LIFESTYLE

WOMEN TALK #1 | QUEENS OF HOP

image

Voor de eerste Women Talk heb ik afgesproken in de Manuscript, het biercafé van Oostende. Niet zomaar want de ladies van Queens of Hop willen me wegwijs brengen in de rijke artisanale bierwereld. En dat kan alleen maar door ze te proeven. Hop hop hop!

For the first Women Talk I have a meeting in Manuscript, one of the best beer pubs in Ostend city. The ladies of Queens of Hop want to introduce me to the world of artisanal beer. And the best way is by tasting off course. Hop hop hop! (Please use Google translate for the full read)

Queens of Hop is een initiatief van 2 vrouwen met een passie voor bier. Via ‘beer tastings’ willen ze mensen begeleiden door de ontzettend grote waaier aan ambachtelijk gebrouwen bieren.

Meet BO VERHAEGHE en KATIE VAN DE WEGHE. “We leerden elkaar 10 jaar geleden kennen via een gemeenschappelijke vriendin en er was meteen een klik.” aldus Bo. “Bo was de eerste die reageerde toen ik vorig jaar een oproep deed via Facebook waarin ik gelijkgestemde zielen zocht om dit project verder uit te bouwen,” gaat Katie verder.
Het licht is bij Katie gaan branden tijdens een bierproeverij bij vrienden. “Een Nederlander gaf de workshop met Belgische bieren, toch wel opmerkelijk. Toen dacht ik, dit kan ik ook en beter!” Katie is een echte liefhebber, al sinds haar studententijd. “Veel vrienden van mij delen mijn liefde voor streekbieren, en zijn zelfs professioneel met bier bezig.”

image
© Katie Van de Weghe

Bo voelde zich onmiddellijk aangesproken voor het QOH-idee. Ze is als het ware geboren in de horeca, en runt samen met haar moeder restaurant Le Stuart. “Mijn kennis van het bier was beperkt tot wat standaard te verkrijgen is, een bijscholing was dus noodzakelijk. Maar ik ben nu ruim een jaar aan het proeven en het smaakt nog steeds,” schatert Bo. Beide dames blijven het rijke bierlandschap van België verkennen, want de keuze is overvloedig. Als leek weet ik echt niet wat kiezen uit het ruime bieraanbod in café Manuscript.  Bo en Katie bestellen een Orval en voor mij een Gouden Carolus Classic.

Ik leer dat Orval de enige Belgische trappist is met slechts 1 bier op de markt en de enige trappist gebrouwen door een vrouw! Plus, dat dit bier het best gedronken wordt 6 tot 9 maanden na botteling. Good to know! De Gouden Carolus Classic is een bruin bier ideaal voor een beginner omwille van zijn gebalanceerde, lichte smaak. Goede keuze van de Queens, ik vind het lekker.

Bo en Katie willen met hun bierproeverijen enkele clichés doorbreken. Genieten van een biertje is hip. Ook vrouwen weten waarom. De tijden dat bier drinken als vrouw not done of chique genoeg is, zijn we al lang voorbij. En voor wie beweert absoluut geen bier te lusten, garanderen Bo en Katie toch iets te vinden binnen het oneindige assortiment. Een raad van de Queens of Hop: durf kiezen voor onbekende artisanale bieren, stap uit je comfort beer zone, ga op avontuur en proef. Vooral de fierheid over ons Belgisch bierpatrimonium, siert hen en die trots willen ze doorgeven aan het ruime publiek.

image
Bo heft het elegante bierglas © Katie Van de Weghe

Tijdens een ‘Queens of Hop tasting’ verken je het Belgische bierlandschap aan de hand van 10 elegant gevulde glaasjes  van 10cl. Voor elke bierfamilie (8 in totaal) selecteren de dames één proefbier dat representatief, toegankelijk, smaakvol en hoogstaand van kwaliteit is. Uiteraard met de nodige uitleg.  Dat elk bier zijn eigen karakter en smakenpalet heeft, maken ze duidelijk tijdens het schenken van 3 variaties binnen één en dezelfde bierfamilie. “Aan het einde van de degustatie is het de bedoeling dat de deelnemers voelen welk ‘biertype’ ze zijn, zodat de keuze bij een bezoekje aan een biercafé of een beershop minder overweldigend is.”

Aan ambitie duidelijk geen gemis, bij de Queens. Net gestart, plannen ze ook proeverijen op maat (vb. voor wie enkel Tripel wil leren kennen), met aangepaste hapjes (inpikkend op de beer gastronomy trend) en seizoensgebonden tastings (BBQ en bier).

image
Bo (links) en Katie (rechts)

Maar wat drinken de Queens nu zelf het liefst?
Bo: “Een bruine Liefmans Goudenband,  ik ben verzot op de zoetzurige toets.”
Katie: “Waardamse Tripel, een verrukkelijk gebalanceerd bier. Een vleugje amandelen, abrikozen, marsepein in de toetsen en de niet te evenaren crèmige schuimcol. Ook lekker om mee te koken.”

image
© Katie Van de Weghe

Het enthousiasme van de hopmadammen werkt aanstekelijk, en het is verfrissend om hen te spreken aan de wieg van hun bierverhaal. Ik wens ze van harte veel succes met de opstart!

Wie interesse heeft om een bierproeverij (min. 8 personen) te boeken, kan contact met hen opnemen via hun Facebookpagina (klik hier) of een mailtje sturen naar queensofhop@gmail.com.

Of doe gewoon eerst even mee met het volgende!

X WIN WIN WIN X

QUEENS OF HOP BEER TASTING 

Nodig 7 vrienden uit bij je thuis of op een zelf te voorziene locatie voor een bierproeverij met de genereuze Bo en Katie van Queens Of Hop!

Deelnemen kan via FACEBOOK en/of INSTAGRAM. Wie via beide kanalen deelneemt, verdubbelt zijn kans. Waag je kans, 1 winnaar wordt bekend gemaakt op donderdag 21 januari , 19H.

FACEBOOK

  • LIKE de FB-pagina van QUEENS of HOP (hier) en MOM RUNS THE CITY (hier)
  • LIKE de post over WOMEN TALK#1 QUEENS of HOP (hier)
  • + COMMENT (!) waarom jij de bierproeverij wil winnen op de MRTC-facebookpage.

INSTAGRAM

  • VOLG de IG-pagina van @queensofhop (hier) en @momrunsthecity (hier)
  • LIKE + REPOST de foto over de QUEENS of HOP GIVE AWAY (WINWINWIN) +
    HASHTAG de post met #QOHGIVEAWAY

Belangrijk detail: wie wint, moet de workshop voor 1 april ’16 organiseren.

© Pics: Katie Van de Weghe en Danny de Wachter
© Text en not stated Pics Karin G. aka Mom Runs The City

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: