FRANKRIJK

WEEKENDJE WEG | Kerstsfeer in LILLE

Tweemaal per jaar ga ik  op meidenweekend. We proberen het liefst dicht bij huis te blijven. Deze keer viel Rijsel uit de bus. De voormalige culturele hoofdstad van Europa 2004 noemt zich na Parijs de grootste winkelstad van Frankrijk. Op de planning: museumpje meepikken, shop till you drop en vooral genieten!

Twice a year my friends and I meet up for our ‘ladies only’ weekends. We try to stay close to home (as in Belgium) but this time we chose to go to Lille. Former cultural capital of Europe 2004, Lille tries to compete with Paris as the second biggest shopping city in France.

Op nog geen anderhalf uur rijden vanuit Oostende, staan we al in te checken in hotel Brueghel. Betaalparking op 50 meter en op een steenworp van de 3 belangrijkste pleinen en de oude stad. Centraler kunnen we niet liggen.

After an hour and a half drive from Ostend, we check-in at hotel BrueghelSituated in a city centre pedestrian street with a parking at 50 metres from the doorstep and just a few steps away from the famous Grand’ Place and the old town. Perfect central location, we think!

Rijsel wordt enkele weken voor de feesten omgetoverd tot een feeërieke stad vol lichtjes en weelderige versiering. Alle winkelstraten en etalages krijgen een make-over. Maar vooral de drie bekendste pleinen ademenen Kerst uit.  Aan PLACE DU RIHOUR, pal aan het toerismebureau, tref je een gezellige, ambachtelijke kerstmarkt. Op de GRAND’ PLACE  kan je echt niet naast het reuzenrad en de mooie kerstboom kijken. En voor de kleinsten  een draaimolen met kerstfiguren aan PLACE DU OPéRA.

With Christmas approaching, Lille is decked out in lights and colour. Shop windows compete to be the most original and the entire city sparkles and glows.  But the real Christmas spirit can be found at the Grand Place square with a 50-metre high Ferris wheel and a beautiful Christmas tree (18M!) at its base. At Place Rihour, near the tourist office, stop at the Christmas market for gift ideas, decorations and festive food.
When it gets darker, the area of Vieux Lille becomes even more charming when christmas lights work their magic. Cosy narrow streets with original shops, winebars and fine restaurants. For ‘foodilicious’ & ‘shopaholic’ advice, check FOOD LILLE and SHOP LILLE.

Vooral de VIEUX LILLE wijk wordt nog charmanter bij avondval wanneer de lichtjes hun magie doen. Gezellige smalle straten vol winkels, wijnbars en restaurantjes. Voor leuke foodietips en shopadresjes check mijn posts over  FOOD LILLE en SHOP LILLE.

Wie dacht dat we enkel gingen om te winkelen, mis! We pikten ook de expositie Tu Dois Changer Ta Vie! mee in TRIPOSTAL (EURALILLE wijk) Een immens gebouw van 6000 vierkante meter waar vroeger de post werd gesorteerd. Nu doet het dienst als cultureel-artistiek centrum voor festivals, exposities en opvoeringen. De bezochte expositie loopt nog tot 17 januari 2016, en is bleek erg toegankelijk voor kids.

Extra: Momenteel loopt de expo ‘Collector‘, een samenwerking tussen Lille 3000 en het Nationaal Centrum voor Plastische Kunsten. Nog tot eind 2016.

image

We did more then just stroll the streets, we also visited the exposition Tu Dois Changer Ta Vie! in Tripostal (Euralille area). With an impressive 6,000 square metres of exhibition space, the Tripostal has imposed itself a national and international reference in terms of contemporary cultural creativity.
– Extra: This exposition has ended.-

Rijsel verrast en bruist. De magie met Kerstmis krijg je er gratuit bij. Teveel te zien om alles in een weekend samen te vatten, meteen een goede reden om zeker nog eens terug te keren.

Lille is full of surprises. Too many to fit in only one weekend. Justified reason to revisit this vibrant city.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: