LIFESTYLE

WOMEN TALK | SOFIE PITTELJON

image

Voor mijn tweede WOMEN TALK stap ik binnen bij Sofie Pitteljon in de Passe-Vite. De uitbaatster van dit gezellig lunchadresje in Oostende, is ook tijdens haar vakantieweek druk in de weer om alles terug tiptop te krijgen voor haar ‘re-opening’.

The second WOMEN TALK takes me to the Passe-Vite in Ostend. I’m meeting Sofie Pitteljon, ladyboss of this cosy lunch venue. Even when she’s taking a week holiday, she’s busy making plans for the future. (Please submit to Google Translate for the full read)

Ik leerde Sofie enkele jaren geleden beter kennen via een goede vriend. Toffe madam, zonder pretentie! Sindsdien spring ik geregeld binnen voor een babbeltje en te smullen van haar gezonde kaart. Toen ik haar vroeg voor dit vrouwenonderonsje, twijfelde ze. Wie Sofie kent, weet dat ze eigenlijk niet graag op de voorgrond treedt. Maar geen reden om bescheiden te blijven -vind ik- voor iemand die al bijna 18 jaar (je leest het goed) deel uit maakt van een succesvolle zaak. Ik was vooral benieuwd naar haar verhaal over de jaren heen. Zie het als een lofzang aan de vrouw achter het sympathiekste eethuisje van Oostende.

Een ‘trip down memory lane’, samen met Sofie!

HET PRILLE BEGIN

“De zaak werd opgericht in 1997 door Claudia. Een jaar later ben ik er bij toeval een handje gaan helpen. Eerst tijdens weekends en vakanties, maar ik bleef snel permanent hangen,” lacht Sofie. “Het klikte met Claudia, ze was als een grote zus voor mij, ik deed het supergraag en ik wou keihard op eigen benen staan.”

image
Na 8 jaar als sterk duo de zaak draaiende te houden, kreeg Sofie te horen dat haar bazin wou stoppen. Zonder te twijfelen besliste ze om alles over te nemen.
“Ik was 25, jong, zelfverzekerd, en wilde de Passe-Vite niet zomaar opgeven aan iemand anders. Financieel geen makkelijke stap, risicovol, maar gelukkig was ik te dynamisch en gepassioneerd om veel te piekeren.”

image

DE ‘PUBERJAREN’

2005: ’trendy hotspots’ en ‘hipster coffeebars’ lagen toen nog niet zo goed in de mond. In Oostende moesten ze nog voet aan wal krijgen. Met veel branie zette Sofie de toon als jonge onderneemster. Ze stond er op weinig aan de oorspronkelijke succesformule te sleutelen. Het eethuisje waar de eerlijke, dagverse gerechten voor je neus worden klaargemaakt.

image

Ze experimenteert verder met gezonde slaatjes, verrassende pastagerechten en heerlijke quiches. In geen tijd weet ze met finesse haar eigen stempel te drukken. Haar no-nonsense aanpak in combinatie met de typisch huiselijke sfeer slaan aan. Jong en oud weten hun weg te vinden. In een ambiance van ‘iedereen kent iedereen’ wordt haar zaak een echte place to be.

image
Haar inzet wordt beloond als ze in 2013 de derde plaats verdient als ‘Oostendse onderneemster van het jaar’.

image

Het succes van de Passe-Vite is ook te danken aan Joyce, Iona en alle jobstudenten die Sofie de voorbije tien jaren hielpen. “Ik beleefde zoveel leuke momenten met zowel Joyce als Iona. En na jaren samenwerken ontstaat een vriendschapsband. Toen het duidelijk werd dat Iona ging stoppen met werken bij mij, werd het tijd om te herbronnen.”

image
Joyce en Sofie
image
Iona en Sofie

VOLWASSEN

Vandaag is de Passe-Vite een vaste waarde in Oostende. De badstad vernieuwt en het jonge ondernemerschap boomt. Vele nieuwe, hippe eetadresjes komen erbij. Hoe reageer je als ‘ancien’ op al dat jong horecageweld?

“Er was nood aan meer variatie. Hoe meer leuke en nieuwe te ontdekken plekken, hoe aantrekkelijker de stad. Het dwingt me kritisch naar mezelf te kijken, en niet in slaap te vallen. Het geeft me net de energie om te blijven doorgaan. ” Sofie houdt vast aan haar klassiekers en haar wisselend suggestiebord. Maar laat zich nu ook inspireren door bekende gezonde foodcoachen zoals Sandra Bekkari en Rens Kroes. “De recepten uit hun boeken spreken mijn publiek erg aan, ze vinden het fijn dat ik er af en toe eentje uitpik en mijn eigen twist aan geef.”

 image

Voor al wie droomt om te starten met een eigen horecazaak, heeft Sofie de volgende raad: “Het is niet enkel muffins bakken en een babbeltje slaan. Een zaak runnen is geen hobby, maar overleven. Op het einde van de rit moeten de kosten betaald worden en als het kan, nog opbrengen ook. Hoe romantisch de gedachte, blijf met je voetjes op de grond, maak een grondig businessplan en wees bereid je keihard in te zetten.”

Sofies statement is duidelijk. Op 1 februari 2016, heropent Sofie de Passe-Vite met Colin Clemens als volwaardige zakenpartner.

image

Terug een tandem, klaar om er samen nog eens 20 jaar bij te doen.

Volg Sofie en de Passe-Vite van nabij via :

FACEBOOK / klik hier
INSTAGRAM / klik hier

Of wie zin heeft gekregen Sofie een bezoekje te brengen :

HERTSTRAAT 1, 8400 OOSTENDE
059 51 39 13

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: