Lopen TIPS & REVIEWS

Course du Souvenir in goed gezelschap!

Gisteren trok ik de loopschoenen aan om deel te nemen aan de ‘Course du Souvenir’, jaarlijkse prik op de agenda van Bredene Sport.

image

Sarah Speleers (midden onderaan, witte T-shirt) richtte deze loopclub vier jaar geleden op omdat ze een lokale vereniging miste waar ze haar favoriete sport in groepsverband kon beoefenen. Als aangespoelde ‘Gantoise’ leek het haar de perfecte manier om haar vriendenkring uit te breiden. Sarah is een hippe mama, 2 kids, energie voor 4. Momtrepreneur, marathonloopster, levensgenieter. Een überMOM RUNS THE CITY!

Bij de start van haar club waren we nog collega’s en – in volle enthousiasme voor haar nieuwe project- maakte ik me lid. Ik bleef al een tijd steken op 8km en zocht een manier om te verbeteren zowel in afstand als in snelheid. En geen betere motivatie dan met een groep gelijkgezinden aan een doel te beginnen. Dankzij de gezonde opbouw en gevarieerde trainingen, leerde ik blessurevrij 10 en 15 km lopen.

Sinds de geboorte van mijn zoon lukt het me moeilijker om met hen samen te trainen, wat ik jammer vind, want ik mis het groepsgevoel. Af en toe steek ik nog eens mijn hoofd boven water bij de Bredense lopers, zoals gisteren. Niet voor een training, maar voor een sportieve dag in Wallonië.

11 november. Wapenstilstand. In België –en ook in andere landen- herdenken we de soldaten die in de Eerste en Tweede Wereldoorlog sneuvelden. In het Henegouwse Ploegsteert waar duizenden geallieerden tijdens de Grote Oorlog stierven, eren ze de soldaten al 35 jaar met hun Course du Souvenir. De wedstrijd staat bekend als halve marathon, maar ik liep de 8km met 2 runbuddies van de groep.

image

We liepen langs golvende asfaltwegen door een open landschap omgeven met kool- en spruitvelden. Wat een rust en stilte! Plots besef ik dat de stadslopen waar ik eerder aan deelnam, wel erg lawaaierig zijn. Geen toeters en bellen langs de kant, sereniteit alom. De enige zottigheid die we zien, zijn de paar lopers die zich voor de gelegenheid als soldaten hebben uitgedost. De halve marathonners kregen een pittig parcours door wouden met heuvels erbij. Mooi moment voor allen was de tocht langs de graven en de Memorial waar 2 doedelzakspelers voor een gepaste sfeer zorgden. Nog anderhalve kilometer naar het einde, de gedenkplaat van de gesneuvelden op de markt van Ploegsteert. We geven nog een zetje en eindigen onder de 50 minuten. De T-shirt en het pintje hebben we weer dik verdiend!

image

In afwachting van de rest, douchen we en genieten we van ons eerste aperitiefje in het dorpscafé. Drukte van jewelste, duidelijk een hoogdag voor de cafébaas. De andere Bredenaars komen geleidelijk aan binnenwaaien, de ene al wat frisser dan de andere na 21km. We klinken op Stephanie die haar eerste halve marathon mag vieren. De dag sluiten we af in Bikschote met een gezellig etentje in De Steenstraete.

Bredene Sport staat voor ‘lopende’ ambiance, een vrouwvriendelijke vereniging (veel mama’s!!) waar sport en fun centraal staan. Ondertussen zijn er verschillende programma’s zoals Start-to-Run, Up to Ten en Run for Fun. Ook voor de kleinsten biedt de club op een speelse manier Kids Atletiek aan. Ben je uit de regio en  wil je starten met lopen of ben je het beu alleen kilometers te malen, check bredenesport.be.

Ik maak me alvast warm voor Bredene Loopt, de wedstrijd (4-8-12 km) op 12 december die de club zelf op poten zet. Een tocht door de duinen en het strand van de kuststad met start en finish aan het Staf Versluyscentrum.

Een ding staat vast: in Bredene zijn ze goed bezig!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: