road richting Oostende.  We zoeken onze weg naar het Fort Napoleon*, en lopen via het dok en de Vuurtorenweg met Lange Nelle* naar de Oostelijke strekdam*. We lopen tot aan het uiterste punt en genieten van het zicht over Oostende. We keren terug langs de Spinoladijk*. Aan de surfclub Twins* klimmen we onze weg uit de duinen en steken de Koninklijke Baan* over. Via een bospaadje lopen we terug naar onze startplek.

Text + Pics  © Karin G. aka Mom Runs The City

Interieurpic hotspot © Adriaan Huys Photography

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: