BLOG PERSONAL

Is dit de nieuwe mama?

Het moederschap relativeren is alomtegenwoordig. Afgelopen weekend trok Nina Magazine mijn aandacht met een reportage over moderne moeders. De nieuwe mama eist haar me-time op, zonder schroom of gêne. Om in balans te blijven, en er met hernieuwde energie te zijn voor kroost en partner. Geweldig!

image

Vandaag lees ik online zowel via Weekend Knack als Het Nieuwsblad over het succes van een blogpost van een Australische moeder van vier, Constance Hall.  De 130.000 shares verbluffen en tonen aan dat mama’s hun plaats als individu opeisen.

In  ‘For all the Queens out there’ wil Hall komaf maken met andermans meningen over hoe je je als moeder hoort te gedragen. Ze omarmt alle mama’s en stelt ze gerust dat het ok is om geen ultra proper huis te hebben als je liever tijd spendeert aan je gezin. Dat wie kritiek geeft op die paar extra blijvende zwangerschapskilo’s een geweldige F*** Off verdient. Dat je niet enkel en alleen nog maar mama bent.

To the woman at the park, looking at her phone, ignoring her children,I salute you. For not giving into the public perception that you should be switched on, 24 hours a day. 

Het in vraag stellen van het ideale beeld van de jonge mama kennen we ook bij ons.

Eind 2014 al introduceerden Kirsten Ginckels en Ellen van den Bouwhuysen ‘The Gentle Mom’, een online community voor mama’s zonder schone schijn. In het gelijknamige boek maken ze postnatale depressie bespreekbaar.

We hebben er de buik van vol. Van dat perfecte plaatje. We willen eerlijk. En mild. Mama’s met een missie. Puur op intuïtie.

Het immense succes was onvoorzien. Vandaag telt hun Facebookgroep meer dan 13.500 likes! En werken ze aan een tweede boek.

In hun kielzog volgden enkele bekende vrouwen.
Erika Van Tielen blogt over het moederschap en nog veel meer. Zij schreef – met humor en knipoog- een boek ‘Happy Mama’ als inspiratie en troost voor jonge moeders.

Happy mama’s laten zich geen schuld of angst aanpraten. Volg je eigen flow. Vertrouw op je gevoel. 

En laten we ook Siska Schoeters niet vergeten en alle commotie rond haar ‘kleine fuckers‘- uitspraak.

Het kan niet anders dan dat het de tijdsgeest is waarin we komaf maken met verwachtingspatronen en ideaalbeelden. In een maatschappij waarin vrouwen gelijkwaardig meedraaien in de economie gaat dit nu eenmaal ten koste van de tijd die er vroeger was om aan de haard te zitten, te koken, te wassen, te plassen, lief te hebben en kindjes groot te brengen. De perceptie om toch alles perfect te blijven combineren is tanende. Ook wij willen efkes pauzeren, op adem komen en elke lat dat gelegd wordt, mag gerust ietsje lager.

Mama zijn is het schoonste wat er is; maar het te goed willen doen omdat dit zo hoort, is vermoeiend en afstompend. Doe je eigen ding, doe het met veel liefde, je ’tribe’ zal je dankbaar zijn!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: